· articole
· intamplari

Fibromul uterin – cauză a infertilității? Află totul despre această afecțiune




Fibromul uterin este o afecțiune frecventă în rândul femeilor cu vârsta de peste 30 de ani, însă poate să apară și mai devreme.

Poate fi o piedică în conceperea unui copil, pentru că tumorile blochează accesul spermatozoizilor către ovul. De aceea, este foarte important ca problema să fie descoperită și tratată cât mai repede.



Ce este fibromul uterin

Fibromul este o formațiune tumorală de tip benign (necanceroasă) care se dezvoltă la nivelul uterului și este format din țesut crescut în exces. O femeie poate avea mai multe fibroame. Tumorile au la început dimensiuni mici, dar netratate pot crește până la dimensiunile unei sarcini.

Fibromul uterin se poate localiza diferit, iar în funcție de locul în care este situat, putem clasifica:

Fibrom subseros – se dezvoltă în peretele uterin, spre partea exterioară. Poate atinge dimensiuni mari și poate comprima organele din jur sau coloana vertebrală, deoarece deformează uterul la exterior.

Fibrom intramural – crește în interiorul peretelui uterin, la nivelul stratului muscular al acestuia (miometru).

Fibroamele de dimensiuni mici nu deformează uterul, dar cele de dimensiuni mari provoacă creșterea abdomenului. Acesta este cel mai comun tip de fibrom.

Fibrom submucos – se localizează sub endometru (stratul ce căptușește cavitatea uterină). Dacă este de dimensiuni mari, deformează uterul în interior. Progresiv, acest tip de fibrom poate forma un pedicul (ax) care îl ține agățat de peretele uterin intern, iar el continuă să crească în cavitatea uterină. Astfel, modifică mărimea și forma uterului.

Fibrom cervical – se dezvoltă la nivelul colului uterin.

Fibrom intraligamentar – crește la nivelul ligamentelor care susțin uterul în abdomen.

Cauzele și simptomele fibromului uterin

Cauzele afecțiunii nu sunt complet cunoscute, însă există o serie de factori care au legătură cu apariția acestor tumori:

Predispoziția genetică – prezența altor cazuri cu fibrom uterin în familie.
Obezitatea

Dereglările hormonale – estrogenul și progesteronul au rol în regenerarea celulelor uterului. O modificare a secreției hormonale poate determina creșterea în exces a țesutului.

Sarcina – în această perioadă au loc fluctuații hormonale.

Dacă fibroamele au dimensiuni milimetrice, ele nu generează simptome. Odată ce cresc însă, încep să apară și anumite manifestări:

Sângerări menstruale abundente

Menstruații neregulate

Dureri (ușoare sau intense), disconfort sau crampe abdominale

Dureri de spate

Durere în timpul actului sexual

Infertilitate

Complicații ale sarcinii sau avort spontan

Senzația frecventă de urinare

Constipație

Tulburări de tranzit intestinal

Balonare

Secreții sau sângerări anormale.

De ce infertilitatea poate fi un efect al fibromului? Totul depinde de mărimea și localizarea fibroamelor. Ele pot împiedica spermatozoidul să ajungă la ovul, pot afecta implantarea celulei ou, poziționarea embrionului și viabilitatea sarcinii.

O serie de studii au demonstrat faptul că fibromul de tip submucos reduce semnificativ șansele de a rămâne însărcinată și crește riscul de a pierde o sarcină, comparativ cu celelalte tipuri de fibroame. De aceea, îndepărtarea fibroamelor are efect benefic asupra fertilității.

Cum se tratează această afecțiune

Diagnosticul de fibrom uterin este pus de către medic, după controlul ginecologic, ecografia abdominală sau transvaginală, RMN sau histeroscopie (investigație prin care poate fi vizualizată cavitatea uterină).

Metoda de tratament este aleasă în funcție de mărimea, localizarea fibromului și vârsta pacientei. De asemenea, este important de știut dacă ea își dorește o sarcină.

Tratamentul poate fi medicamentos, pentru reglarea funcției hormonale și reducerea dimensiunilor tumorii.

Se pot administra antiinflamatoare și anticoncepționale pentru reducerea simptomelor.

Dacă dimensiunile fibromului sunt mari, atunci tratamentul va fi chirurgical clasic sau laparoscopic. Se poate îndepărta doar fibromul sau inclusiv organele genitale interne, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Metoda chirurgicală clasică necesită timp îndelungat de recuperare și lasă semne proeminente pe piele. Cea laparoscopică presupune refacere mai rapidă și semne puțin vizibile.

O altă metodă de tratament, mai modernă și mai ușor de suportat, este embolizarea fibromului uterin. Procesul de embolizare presupune blocarea arterelor uterine care hrănesc fibroamele. Astfel, celulele tumorale mor, iar dimensiunile fibromului se reduc semnificativ în următoarele luni. Procedura, care este minim-invazivă și urmată o recuperare rapidă, ajută la îmbunătățirea fertilității.

Intervenția durează numai 30 de minute, nu este dureroasă și presupune o anestezie locală în zona prin care va fi introdus cateterul.

Dacă este descoperit la timp, când este încă de dimensiuni mici, fibromul uterin poate fi tratat fără probleme. De aceea, este foarte important să mergi regulat la un control ginecologic.




Sursă: Digital workforce
Sursă foto: pixabay
.





"Fibromul uterin – cauză a infertilității? Află totul despre această afecțiune" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent