· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Fat-Frumos din lacrima


Mihai Eminescu


Pagina: 1/15


In vremea veche, pe cānd oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decāt germenii viitorului, pe cānd Dumnezeu calca inca cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pamāntului - in vremea veche traia un imparat intunecat si gānditor ca miazanoaptea si avea o imparateasa tānara si zāmbitoare ca miezul luminos al zilei.
Trecura cincizeci de ani de cānd imparatul purta razboi c-un vecin al lui. Murise vecinul si lasase mostenire fiilor si nepotilor ura si vrajba de sānge. Cincizeci de ani, si numai imparatul traia singur, ca un leu imbatrānit, slabit de lupte si suferinte - imparat ce-n viata lui nu rāsese niciodata, care nu zāmbea nici la cāntecul nevinovat al copilului, nici la surāsul plin de amor al sotiei lui tinere, nici la povestile batrāne si glumete ale ostasilor inalbiti in batalii si nevoi. Se simtea slab, se simtea murind si n-avea cui sa lase mostenirea urii lui. Trist se scula din patul imparatesc, de lānga imparateasa tānara - pat aurit, insa pustiu si binecuvāntat - trist mergea la razboi cu inima neimblānzita si imparateasa sa, ramasa singura, plāngea cu lacrimi de vaduvie singuratatea ei. Parul ei cel galben ca aurul cel mai frumos cadea pe sānii ei albi si rotunzi, si din ochii ei albastri si mari curgeau siroaie de margaritare apoase pe o fata mai alba ca argintul crinului. Lungi cearcane vinete se trageau imprejurul ochilor si vine albastre se trageau pe fata ei alba ca o marmura vie.
Sculata din patul ei, ea se arunca pe treptele de piatra a unei bolte in zid, in care veghea, deasupra unei candele fumegānde, icoana imbracata in argint a Maicei durerilor. Induplecata de rugaciunile imparatesei ingenuncheate, pleoapele icoanei reci se umezira si o lacrima curse din ochiul cel negru al mamei lui Dumnezeu. Imparateasa se ridica in toata mareata ei statura, atinse cu buza ei seaca lacrima cea rece si o supse in adāncul sufletului sau. Din momentul acela ea purcese ingreunata.



urmator (2/15) urmator