· articole
· intamplari

Hepatita

Autor: Anne-Marie
data publicarii: 03.06.02


Ce este hepatita?
Hepatita este o infectie virala care afecteaza ficatul. Exista cel putin 5 tipuri de hepatita: Hepatita A si B – cele mai comune forme; C, D, si E – mai putin comune.

Cel mai mare risc pentru bebelusi il reprezinta hepatita de tip B. Adultii contacteaza boala prin sex neprotejat sau prin folosirea acelor de siringa nesterilizate.

Nu se stie cum contacteaza boala bebelusii. Inainte de descoperirea vaccinului, in USA erau 25.000 de cazuri / an (copii cu varsta mai mica de 5 ani), din care numai 6.000 contactasera boala de la mama, la nastere. Simtomele includ: febra, regurgitare, oboseala, ingalbenirea pielii si a ochilor. In general, copii infestati nu au nici un semn de boala. In timpul vietii, o hepatita netratata poate duce la boli ale ficatului sau chiar la cancer de ficat.

Poate fi prevenita Hepatita B?
DA. Se recomanda imunizarea copiilor prin vaccinare, incepand chiar de la nastere. Vaccinul se face in 3 etape, pe parcursul a cateva luni si are (la bebelusi) o eficienta de aproape 100%. Daca mama a fost infectata la nastere, ea trebuie sa faca vaccinul impotriva hepatitei B si injectii cu imuno globulin, care contin anticorpi impotriva virusului. Acest tratament are o eficienta de 95% in prevenirea transmiterii bolii de la mama la copil.

Cum se trateaza Hepatita B?
Daca copilul contacteaza Hepatita B trebuie tratat cu medicamente anti-virale. In caz contrar, boala se dezvolta in continuare. Din pacate, 10% din persoanele infectate continua sa aiba hepatita cronica, ceea ce inseamna ca virusul ramane activ in corp, aceasta ducand in mod frecvent la boli ale ficatului.

Ce este Hepatita A?
O alta forma a virusului cauzeaza Hepatita A. Deoarece virusul se gaseste in materiile fecale, se raspandeste usor de la o persoana la alta in conditii sanitare precare si poate contamina apa si hrana. Epidemii apar deseori in gradinite sau scoli. Deoarece multi dintre copii infectati nu au simptome, cercetatorii nu stiu exact cat de raspandita este boala.

Cum imi dau seama ca copilul meu are Hepatita A?
In cazurile severe, simptomele includ: febra, oboseala, pierderea poftei de mancare, regurgitare, dureri abdominale, urina de culoare inchisa, ingalbenirea pielii si a ochilor. Din pacate, majoritatea copiilor nu au simptome. Daca ai motive sa crezi ca copilul tau a fost expus, roaga medicul pediatru sa faca o analiza a sangelui.

Cum se trateaza Hepatita A?
Majoritatea copiilor isi revin de la sine dupa multa odihna. Simptomele dureaza de obicei mai putin de 2 luni, dar se poate intampla sa dureze uneori pana la 6 luni.

Exista vreun mod de a preveni infectia?
Daca crezi ca copilul a fost expus deoarece unul din membrii familiei sau unul dintre prieteni a avut boala, medicul pediatru poate face injectii cu imuno globulin, care contin anticorpi impotriva virusului. Aceste injectii ar trebui sa protejeze copilul atata timp cat au fost facute intr-o perioada de maxim 2 saptamani de la expunerea la virus.
Exista un vaccin preventiv, dar este recomandat copiilor cu varsta mai mare de 2 ani care traiesc in locuri cu risc ridicat. Acest vaccin ofera protectie pentru cel putin 20 de ani.
.

"Hepatita" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.05.06 11:48: iutzulica
eu am avut hepatita a in copilarie.a fost epidemie in scoala nr 64 .la inceput sa manifestat ca o simpla raceala care sa avrat in 3 zile.febra,voma,oboseala,grata,dureri de cap.toti doctorii care mau vazut miau dat acelasi tratament.penicilina injectabil.miau ciuruit fundul degeaba ca intro zi ,vazand mama ca tot nu mananc si slabeam mia oprit tratamentul si ma luat sa mergem la grigore alexandrescupe drum,cum batea lumina soarelui pe fata mea sia dat seama ca am inceput sa ma ingalbenesc.sia dat seama despre ce e vorbaam fost la grigore alexandrescu,neau trimis la babes la infectioase si am ramas internata acolo timp de 1 luna timp in care mau inebunit aia cu intepaturile.ba imi luau sange ba imi puneau perfuzie.asa ca eu voi vaccina copilul impotriva hepatitei a la 2 ani pt ca stiu cat mam chinuit eu.si chiar si acum am ficatul mai sensibil.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de Anne-Marie

Evaluare
scor mediu 3.53
voturi 15


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent