· articole
· intamplari

Gelozia dintre frati. Cum actionezi pentru a o face sa dispara0-9/12109179_908019225901819_1581435056311568692_n.jpg?oh=1b8af43388453b48217aff434ebd6f05&oe=56B0791E"/>
Îți dorești cu disperare să nu mai existe gelozie între copiii tăi și ai da orice să poți șterge gelozia dintre frați, dar cum?

Poate că sună ciudat, dar soluția nu este un tratament egal. Nu de alta, dar niciun copil nu vrea să fie tratat la fel ca fratele său, el vrea să fie unic. Așa că, fără să vrei, și din dorința de a-i apropia, de a le demonstra că nu faci diferențe între ei și că-i iubești la fel de mult pe amândoi, poți să creezi chiar tu un câmp de luptă pe care copiii se vor înfrunta pentru dragostea și atenția ta.
Deci, dacă această variantă care pare cea corectă și logică nu dă rezultate (nu uita că încerci să aplici o soluție logică pe un tărâm dominat de sentimente) se mai poate face ceva?

Gelozia dintre frati. Ce spun psihologii
Psihologii sunt de părere că trebuie să-l convingi pe fiecare copil în parte că este unic, să-l tratezi în acest fel, să-i respecți nevoile și preferințe - de la cele mai mici gesturi și pâna la chestiunile delicate.

• De pildă, copilul mai mare, care nu mai doarme la amiază, este obosit deja la ora opt seara și se culcă. Dar asta nu înseamnă că cel mic, care încă doarme două ore în timpul zilei, trebuie să se culce odată cu fratele/ sora mai mare deoarece nu îi va fi încă somn. Nu-i obliga să se culce în același timp, ascultă nevoile fiecăruia dintre ei. Obligându-l pe cel mic să se așeze în pat mai devreme, îl vei face să se simtă nedreptățit și gelos pe fratele lui deoarece îi satisfaci doar nevoia acestuia, nu și pe a lui.

• La fel este și dacă vrei să le oferi o gustare sau un desert, de pildă un ciorchine de strugure. Poate că unul dintre ei își dorește să savureze ciorchinele, dar celălalt ar vrea un măr, o pară sau niște cereale cu lapte. Respectă-le preferințele individuale, nu-l face pe cel care mănâncă struguri (deși prefera lapte cu cereale) să se simtă nedreptăți și să devină geloz și invidios pe norocul fratelui său care mănâncă ceea ce își dorește.

• În loc să arăți dragoste egală prin formulări de tipul „Te iubesc la fel de mult ca pe sora ta”, arată-i copilului că este unic pentru tine: „Tu ești unic pentru mine, nu există un alt Rareș ca tine, și nimeni nu te poate înlocui”. Desigur, și celălat copil trebuie să știe că este unic, că nu există o altă Alexandra, Denisa sau Vlăduț ca el în lume.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia.
"Gelozia dintre frati. Cum actionezi pentru a o face sa dispara" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent