· articole
· intamplari

Fobiile la copii

Autor: raul
data publicarii: 14.05.03


Ce sunt fobiile? Care sunt cauzele lor? Cine este afectat? Care sunt simptomele fobiilor? Cum se pot diagnostica? Cum se trateaza fobiile? Ce putem face pentru a le preveni?

Ce este o fobie?

O fobie reprezinta o frica identificabila si persistenta care este excesiva sau irationala si este declansata de prezenta sau anticiparea unui anume obiect sau situatie. Copiii si adolescentii avand una sau mai multe fobii devin intotdeauna nelinistiti cand sunt expusi respectivului obiect sau situatii. Fobiile comune includ frica de animale, de sange, de inaltime, de spatii inchise sau de zbor. In cazul copiilor si al adolescentilor, o frica identificata trebuie sa dureze mai mult de sase luni pentru a fi considerata o fobie iar nu o frica trecatoare.

Tipurile de fobii intalnite la copii si adolescenti includ urmatoarele:

- fobia specifica - anxietatea este asociata cu un anume obiect sau situatie. Obiectul sau situatia fobica este evitata, anticipata cu frica, sau suportata cu o atat de mare anxietate incat interfereaza cu rutina si activitatile normale.

- tulburarea prin panica, cu sau fara agorafobie - o perioada imprevizibila, neasteptata de frica intensa sau discomfort caracterizata prin respiratie rapida, ameteala, buimaceala, tremurat, frica de a pierde controlul si un puls rapid (numit atac de panica). Simptomele pot dura si cateva ore, dar, in mod obisnuit, maximul este atins dupa 10 minute. Agorafobia este definita ca fiind frica de spatii deschise, cum ar fi frica de a fi afara sau de a fi singur acasa, impreuna cu una sau mai multe fobii sau frica de a avea un atac de panica.

- fobia sociala - frica de fi sau de a actiona intr-o anume situatie sociala, sau mai multe, intr-un cadru adecvat varstei, cu participanti din aceeasi grupa de varsta (de exemplu: recitaluri, piese de teatru scolare, discursuri in fata clasei).

- mutismul selectiv - inabilitatea de a vorbi in anumite situatii sociale in cazul unui copil sau adolescent care in orice alte situatii poate sa vorbeasca si chiar vorbeste.


Care sunt cauzele fobiilor?

Cercetarile efectuate sugereaza faptul ca atat factori genetici cat si mediul inconjurator contribuie la declansarea fobiilor. Anumite fobii au fost asociate cu o prima intalnire traumatizanta cu obiectul sau situatia fobica. Intrebarea ramane, totusi, daca aceasta experienta este suficienta sau daca fobiile se pot dezvolta in indivizi predispusi genetic fara aceasta intalnire initiala.


Cine este afectat de fobii?

Tulburarile de anxietate pot aparea la orice varsta. Fobiile specifice apar la 1% pana la 9,2% dintre copii si adolescenti. Deoarece fobiile specifice apar de obicei in copilarie, ele trebuie diferentiate de fricile specifice dezvoltarii copilului. Fobiile sociale apar insa numai la 1,4% dintre copii si adolescenti. Tulburarile prin panica pot apare la orice varsta, dar de obicei incep in adolescenta si maturitatea timpurie. Studiul tulburarilor prin panica la copii (inainte de pubertate) este abia la inceputuri.


Care sunt simptomele fobiilor la copii?

Urmatoarele sunt cele mai des intalnite simptome care pot aparea in cazul in care un copil sau un adolescent este expus sau anticipeaza expunerea la un anume obiect sau situatie care produce frica sau anxietate intensa. Aceste simptome, insa, sunt simtite in mod diferit de fiecare copil in parte. Aceste simptome pot fi:

- puls rapid
- transpiratie abundenta
- tremurat
- respiratie rapida si scurta
- senzatie de sufocare
- dureri sau discomfort in piept
- senzatie de gol in stomac
- ameteala sau lesin
- frica de a pierde controlul sau de a innebuni
- frica de moarte
- amorteala
- frisoane

In cazul atacurilor de panica cel putin 4 dintre aceste simptome trebuie sa fie prezente, cu sau fara o cauza cunoscuta si identificabila.

Simptomele unei fobii pot fi foarte asemanatoare altor conditii medicale sau probleme psihiatrice. Intotdeauna trebuie consultat medicul pediatru pentru diagnoza.


Cum sunt diagnosticate fobiile?

Tulburarile de anxietate la copii si adolescenti sunt diagnosticate in urma unei evaluari psihiatrice cuprinzatoare. Parintii care descopera la copilul lor semnele unei anxietati severe pot ajuta solicitand o evaluare sau un tratament timpuriu. Tratamentul timpuriu poate preveni aparitia altor probleme in viitor.

Tulburarile de panica, insa, pot fi greu de diagnosticat la copii si adolescenti si pot necesita evaluari si teste multiple, in conditii variate.


Tratamentul fobiilor

Tratamentul specific pentru fobii va fi determinat de catre pediatru pe baza urmatoarelor aspecte:

- varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
- simptomele prezentate si felul de manifestarea al lor
- tipul fobiei
- toleranta copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii
- opiniile sau preferintele parintilor

Fobiile, ca orice tulburare de anxietate, poate fi tratata efectiv. Tratamentul trebuie bazat pe o evaluare cuprinzatoare a copilului si a familiei. Recomandarile in vederea tratamentului pot include terapie comportamentala cognitiva sau individuala pentru copil (pentru a-l ajuta sa invete metode noi de a controla anxietatea si atacurile de panica cand/daca apar), terapie familiala si consultarea scolii unde invata copilul. In cazul anumitor copii, tratamentul medicamentos poata da rezultate - fiind vorba de medicamente care impiedica aparitia atacurilor de panica. In orice tip de tratament suportul din partea parintilor este vital.


Prevenirea fobiilor

La ora actuala nu sunt cunoscute masuri preventive pentru a reduce aparitia fobiilor la copii. Totusi, detectarea si interventia timpurie pot reduce din severitatea simptomelor, pot ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte normal si pot imbunatati calitatea vietii la copiii sau adolescentii cu tulburari de anxietate.Sursa: Children's Hospital Boston.

"Fobiile la copii" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.05.06 12:00: iutzulica
este un foarte bun articol dar mai este o fobie foarte des intalnita la copii care na fost din pacate mentionata aici.frica de medici,de halat alb,de ace,injectii,spitale.si mie marturisesc faptul ca ma ia cu transpiratii cand intru in cabinet la o consultatie.multi copii au aceasta problema din cauza parintilor care daca cei mici nu vor sa pape sau sasi faca temele sau orice altceva ii ameninta cai duc la doctor sa le faca injectii.este normal ca acesti copii sa perceapa medicii si tot ce tine de halate albe ca pe o pedeapsa iar cum pedepsele nu sunt placute le percep ca pe ceva groaznic,de cosmar.este unsubiect destul de complex care merita sa i se dea mai multa importanta.felicitari pt articol
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

16.03.11 22:41: Sexy_Mama
Eu imi amenint copilul ca il duc la spital si ca ii fac injectii iar in modul asta a devenit mai ascultator ! Trebuie sa invete ce este disciplina !
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 3.81
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent