· articole
· intamplari

Experimente pentru copii: Cum devine telina rosiejpg?oh=e6771a68dab707f119e1c5f0156662c6&oe=55DD9EF8&__gda__=1439707712_62efd2a07fc0a95c7fc0bf50337ea0b9"/>
Transformă-te, pentru câteva minute, într-un magician (pentru copiii mici) sau într-un om de știință (pentru cei mărișori). Să nu crezi că e greu: nu ai nevoie de pălării, baghete sau trucuri “fermecate”, e suficient să realizezi experimente pentru copii!

Nu este greu să realizezi experimente pentru copii - majoritatea sunt ușor de făcut, cu materiale la îndemână. În plus, copilul este fascinat de ele, le consideră jocuri noi și interesante, din care va învăța fără să-și dea seama.

Prin urmare, învață-l despre fenomenele din jur și despre natură, în general, prin intermediul unor experimente ale căror ingrediente îți sunt, cu siguranță, la îndemână.

De pildă, în acest caz, nu ai nevoie decât de colorant alimentar roșu și de o tulpină de țelină, cu frunze! Realizând acest experiment, vei răspunde unei întrebări nelipsite din repertoriul copilului: cum beau plantele apă.

Materiale necesare
Pahar, borcan sau sticlă (recipientul să fie înalt)
Apă
Colorant alimentar roșu
Foarfecă
Țelină (cu tulpina si frunze)

Desfășurarea experimentului

Umple sticla/ paharul cu apă, pe jumătate.

Adaugă câteva picături de colorant alimentar și amestecă bine.

Curăță partea de jos a tulpinii de țelină, lăsând frunzele pe tulpină.

Așază țelina în recipientul cu apă și las-o peste noapte.

A doua zi, observă și comentează cu copilul fenomenul petrecut peste noapte.

Întreabă-l pe copil unde crede că a dispărut apa și ce s-a întâmplat cu țelina. Dacă nu înțelege ceea ce s-a întâmplat, explică-i faptul că apa a fost absorbită de tulpina de țelină, de unde și nuanța roșie a tulpinii și frunzelor.

Întreabă-l dacă este de părere că întreaga plantă are nevoie de apă și ghidează-l spre răspuns - da, toate părțile plantei au absorbit apa, deoarece au devenit roșii.

Dacă a învățat să scrie, puteți realiza o fișă de observație: pe o coală de hârtie, în partea stângă, spune-i să deseneze țelina așa cum arăta la început și să descrie pe scurt pregătirea pentru experiment. A doua zi, spune-i să deseneze în partea dreaptă a colii noua înfățișare a țelinei și să noteze observațiile pe care le-a făcut.

Tu ce experimente pentru copii ai realizat? Ce a învățat copilul tău din ele?

Autor: Adina Gruia
Foto: Guliver/ Thinkstock.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent