· articole
· intamplari

INFECTIA URINARA LA BEBELUSI

30-40% din bebelusi dezvolta astfel de infectii in primul an de viata.

ARE FEBRA, E UÅžOR MAI NELINIÅžTIT DECAT TE-A OBIÅžNUIT PANA ACUM, CHIAR PLANGE MAI DES PARCA. CE AR PUTEA AVEA?

Usor de diagnosticat la adulti, infectia urinara la bebelusi e mai greu de depistat. Dincolo de simptomele descrise mai sus, infectia urinara la bebe aduce si alte semne – pierderea apetitului, diaree, vomitat, urina mirositoare si tulbure.Astfel de probleme apar din pricina bacteriilor de pe pielea din apropierea organelor genitale, ce pot intra in uretra, ori din cauza ca rinichii sunt infectati cu bacteriile ce se afla in sange si produc inflamatii in orice loc pe parcursul tractului urinar. Oricum, oricare dintre semne apare, e bine sa suni doctorul. Netratate, aceste infectii pot trece foarte repede la rinichi si provoaca afectiuni permanente si, posibil, insuficienta renala.

PRELEVAREA URINEI
Daca micutul tau e deja obisnuit sa faca la olita, trebuie doar sa achizitionezi un flacon steril de la orice farmacie si sa-l plasezi chiar sub jet. Daca insa bebelusul e inca in scutece, de regula, prelevarea se face la cabinet. O infirmiera va dezinfecta sexul copilasului cu un antiseptic si va plasa o punga sterila in care acesta va face pipi fara sa fie fortat. Urina colectata va fi supusa unui examen citobacteriologic, o analiza care cauta nu numai globulele albe ce indica inflamarea cailor urinare, dar depisteaza si bacteriile vinovate de infectie.

TRATAMENTUL
Daca medicul recomanda, bebelusului i se vor prescrie antibiotice lichide. E indicat sa nu intrerupi medicatia chiar daca simptomele au disparut. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat atat cat impune medicul pediatru. Abia dupa terminarea acestuia, bebelusului i se va recolta din nou urina pentru analize. Un alt examen va scoate in evidenta daca infectia a disparut si daca mai e necesara cura cu antibiotice.

3 sfaturi pentru mamici

1 Cat esti mamica de bebelus, ai grija la igiena organelor sexuale, mai ales la fetite!
De aceea, e indicat sa scoti scutecul murdar din fata in spate, iar stergerea zonei fa-o in acelasi sens. Daca esti mamica de fetita, cand vine vremea sa faca singura, invat-o pe micuta sa se stearga corect

2 In cazul copilasului mai mare, deja obisnuit cu olita, ai grija, mamico, sa-l inveti sa nu se abtina prea mult timp de la eliminarea urinei! Trebuie obisnuit sa faca pipi si acasa, si la gradinita. Dupa varsta de 2-3 ani, daca micutul se abtine prea mult de la mictiune, poate aparea infectia urinara.

3 Invata-l sa bea apa regulat! Consumul acesteia ajuta la eliminarea bacteriilor ce intra in uretra.

Nota Articol publicat in revista Mamica De Azi.

"INFECTIA URINARA LA BEBELUSI" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent