· articole
· intamplari

Greseli in educatia copilului
Nu mai reușești să te înțelegi cu copilul tău? Vina nu atârnă doar pe umerii lui! Înainte de a-l pedepsi, analizează-ți propriul comportament!

Oboseala, presiunea de la serviciu, lipsa timpului, grijile finaciare își spun , cu siguranță, cuvântul.

Constați că îți vine tot mai greu să-ți păstrezi cumpătul, că cedezi ușor în fața mofturilor copilului tău, că nu mai ai puterea să fii consecventă în decizii. Cu un program încărcat la serviciu, un sef cu așteptări mari, responsabilități acasă, față de familie, simți că nu mai poți face față unor discuții în contradictoriu, că ești prea obosită să explici, să răspunzi la întrebări interminabile, să aduci argumente. Și, astfel, ajungi să faci greșeli care nu doar că deteriorează relația ta cu copilului, dar sunt considerate de specialiști greșeli în educație. Iată, în continuare, șase dintre acestea.

· Pedeapsa si recompense in educatia copilului tau

#1. Îți pierzi răbdarea
Să fim sinceri, nu o dată simți cum copilul tău parcă te scoate din minți. Te copleșește un val de furie și ești la un pas să țipi. Când simți asta, du-te în altă cameră, încearcă să te calmezi, apoi revino și tranșează conflictul calm, cu voce liniară.

#2. Îl lași să preia comanda
Când nimic din ce ai încercat nu dă roade, epuizată, bați în retragere și îl lași să stabilească regulile. Oferă-i alternative, dar nu-i da impresia că poate să ia decizii pe picior de egalitate cu tine. Nu are discernământul necesar pentru așa ceva.

#3. Îl iei pe NU în brațe
Nu doar copiii, ci și adulții refuză uneori comunicarea. Refuzând constant să dai ascultare cerințelor lui, va deveni un copil inhibat și morocănos. Oferă-i, în schimb, diferite opțiuni – una tot o să-i fie pe plac.

#4. Te contrazici constant
Într-o zi îl lași prea mult să stea în fața calculatorului, în alta îi interzici cu desăvârșire să deschidă televizorul. Schimbându-ți atitudinea de la o zi la alta, vei crea confuzie în capul piticului tău. Fii constantă, chiar dacă îți vine greu.

#5. Nu te ții de cuvânt
Dacă ai hotărât să-l pedepsești (întemeiat, desigur), mergi până la capăt, nu lăsa totul la nivel de intenție. La fel și dacă i-ai promis o plimbare în parc sau o înghețată. Puiul tău are nevoie de certitudini, altfel va deveni neîncrezător în cei din jur.

· Trei greseli pe care le fac taticii cu copiii lor

#6. Îl ții prea mult sub control
Lumea în care trăim îți dă motive temeinice să te temi pentru siguranța copilului tău, însă nu poți să-l ții la nesfârșit sub un glob de sticlă. Ai încredere în el, doar așa va deveni un adult cu inițiativă, gata să înfrunte viața cu bune și cu rele.

Sursă: revista MAMI, iulie 2012, Foto: 123RF.

" Greseli in educatia copilului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent