· articole
· intamplari

Frica si fobia in copilarieFrica ne ajuta sa evitam situatiile dificile cu care ne putem confrunta. Alteori, ea ne mareste viteza de reactie in situatiile periculoase si ne poate salva viata. De aceea, noi ii educam pe cei mici de ce ar trebui sa se fereasca, fara ca acestia sa treaca prin evenimente traumatizante.

Frica este un sentiment foarte puternic in copilarie.

Copii nu doar se tem de mai multe lucruri decat adultii, dar traiesc sentimentul mult mai intens. Pentru ca sunt adesea in situatii noi, ei sunt foarte stresati, iar temerile se pot dezvolta foarte usor in aceasta perioada. Daca totusi fricile copilariei se mentin de-a lungul timpului, acestea se transforma in fobii. In acest caz, este recomandata vizita la doctorul specialist, pentru ca astfel de temeri se pot agrava pe tot parcursul vietii.

Cum il ajuti pe cel mic sa-si depaseasca frica?

- Ia-ti copilul in serios, chiar daca obiectele de care se teme el sunt irelevante pentru tine precum diferite obiecte, monstri imaginari sau superstitii. Ar trebui sa stiti ca pana la varsta de 6 ani, cei mici confunda adesea realitatea si fantezia si ca trebuie sa fiti mai atenti la mediul in care il expuneti. Violenta din desene, povesti si filme poate constitui pentru ei o sursa de teama.
- Ajuta-l sa isi depaseasca frica. In primul rand, trebuie sa ii arati ca il iei in serios, sa il asculti si sa ii pui intrebari. Apoi, la fel de serios explica-i de ce nu trebuie sa simta teama, da-i motive concrete, dar pe care sa le poata intelege. Gradual, expune-l situatiei de care ii este frica si arata-i ca nu are motive sa simta asa.
- Daca ii este teama de caini, arata-i mai intai imagini cu ei. Apoi, din spatele fereastrei, de la distanta afara, pana reuseste sa se apropie de ei si chiar sa il mangaie. Ai grija sa te apropii de un caine cuminte si jucaus.
In tot acest timp, tine-l de mana pe copil si vorbeste-i calm dar ferm despre avantajele prieteniei cu animalele. Vei vedea ca dupa ce va reusi sa il atinga, va iubi cainii.
- Copii de pana la 2 ani sunt foarte atasati de mamele lor. Daca se despart de acestea chiar si pentru scurt timp plang violent, astfel incat amandoi mama si copilul sunt coplesiti de frica. In niciun caz sa nu il lasati pe cel mic sa planga singur pana se opreste, pentru ca doar ii va agrava starea. Este necesara o perioada lunga pentru a se putea obisnui si cu altcineva pentru ca necesita mult timp sa prinda incredere si in altcineva.
- Frica poate fi cauzata si de evenimente traumatizante din trecut, de frica altor, din lipsa de incredere, din cauza tensiunii sau a ostilitatilor din cadrul familiei. Cu rabdare si incredere, poti sa iti ajuti copilul sa treaca peste orice frica.

Text: Elena Stanciu.

"Frica si fobia in copilarie" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent