· articole
· intamplari

Fă cărţile mai tentante pentru cei mici prin jocuriCărțile sunt profesori şi prieteni totodată. Cărțile sunt absolute necesare pentru o creştere armonioasă a copiilor, dezvoltând nu doar memoria şi inteligența, cât şi imaginația, principiile morale şi valorile spirituale.

Dar cum poți explica unui copil că este esențial să citească, în loc să stea în fața computerului? Cu siguranță, este atras de jocuri, aşa că acestea par a fi cheia succesului. Astfel, reticența copiilor în fața cărților poate fi învinsă printr-o soluție originală: joaca.Joaca este modul prin care lumea se va deschide în fața celor mici. Activitățile interactive pot forma obiceiuri, interese, pasiuni şi standarde morale. Jocurile nu implică obligații, ci sunt pline de dinamism şi bună dispoziție. Mai mult, sunt o ocazie excelentă de a-i motiva pe cei mici.

Prin urmare, orice este câştigat de copii prin competiții şi jocuri are pentru ei o valoare deosebită. Astfel, putem folosi această oportunitate ca să valorificăm importanța cărților şi experiența palpitantă de a citi. Există mai multe jocuri simpatice ce pot fi foarte uşor realizate de către părinți. Scopul lor final este stârnirea interesului celor mici către lectură.

1. Explorarea
Jocul este potrivit pentru copiii de cele mai mici vârste. Aceştia, alături de părinții lor, pot descoperi cărțile pagină cu pagină, imagine cu imagine. Fiecare ilustrație trebuie observată cu atenție şi explicată până la cele mai mici detalii. Când văd un animal, copiii pot fi încurajați să-l imite, reproducând astfel mieunatul pisicuței, măcănitul raței sau nechezatul calului. Este foarte important ca şi părinții să fie implicați în activitate, pentru ca cei mici să poată simți conexiunea care se formează şi să fie complet absorbiți de joc.

Pentru ca această joacă să fie cât mai fascinantă pentru copii, cărțile folosite trebuie să fie calitative, rezistente şi să aibă ilustrații deosebite. Ilustrațiile sunt esențiale în dezvoltarea imaginației, de aceea editura Cartea Copiilor le-a valorificat în mod special. Toate titlurile au un stil de ilustrare unic, în aşa fel încât să cultive gustul copiilor pentru frumos şi pentru artă.

Pentru copiii foarte mici, Cartea Copiilor a pregătit titluri precum “Prima mea carte despre culori”, “Prima mea carte despre numere”, “Omida mâncăcioasă” sau “Vrei să fii prietenul meu?” – cu pagini cartonate şi colţuri rotunjite, având caracteristicile unei adevărate jucării, atractive şi rezistente.

2. Descoperirea
Acest tip de joc dezvoltă atenția şi concentrarea. De la început, părinții stabilesc un element ce trebuie urmărit, apoi îi provoacă pe copii să îl identifice de cât mai multe ori. Pentru cei de vârste mici, obiectivul poate fi un animal sau o culoare. Cei mai mari pot fi încurajați să numere de câte ori apare o anumită literă.

Jocul va fi unul reuşit numai dacă părinții se implică activ, comentând permanent şi încurajând căutarea. Pentru a-şi dezvolta creativitatea, copiii pot fi determinați să identifice diferite forme geometrice sau diferite nuanțe ale unei culori.

Să luam ca exemplu cartea “Robin Hood”, semnată şi ilustrată de Mauri Kunnas. Aceasta este o versiune originală şi plină de umor a legendei celebrului arcaş din folclorul englezesc. Ceea ce-i va atrage cel mai mult pe copii este faptul că toate personajele acestei poveşti sunt întruchipate de animale: pisici, câini, purceluşi, bursuci. Pentru vestitul Robin Hood, autorul a făcut cea mai inspirată alegere: acesta este un motan simpatic şi neastâmpărat.

Pentru început, copiii pot identifica câte pisici sau câți purceluşi apar în paginile cărții. Apoi, ei pot căuta diferite tonuri de verde, ascunse în frunzişul pădurii Sherwood (verde deschis, verde-gălbui, kaki etc.). Dacă pentru copiii mai mari, o literă este uşor de identificat, ei pot descoperi de câte ori apare menționat şeriful din Nottingham. În plus, pe lângă toate posibilitățile ofertante de joacă, cartea “Robin Hood” oferă şi o mulțime de situații comice, ce cu siguranță îi vor încânta pe micii cititori.

3. ÃŽmprietenirea literelor
Părinții pot explica celor mici că literele sunt prietene, iar când se întâlnesc, pot crea un cuvânt. Astfel, copiii vor “împrieteni litere” pentru a forma cuvinte, care mai apoi vor fi pronunțate de mai multe ori cu atenție.

Acest joc poate fi făcut cu uşurință oriunde, iar cinci minute zilnice de stimulare prin joacă vor ajuta foarte mult copiii. În scurt timp, vor învăța să unească literele şi să contureze cuvinte.

4. Tachinarea
Părinții se pot opri din citirea unei povestiri chiar în cel mai tensionat sau palpitant moment, invocând scuze precum apropierea orei de masă. Lăsând cartea pe masă, îi vor tenta pe cei mici să descopere continuarea. Astfel, aceştia pot fi stimulați să descifreze literele singuri. De exemplu, dacă ne referim tot la “Robin Hood”, lectura poate fi oprită atunci când Robin este aruncat de Micul John în râu, fără a mai putea ieşi de unul singur.

În cazul în care copiii pot citi destul de bine, părinții îi pot întreba mai târziu ce s-a întâmplat în final cu Robin Hood. Pot mărturisi, intrigându-i pe cei mici, că îşi amintesc că, până la urmă, Robin şi Micul John devin prieteni. Curiozitatea de a afla acest final inedit al întâmplării îi poate motiva şi mai mult pe cei mici.

Toate aceste jocuri pot fi bune oportunități de a transforma lectura într-un mister fabulous, tentant pentru fiecare copil. Rezultatele vor fi optime numai dacă părinții se implică cât mai mult posibil şi contribuie la interactivitatea activităților.

Articol recomandat de www.carteacopiilor.ro .

"Fă cărţile mai tentante pentru cei mici prin jocuri" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent