· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Haos in invatamant

Autor: onush
data publicarii: 06.09.05
Inspectorul scolar general, Dima Zainea, a facut deja cerere la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru ca judetul nostru sa intre pe lista judetelor pilot pentru implementarea proiectului de descentralizare a invatamantului preuniversitar, desi cadrele didactice nu agreeaza aceste schimbari * FSLI nu este de acord cu mimarea dialogului social si in consecinta, si-a rezervat dreptul de a nu formula in graba amendamente la proiectul noului regulament scolar # Noul sistem da posibilitatea primariilor de a avea mai multe responsabilitati, in timp ce ISJ ramane cu tot mai putine atributii, adica, practic, totul va fi condus si hotarat de Consiliile Locale.

Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar sunt nemultumiti de o serie de probleme aparute in sistem in ultima perioada de timp. Conform declaratiilor presedintelui sindicatului constantean, Ioana Purcarea, cadrele didactice sunt nemultumite din cauza reducerii platilor pentru examenele nationale, dar si din cauza hotararii Guvernului privind acordarea indexarilor salariale si radierea fondului de premiere de 20%. Apoi, a mai declarat aceasta, o anomalie a Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost ca pe data de 30 august s-au facut propuneri pentru intrarea in vigoare a noului regulament scolar, care trebuia finalizat in doar cateva ore.

Consideram inadmisibil ca un proiect de regulament scolar, care contine 32 de pagini, de o importanta deosebita pentru buna organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar si care vizeaza concomitent drepturile salariatilor din sistem, sa fie trimis atat de tarziu, cerandu-ne propuneri pana la data de 1 septembrie, adica in doar cateva ore. Ca urmare, FSLI nu a fost de acord cu mimarea dialogului social si in consecinta, si-a rezervat dreptul de a nu formula in graba amendamente la proiectul Regulamentului in contextul in care nu vor fi discutate in comisia de dialog impreuna cu ceilalti parteneri sociali. In plus, aparand proiectul de descentralizare a invatamantului s-a elaborat o strategie care nu a fost discutata si cu partenerii de dialog social. In acest sens, se pare ca federatia este de acord cu descentralizarea, dar doar in privinta anumitor elemente discutate. Cu toate acestea, profesorii se intreaba daca societatea este pregatita in momentul de fata pentru nivelul cerut de descentralizare, daca institutiile Guvernului au disponibilitatea de a pune in practica descentralizarea etc. Referitor la finantarea cu 3,31% din PIB, acestia au precizat ca aceasta nu acopera cerintele fenomenului, procentul minim trebuind sa fie de 5%. Controlul descentralizarii presupune foarte multe reguli concrete, la obiect, care nu sunt stipulate in proiect si care trebuie aduse la cunostinta MEC intr-o comisie de dialog social. Prin descentralizarea invatamantului, a adaugat Purcarea, se modifica curriculumul scolar, reteaua scolara, conditiile si administrarea unitatilor de invatamant, politicile de finantare, distributia functiilor pe niveluri de decizie. Insa ceea ce-i mai important este ca noul sistem da posibilitatea primariilor de a avea mai multe responsabilitati, in timp ce ISJ ramane cu tot mai putine atributii, adica, practic, totul va fi condus si hotarat de Consiliile Locale. Desi descentralizarea invatamantului presupune o multime de schimbari, care mai de care mai ciudate si mai proaste, in opinia cadrelor didactice, se pare ca actualul inspector scolar general, Dima Zainea, a facut deja o cerere la minister pentru ca si Constanta sa fie inclusa, alaturi de Giurgiu, pe lista celorlalte judete in care proiectul de descentralizare va fi implementat incepand cu anul 2005-2006.


Ziua de Constanta.

"Stiri: Stiri: Haos in invatamant" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent