· articole
· intamplari

Frica la copil
Nu te impacienta, este foarte normal, spun specialiștii.

Copilul se teme practic de necunoscut, este vorba de o teamă instinctivă și foarte normală, pentru că tocmai această teamă îl ajută să descopere și să-și explice lumea înconjurătoare.

Temerile de zi cu zi
Cele mai frecvente frici la vârsta asta sunt frica de singurătate, de întuneric, de spațiile „disimulate“ (locurile de după perdele, spațiile necunoscute din spatele ușilor etc.). Sunt frici provocate, pe de o parte, de teama de necunoscut, iar pe de alta, de imaginația bogată care înlocuiește întunericul cu fel și fel de plăsmuiri.

Este foarte bine ca, de fiecare dată când celui mic îi e frică de ceva anume, să vă „bateți“ împreună cu „monstrul“. Să nu râzi de el că e fricos, ci să-i explici că întunericul nu e niciodată întuneric deplin și că umbrele înfricoșătoare sunt, de fapt, jucăriile lui ori șifonierul sau perdeaua.

Când să te îngrijorezi
Când copilul se sperie din nimic și aproape în orice moment al zilei. Dacă frica este însoțită de țipete puternice, paloare, stări de leșin.

Exagerarea fricii banale, intensitatea și persistența acesteia sunt cauzate, în cele mai multe cazuri, de atitudini greșite ale părinților – de exemplu, câinele sau vrăjitoarea sau nenea doctorul, care vin și fac fel de fel de chestii dacă micuțul nu e cuminte, nu mănâncă, nu stă pe oliță. Renunță la astfel de amenințări și explică-i cum stau de fapt lucrurile.

Dacă frica persistă, dacă apar și alte manifestări, precum refuzul mâncării, izolarea etc, mergeți le medicul specialist.

"Frica la copil" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent