· articole
· intamplari

Grădinițe fără bullying - program pilot în București
Insultele, poreclele, îmbrâncirile, înjurăturile și intimidarea la nivel de grup, sunt fenomene pe care copiii le întâlnesc încă de la grădiniță.Acestea fac parte din fenomenul de bullying, care a luat amploare de la an la an și în România. Pentru diminuarea bullyingului, încă din faza de început, Asociația Părinților Isteți in parteneriat cu Itsy Bitsy FM lansează la început de an școlar proiectul "Grădinițe fără bullying în Sectorul 3, București", finanțat de Primăria Sectorului 3, București.

Campania de conștientizare și prevenire a bullyingului vine ca urmare la semnalele de alarmă pe care le trag copiii, din ce în ce mai des, cu privire la aceste agresiuni la care sunt supuși zilnic în grădinițe, școli sau on-line, fără a simți că primesc susținerea de care au nevoie de la adulți.

În 2016, sesizările legate de fenomenul bullying în România au crescut cu 25% față de anul precedent (conform Asociației Telefonul Copilului). Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, îmbrânciri (38,58%) și intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamați ca fiind bullies / agresori au fost, în proporție de peste 97%, tot copii. "Este firesc ca toți copiii să aibă emoții, dar uneori ei sunt copleșiți de furie, frustrare, tristete și neștiind să recunoască sau să își gestioneze aceste trăiri au tendința de a reactiona agresiv." explică Adriana Mitu, trainer de dezvoltare emoțională a copiilor.

La nivel internațional, în programele de prevenire a bullying-ului, copiii învață să recunoască din timp ce anume le provoacă emoții intense și să își controleze reacțiile. Un copil care invață de mic să își cunoască emoțiile și să fie empatic va fi cu siguranță mai puțin predispus la a fi agresor sau victimă la grădiniță / școală sau pe internet si va avea performante mai mari pe orice plan.

Proiectul "Gradinite fara bullying in Sectorul 3, București" invită cadrele didactice să realizeze și să folosească zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoastere în grup a emoțiilor. Această practică zilnică la clasă va ajuta la dezvoltarea emoțională a copiilor, dar și la crearea unui mediu școlar mai benefic educației.

"E important ca cei mici să înțeleagă că fiecare emoție este folositoare, dar că intensitatea ei ar putea fi uneori prea greu de suportat. Atunci, ca și când ai avea o oală pe foc, e posibil ca ea să dea pe afară, sub formă de comportamente. Copiii pot fi îndrumați să semnaleze adultului când “oala începe să fiarbă”, ca în loc să dea în foc, cei din jur să-i ajute cu o vorbă caldă, o privire încurajatoare, o atingere ușoară sau o îmbrățișare, astfel încât să scadă intensitatea emoției." spune psihoterapeuta Vistiana Long.

Proiectul "Grădinițe fără Bullying în Sectroul 3, București" deschide seria unor proiecte de prevenire a bullyingului în rândul copiilor de toate vârstele, inițiate de Itsy Bitsy FM si Asociația Părinților Isteți împreună cu susținători din societatea civilă și autorități, care vor aduce o schimbare de impact în conștientizarea nevoilor emoționale ale copilului, care generează comportament de tip bullying, contribuind astfel la o mai bună sănătate emoțională a copiilor.

Detalii despre proiect se pot găsi pe www.itsybitsy.ro. .

"Grădinițe fără bullying - program pilot în București" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent