· articole
· intamplari

Gradinita si despartirea de mamijpg?width=200&height=299"/>
E pregatit pentru cresa sau gradinita? Ce trebuie sa fac pentru ca despartirea de familie sa fie mai usoara? Iata cateva intrebari la care te vom ajuta sa gasesti raspunsul.

Te gandesti cum o sa fie despartirea de micutul tau si, pe masura ce se apropie clipa, temerea ta e si mai mare!

Gradinita te va pune si pe tine la incercare. Si totusi, se va intampla.Trebuie sa intelegi ca, pentru micutul tau, gradinita va insemna, in primele zile, desprinderea de mediul familial, de siguranta pe care acesta i-o ofera, de tine si deci. desprinderea de un univers restrans, cunoscut, prietenos. Intrarea la gradinita va fi pentru el un soc pe care va sti sa il depaseasca in functie de felul in care tu il pregatesti pentru aceasta confruntare.

Cum sa faci sa nu gresesti?
Pregatirea piciului pentru intrarea in gradinita se face incepand din prima lui zi de viata. Inca din primul moment, trebuie sa stii ca venirea lui pe lume presupune, intr-un fel, si conectarea la aceasta lume. Primul schimb interactiv cu realitatea se face insa prin intermediul gradinitei. Foarte multe elemente de personalitate ale copilului tau se vor forma in functie de cum va recepta acest prim mare contact cu lumea. Greselile pe care le pot face adultii in gestionarea sentimentelor copilului pot da nastere unor traume dupa contactul lui cu colectivitatea.

Dar sa nu-l dai la gradinita este categoric in defavoarea copilului! Te temi, cu siguranta, ca ii vor lipsi dragostea, protectia si intreaga atentie care ii sunt acordate acasa.

Prima colectivizare
Copiii se cred buricul pamantului crezand, de multe ori, ca tot ceea ce le place le si apartine. Ca sa-si faca o imagine mai aproape de realitate, obisnuieste-l, asadar, cu activitatile de grup, invata-l atat sa primeasca frumos, cat si sa daruiasca altruist, fara sa-l fortezi. Orice joc il pregateste pe micut pentru colectivizare prin ceea ce numim noi, adultii, reguli.

Copiii au o dragoste profunda pentru o lume ordonata, ei simt instinctiv ca un joc fara reguli nu mai este joc. Disciplina, pe care o iubesc mai putin, este modalitatea prin care ei invata sa se supuna regulilor sociale si, de aceea, depinde de parinti sa-si formeze copiii in spiritul ei inca dinainte de intrarea in gradinita.

Orarul pe care tu i-l stabilesti acasa il face sa se simta in siguranta si il va ajuta, fara indoiala, si la integrarea mai usoara in gradinita. Programul stabilit in gradinita va duce la prelungirea sentimentului de siguranta pe care il resimtea acasa. De asemenea, incearca, draga mamico, sa stai cat mai mult de vorba cu piticul.

Il vei ajuta astfel sa deprinda normele elementare ale dialogului, o pregatire intru totul necesara pentru incadrarea in colectivitate.

Muzica si dansul sunt alte doua elemente care il vor ajuta, daca ii sunt familiare. La cele mai multe dintre gradinite, micutii sunt lasati sa asculte muzica, adesea la un post de televiziune si sunt incurajati chiar sa participe la diferite activitati care fac din ei muzicieni patimasi.La ce sa te astepti in primele zile?
Primele zile vor fi, cu siguranta, grele, atat pentru tine cat si pentru el. Tocmai de aceea este bine sa fii pregatita si sa stii cum sa reactionezi atunci cand simti ca o particica din tine se rupe, in momentul cand il parasesti in acel loc strain. Copiii reactioneaza foarte diferit la contactul cu gradinita, acest lucru datorandu-se, in mare parte, si educatiei primite acasa si modului in care ei au fost pregatiti.

Sursa: mami.ro.
"Gradinita si despartirea de mami" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent