· articole
· intamplari

3-7 ani: 3-7 ani: Extractia dintilor temporari

Autor: alinatent
data publicarii: 12.03.07


Dintii temporari (de lapte) indeplinesc roluri importante atat in alimentatia copilului, cat si in procesul de dezvoltare armonioasa a aparatului dentomaxilar.

Mentinerea pe arcade a dintilor temporari pana la inlocuirea lor cu dinti permanenti se impune pentru ca extractia precoce poate produce unele tulburari de dezvoltare, care se rasfrang asupra structurilor dentare si maxilare ale adultului de mai tarziu.

O buna parte a disarmoniilor dentomaxilare au ca si cauza extractia precoce a dintilor temporari. Se impune deci o grija deosebita in conservarea dintilor temporari, cu atat mai mult cu cat rezistenta lor la carie este mai scazuta, iar copiii se lasa mai greu convinsi de necesitatea unui tratament dentar de lunga durata.



Radacinile dintilor de lapte sufera un proces de resorbtie (rizaliza) progresiva, pe masura ce dintii definitivi se dezvolta si se pregatesc de eruptie. La anumite varste, in mod fiziologic, prin procesul de rizaliza, dintii temporari se mobilizeaza si uneori sunt expulzati spontan. Alteori, chiar daca expulzia nu se face spontan, mobilitatea dintelui este atat de accentuata, incat acesta este extras fara nici o dificultate, chiar de catre parintii copilului.

Nu orice dinte temporar se extrage in momentul in care se considera ca va fi inlocuit cu dintele permanent. Este posibil ca varsta dentara sa nu coincida cu varsta cronologica sau sa existe o agenezie (absenta) a mugurilor dintilor permanenti.

Extractia dintilor temporari inainte de perioada normala de inlocuire este necesara numai in cazurile in care este impusa de complicatiile locale sau generale pe care le-ar putea provoca acestia. Orice extractie facuta in aceste conditii va fi urmata de un tratament ortodontic corespunzator pentru a mentine spatiul necesar eruptiei dintelui permanent subiacent.

Se considera ca extractia unui dinte temporar facuta cu un an inainte de perioada de eruptie a dintelui permanent nu este urmata de nici o complicatie si nu necesita nici un tratament. Totusi copilul va fi urmarit pentru a observa daca nu apare tendinta de migrare a dintilor vecini, si in acest caz, va trebui intervenit cu un tratament ortodontic corespunzator.

Indicatiile extractiei dintilor de lapte: orice dinte de lapte, care in perioada fiziologica de inlocuire devine mobil, datorita resorbtiei radacinii, se extrage. Extractia se face in momentul in care gradul de mobilitate este foarte mare si jeneaza masticatia.

Inainte de perioada fiziologica de inlocuire, extractia dintilor temporari este indicata in urmatoarele situatii:

Dinti cu carii complicate, care nu pot fi tratati printr-un tratament corespunzator, si care intretin infectii locale sau generale. Aceste infectii pot compromite eruptia normala a dintilor permanenti, dezvoltarea armonioasa a maxilarelor sau chiar starea generala si dezvoltarea normala a copilului.
La copiii normal dezvoltati, care nu prezinta manifestari generale datorita infectiei, dintii respectivi vor fi totusi conservati.
Acesti dinti vor fi tinuti sub control permanent pentru a interveni in cazul unor complicatii si vor fi extrasi cat mai aproape de perioada normala de inlocuire.

Dinti care au suferit leziuni traumatice: fracturi radiculare, luxatii dentare complete, care nu pot beneficia de imobilizare; dinti din focarele de fractura ale maxilarelor care impiedica consolidarea osului.

Dinti temporari care produc tulburari de eruptie ale dintilor permanenti: dinti care raman pe arcada dupa perioada de eruptie fiziologica a dintilor permanenti, impiedicand eruptia acestora, dinti care produc deviatii sau pozitii incorecte ale dintilor permanenti.


In toate aceste cazuri, medicul dentist va indica o radiografie pentru a controla daca exista sau nu dintele permanent, pozitia si gradul sau de dezvoltare in interiorul osului maxilar. In cazul absentei mugurelui dintelui permanent, dintele de lapte se pastreaza, el continuand sa isi indeplineasca rolul sau functional si la adult. Uneori acesti dinti pastrati pe arcada se mentin foarte mult timp, eliminindu-se sau fiind extrasi datorita unor carii la varsta adulta.

.





"3-7 ani: 3-7 ani: Extractia dintilor temporari" | cont nou | 14 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
15.03.07 03:33: Cora
Se considera ca extractia unui dinte temporar facuta cu un an inainte de perioada de eruptie a dintelui permanent nu este urmata de nici o complicatie si nu necesita nici un tratament. Totusi copilul va fi urmarit pentru a observa daca nu apare tendinta de migrare a dintilor vecini, si in acest caz, va trebui intervenit cu un tratament ortodontic corespunzator.
Ce bun ar fi fost articolul acesta acum vreo 3 ani cind ne-am trezit ca lui Alex i-a picat un incisiv lateral de jos impins de un altul din fata, iar dintele definitiv a crescut dupa 1 an, odata cu celalalt lateral. Eu insa m-am ingrijorat dupa primele 2-3 luni ca nu dadea semne sa iasa cel definitiv si i-am facut o radiografie generala sa vad daca-l are (am inteles ca poate exista si aceasta problema la unii). Il avea, dar dentistul a stat cu ochii pe el, sa nu iasa strimb - era cit pe ce, dar s-au aliniat in final frumos. Culmea, par sa fie oleaca strimbi cei laterali de sus.:-(
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de alinatent

Evaluare
scor mediu 4.33
voturi 15


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent