· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Explozie de bebelusi in Romania

Autor: Onush
data publicarii: 06.04.06
Din 2003, numarul nasterilor creste constant, tendinta care se va mentine si dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Numarul romancelor care aduc pe lume copii este intr-o crestere constanta. Numai in 2004 s-au nascut cu aproape 5.000 de copii mai mult decat in 2003.


Orasencele nasc mai multi copii decat femeile de la tara. Totodata, a scazut numarul femeilor casnice care fac copii si a crescut numarul mamicilor cu studii superioare. Previziunea expertilor este una pozitiva: natalitatea va creste in continuare. Care este explicatia?

Mai multi nou-nascuti decat avorturi
Pe de-o parte, specialistii de la Institutul National de Statistica spun ca este pentru prima data dupa 1990 cand numarul nou-nascutilor este mai mare decat cel al avorturilor[.]

Interzicerea avorturilor inainte de 1989 a dus la scaderea numarului de femei fertile pentru ca se faceau chiuretaje pe ascuns, mai spune medicul, adaugand ca indicele de fertilitate (cati copii poate naste in medie o femeie) a revenit acum la normal.
Dr. Serban Nicolescu, ginecolog la Spitalul Polizu, spune ca rata natalitatii si-a revenit inca de acum patru ani, dar, crede el, cresterile sunt destul de lente.
La nivel national, indicele de natalitate a fost de 9,7 nascuti la o mie de locuitori, in 2002, apoi de 9,8, la mie, in 2003, si a ajuns la 10 la mie, in 2004, descrie medicul situatia valabila la nivelul intregii tari.[.]

Copii pe banda rulanta
Si la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, copiii curg pe banda rulanta, dupa cum se exprima medicii.
Numai anul trecut au venit pe lume 4.400 de micuti, zilnic nascandu-se intre 20-25 de bebelusi. Se naste angro, iar de multe ori suntem nevoiti sa trimitem mamicile acasa dupa doua-trei zile pentru ca nu avem loc sa le tinem in spital, povesteste dr. Ana Culcer, neonatolog la Spitalul Universitar.
[.]
Previziuni contrazise
Justificari economice sunt acceptate si de directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu: Cresterea economica de dupa 2000 s-a simtit la buzunare mai tarziu, prin 2003.
O anumita stabilitate a dat si scaderea inflatiei. El adauga faptul ca foarte important este si ca tinerii isi pot lua o casa prin credit.
Lazaroiu mai spune ca aceasta crestere a natalitatii contrazice previziunile care estimau ca populatia Romaniei va scadea dramatic. Natalitatea va creste in continuare, insa la un moment dat se va stabiliza, afirma specialistul.
[.]
Suntem la nivelul Greciei si al Italiei
O femeie naste, in medie, un copil, dar majoritatea mamicilor spun ca isi doresc doi. Indicele de fertilitate este in prezent de 1,3. Suntem cam la nivelul Greciei si al Italiei.La acest capitol, cel mai bine stau tarile scandinave, precum Suedia si Danemarca, unde se inregistreaza un indice al fertilitatii de 1,75, respectiv 1,78, ne-a mai spus Marcela Postelnicu.

Relatii extraconjugale si copii din flori
A crescut si numarul de copii nascuti in afara casatoriei. Anul trecut, ponderea acestora a ajuns la 29,4%, fata de 28,2% in 2003, arata date al Institutului National de Statistica.[.]Articol preluat de hotnews.ro din Evenimentul Zilei.

"Stiri: Stiri: Explozie de bebelusi in Romania" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 2.8
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent