· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Expozitie: 100 de ani Romania in National GeographicÎn 1913 a apărut în revista National Geographic primul articol despre țara noastră: România și ambițiile ei.


Descoperim o țară europeană, dinamică, în plină emancipare, prosperă, cu petrol, grâu și femei foarte frumoase.
Alte câteva jaloane editoriale National Geographic marchează drumul nostru întortocheat prin veacul trecut.

Articolul România, statul pivotant (octombrie 1915) este urmat la scurt timp de România și Rubiconul său (septembrie 1916). Jurnaliștii americani remarcă faptul că, după ezitări tactice, România a aruncat zarurile în partea cea bună. Urmează o primăvară românească de 20 de ani, copios prezentată de faimoasa publicație în articole luminoase, adevărate invitații turistice spre o lume de un pitoresc original, cu Delta Dunării, castele transilvane și mănăstiri, și mai ales cu o lume rurală, tradițională, care-și datorează farmecul unei originalități aparte și mozaicului de etnii, cu obiceiuri, port și culturi diferite. Chiar dacă uneori reportajele alunecă puțin spre exotism, simțim seducția satului românesc de odinioară. Este de altfel și universul prezentat în această expoziție.

După articolul publicat în 1940 urmează o tăcere de 29 de ani. Abia în 1969 Americanii pășesc din nou în România – după cum afirmă titlul unui articol ce salută începutul unei înseninări politice. Bucurie prematură, căci țara noastră balansează din nou între două lumi. România, un rebel mergând pe sârmă, publicat în noiembrie 1975, consemnează această cumpănă. Un nou con de umbră urmează, timp de un sfert de veac.

În 1990 și apoi în 1998, apar articole ce prezintă România pornită pe dificilul drum al democrației.

Tăcerile revistei National Geographic despre noi au fost tot atât de semnificative precum grăirile sale.

1913 - 2013. O aniversare și un bun prilej de reflecție. .

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent