· articole
· intamplari

Gripa la copiii de 1-3 anijpg"/>
Gripa ataca mai ales primavara si toamna, iar copiii mici sunt printre cei mai expusi la imbolnavire.

Gripa se raspandeste de la o persoana la alta, prin contact direct cu obiecte contaminate sau prin particule eliminate prin tuse si stranut. Copiii care merg la gradinita sau cresa, fac parte din familii numeroase ori locuiesc in camere cu mai multe persoane sunt cel mai expusi la gripa sezoniera. Rareori, ea poate duce la infectii ale urechilor sau pneumonii (semnalate prin persistenta febrei si modificarea starii generale si a aspectului tusei), cazuri in care copilul trebuie dus imediat la medic.

Simptome
Cresterea temperaturii in jur de 38,5°C, frisoane, oboseala, dureri musculare si tuse seaca. La copilul mic, pot aparea si varsaturi. Exista cazuri de viroze insotite de eruptii cutanate (asa-numitul exantem viral, care uneori pune dificultati la diagonosticarea alergiilor - alergodermii sau boli eruptive infectocontagioase).

Semne ca trebuie sa fugi cu micutul la medic:


- febra mare sau rezistenta la tratamentul antipiretic;
- dificultati la respiratie;
- respiratie frecventa si zgomotoasa;
- refuzul lichidelor - apa, ceai, lapte, compot sau sucuri;
- stare fizica alterata dupa 3-4 zile de tratament simptomatic.

Toamna si primavara sunt perioadele in care gripa ataca. Primavara este si sezonul epidemiilor de boli infectocontagioase: varicela (varsat de vant), pojar (rujeola), rubeola, oreion - afectiuni care necesita tratament si dieta adecvate, recomandate de medic. La grupele de risc, se poate face o profilaxie de sezon prin diferite preparate si scheme terapeutice, care cuprind: imunoprotectoare, vitamine si preparate vaccinale cu administrare orala. Aceste scheme au durata de 3 sau 6 luni si sunt prescrise de medic.

Ce e de facut


--> Cateva zile, copilul trebuie sa stea in casa, uneori chiar si in pat. Micutul trebuie bine hidratat, iar mancarea data in portii mici si fara sa-l fortezi sa manance.
--> Scade-i febra cu preparate de paracetamol, ibuprofen
--> La nevoie, apeleaza la metode naturale - impachetari cu prosoape reci (apa la temperatura camerei), bine stoarse, peste care pune un prosop sau o patura uscata, pe tot corpul. Tine-l impachetat cam o ora, iar la fiecare 10-15 minute, racoreste prosopul.
--> Trateaza tusea seaca prin antitusive, iar tusea productiva cu mucolitice si expectorante.
--> Pentru desfundarea nasului, foloseste descongestionante nazale si dezinfectante nazofaringiene adaptate varstei.
--> Tratamentul simptomatic se poate completa cu preparate care sa-i ridice imunitatea (tratamente homeopatice, vitamina C).

Articol publicat in revista MAMICA DE AZI
Foto: Thinkstock.
"Gripa la copiii de 1-3 ani" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent