· articole
· intamplari

Fereste-l de complexele de inferioritatejpg"/>
Cata nevoie are micutul tau de incurajare? Cat de des il critici? Cum il poti apara de complexele atat de nocive pentru sensibilitatea lui?

Multi parinti nu intuiesc la timp cat de periculoase sunt, pentru viitor, complexele de inferioritate ale micutilor lor. Copiii neindemanatici, mofturosi, retrasi, agitati, dezordonati sau delasatori sunt, cel mai adesea, victimele familiei. Tine minte aceasta lectie care iti interzice sa fii o mama prea protectoare ori prea aspra. Masura in toate cate le spui si le faci pare sa fie antidotul pentru greselile tale ca parinte.
Iata cele mai frecvente complexe ale copilariei.

Complexul „Cel mare e mai breaz”
Primele probleme se pot ivi in dezvoltarea afectiva a copilului atunci cand el se compara, constient sau nu, cu fratiorul sau surioara care stie mai multe, face totul mai bine, primeste laude si sarcini noi, mai dificile. Dupa cum se stie, micutii au o inclinatie puternica sa imite. Atunci cand observa ca, pentru o anumita fapta, cineva a primit laude si incurajari, se asteapta ca, imitand acea fapta, sa provoace si ei un sir de laude. De aceea, atentie! Copilul simte, instinctiv, cand te bucuri mai mult de ceea ce a facut fratiorul lui si traduce aceasta printr-un complex de genul: „Nu sunt bun de nimic.”

Complexul copilului special
La varsta gradinitei, in colectivitate, evantaiul trairilor sufletesti ale copilului se deschide simtitor, astfel incat te poate uimi si pe tine cat de ampla este gama emotiilor lui zilnice. Competitia in care nazdravanul e obligat sa se angajeze, ei bine, aceasta e cea care ii scoate in evidenta posibilitatile ori neputintele.
Cazurile cele mai delicate sunt cele care tin de anumite „defecte”. Poarta cumva ochelari copilul tau? Are vreo dificultate de pronuntie sau poate o intarziere in dezvoltarea limbajului? E cumva mai grasut sau mai scund decat cei de varsta lui?

Complexul banilor
Saraci sau bogati, am spune ca pentru copii este totuna. Pana la un moment dat, asa si este. Diferentele „de clasa” se observa mai tarziu, cand copiii ajung in colectivitate, la gradinita, la scoala, cand isi fac un grup de prieteni in parc.
Pe la varsta de 5 ani, micutii devin constienti de diferentele dintre ei si ceilalti copii in ceea ce priveste situatia economica. Observa ca altii au hainute mai scumpe, jucarii mai multe sau sunt luati cu masina de parintii cu dare de mana. Si nu de putine ori, noi, adultii, suntem cei care le atragem atentia asupra acestor lucruri.

Semne ingrijoratoare
Complexele de inferioritate sunt variate si au manifestari diverse: lipsa increderii in propriile forte, tulburarile somatice (dureri de cap, de burta, ameteli etc.), dificultati de adaptare, probleme de comportament, esec scolar.

Solutii contra complexelor
1. Incurajeaza-l. De la 4-5 ani, prichindelul se confrunta cu comparatia dintre el si ceilalti, copii si adulti. Ajuta-l sa se descopere, sa-si descopere talentele, capacitatile. Daruindu-i dragoste, dar, mai ales, sarcini pe care le poate efectua, isi va forma o imagine pozitiva despre sine si va avea incredere in el.

2. Sarbatoriti reusitele. Marcati fiecare reusita printr-o activitate speciala (iesiti in parc sau la un suc, du-l la zoo). Recunoaste-i verbal meritele, de fata cu restul familiei („Ai pronuntat foarte bine si corect sunetul d”).

3. Nu-l jigni. Nu folosi aprecieri de genul: „prostutule”, „papa-lapte”, „nu esti bun de nimic” si, mai ales, nu-l compara cu ceilalti copii. Concurenta care se practica si azi in gradinite si scoli nu este una constructiva.

4. Foloseste personaje de basm. Citeste-i povesti cu eroi care reusesc. Astfel va avea un model pozitiv. Dar nu folosi comparatia cu eroul. Daca va simti nevoia, va prelua modelul de bunavoie.

5. Nu rade de el. Erorile si esecurile puiului tau nu trebuie transformate in motiv de gluma. Ii vei accentua in timp teama de esec.

6. Nu-l corecta in public. Discutia despre esecurile sale trebuie amanata pentru momentul in care veti fi doar voi doi, altfel se va simti umilit si bun de nimic.

Text: Geo Mihalcea.
"Fereste-l de complexele de inferioritate" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 5
voturi 1


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent