· articole
· intamplari

0-1 ani: 0-1 ani: Hernia ombilicala si hernia inghinalaHernia reprezinta exteriorizarea unei sectiuni din intestin printr-o zona slaba a muschilor abdominali. Se poate observa o umflatura (protruzie) moale in locul unde a avut loc hernia.

La copii, hernia apare de obicei in doua locuri:
 • in jurul buricului
 • in zona abdomenului
Hernia care apare in jurul buricului se numeste hernie ombilicala, iar cea din zona abdominala se numeste hernie inghinala.


Care sunt cauzele herniei?

Hernia poate apare in primele luni de la nastere in urma unei slabiciuni a muschilor abdominali.

Cauzele celor doua tipuri de hernii (abdominale si inghinale) difera foarte putin.


Ce este hernia inghinala?

Pe masura ce fetusul masculin creste si se dezvolta pe perioada sarcinii, testiculele se dezvolta in abdomen iar apoi coboara in scrot prin asa-numitul canalul inghinal. Imediat dupa nastere canalul inghinal se inchide prevenind astfel retragerea testiculelor inapoi in abdomen. Daca insa aceasta zona nu se inchide complet, o portiune a intestinului poate ajunge in canalul inghinal printr-o portiune slabita a peretelui abdominal inferior, cauzand hernia.

Desi fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal si astfel hernia inghinala poata sa apara si la ele.
Ce este hernia ombilicala?

Pe parcursul cresterii si dezvoltarii fetusului in timpul sarcinii exista o mica deschizatura in muschii abdominali care permite cordonului ombilical sa treaca, conectand mama de fat. Dupa nastere, aceasta deschizatura se inchide treptat pe masura ce bebelusul se maturizeaza. Cateodata insa acesti muschi nu se dezvolta suficient sau nu se intalnesc, astfel incat poata sa raman o mica deschizatura prin care se poate strecura o portiune de intestin cauzand hernia.
Care sunt factorii de risc?

Hernia apare mai des la copiii care prezinta cel putin unul din urmatorii factori de risc:
 • un parinte sau un frate a avut hernie in copilarie
 • fibroza cistica
 • displazie de sold
 • testicule care nu au coborat in scrot
 • deformari ale uretrei
Hernia inghinala apare:
 • la aproximativ 1-3% dintre copii
 • mult mai des la copiii prematuri
 • mai des la baieti decat la fete
 • mult mai des in partea dreapta decat in stanga, insa poate sa apara si in ambele parti deodata.
Hernia ombilicala apare:
 • la 10% dintre copii
 • mai des la fete decat la baieti
 • mai des la copiii prematuri


De ce trebuie sa ne facem griji din cauza herniei?

Se poate intampla ca acea parte exteriorizata a intestinului sa se intepeneasca si sa nu se mai poata retrage. Aceasta inseamna ca intestinul nu mai poate fi impins usor inapoi in cavitatea abdominala. Daca acest lucru se intampla, bucata de intestin poate sa nu mai fie irigata cu sange. Insa pentru ca intestinul sa fie sanatos si sa functioneze corect este necesara o buna irigare cu sange.


Care sunt simptomele herniei?

Herniile apar de obicei la nou-nascuti insa pot trece neobservate saptamani sau chiar luni de la nastere.

Efortul, plansul nu cauzeaza hernii; totusi, presiunea crescuta in abdomen poate face o hernie sesizabila.
 • Herniile inghinale apar ca o protuberanta sau umflatura in zona abdomenului sau a scrotului. Umflatura se poate remarca mai bine atunci cand bebelusul plange si se poate micsora sau chiar dispare atunci cand bebelusul este relaxat. Daca pediatrul va apasa usor aceasta umflatura, atunci cand bebelusul este relaxat si intins pe spate, ea se va micsora sau chiar se va retrage inapoi in abdomen.
 • Herniile ombilicale apar ca o protuberanta sau umflatura in regiunea buricului. Umflatura se poate remarca mai bine atunci cand bebelusul plange si se poate micsora sau chiar dispare atunci cand bebelusul este relaxat. Daca pediatrul va apasa usor aceasta umflatura, atunci cand bebelusul este relaxat si intins pe spate, ea se va micsora sau chiar se va retrage inapoi in abdomen.
Daca hernia nu se retrage, este posibil ca o parte a intestinului sa fie prinsa in zona slabita a muschilor abdominali. In acest caz, apar urmatoarele simptome:
 • abdomen plin, rotund
 • voma
 • durere sau stare de nervozitate
 • roseata sau decolorare
 • febra
Simptomele herniei pot sa se asemene cu cele ale altor probleme medicale. Consulta intotdeauna pediatrul pentru diagnostic.


Cum sunt diagnosticate herniile?

Herniile sunt diagnosticate in urma unei examinari fizice efectuate de catre pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage inapoi in abdomen) sau nu. Poate fi necesara o examinare radioscopica sau cu ultrasunete, in special daca hernia nu este reductibila.


Tratamentul herniilor

Tratamentul specific va fi stabilit de catre pediatru si va fi bazat pe:
 • varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
 • tipul herniei
 • reductibilitatea herniei (daca hernia poate fi impinsa inapoi in abdomen sau nu)
 • toleranta copilului la medicamente, proceduri sau terapii specifice
 • opiniile si preferintele tale
Hernia inghinala

Pentru tratea herniei inghinale este nevoie de interventie chirurgicala. Pentru a preveni blocarea intestinului in canalul inghinal, operatia va fi efectuata cat mai repede dupa descoperirea herniei. Partea din intestin care se blocheaza in canalul inghinal nu mai este irigata cu sange, aceasta putand duce la vatamarea intestinului. Operatia de hernie inghinala este de obicei efetuata inainte ca aceasta vatamare sa se produca.

Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. In zona herniei va fi efectuata o mica incizie iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati.

O operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit operatia de herniei inghinala.

Hernia ombilicala

In jurul varstei de 1 an, multe hernii ombilicale se inchid de la sine fara a necesita interventii chirurgicale. Aproape toate herniile ombilicale se inchid singure pana la varsta de 5 ani.

Plasarea unei monezi sau a unei legaturi peste hernie nu ajuta.

Parerile sunt impartite referitor la momentul in care este nevoie de operatie in cazul herniei ombilicale. In general, daca herniei se mareste cu varsta, nu este reductibila, sau daca este inca prezenta la varsta de 3 ani, este posibil ca pediatrul sa sugereze o interventie chirurgicala. Consulta intotdeuna pediatrul pentru a determina ceea ce este mai bine pentru copilul tau.

Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. Va fi efectuata o mica incizie in ombilic (buric) iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati.

O operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit operatia de hernie ombilicala.


Care sunt previziunile pe termen lung?

O data ce hernia este inchisa, spontan sau in urma unei interventii chirurgicale, posibilitatea de recurenta este foarte mica. Aceasta posibilitate poate creste in cazul in care intestinul a fost vatamat
Sursa: Children's Hospital Boston.

"0-1 ani: 0-1 ani: Hernia ombilicala si hernia inghinala" | cont nou | 6 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
28.12.06 19:33: MelaniaP
M-a ajutat mult acest articol sa inteleg mai concret ce inseamna hernia ombilicala. Fiul meu a fost diagnosticat cu aceasta afectiune si pediatrul se contrazicea cu chirurgul in privinta existentei sau nu a tratamentului pentru hernie, iar eu si cu sotul meu nu stiam care parere sa o luam in cosiderare.Oricum, din acest articol se pare ca pediatrul a avut dreptate si ma bucur ca i-am urmat indicatiile si nu l-am operat pe Andrei la varsta de 8 luni cum a sugerat chirurgul. PS: noi am gasit la farmacie o centura speciala pentru hernia ombilicala si lui Andrei i s-a micsorat orificiul din jurul ombilicului. Totusi nu de tot inca.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

04.12.07 09:27: bettyca
Hernia inghinala la ce varsta se poate opera?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.05.08 09:34: cretunencu
Excelent articolul si m-a lamurit perfect, pentru ca ma tot contraziceam cu mamele de baieti ca nu se poate ca din cauza plansului sa faca copilul hernie. Ele insa au fost invatate de doctorii pediatri si de asistente ca sa nu lase copilul sa planga ca face hernie. Consecinta: un copil razgaiat, care face numai ce pofteste.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.5
voturi 16


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent