· articole
· intamplari

Imbaierea corecta si ingrijirea pielii bebelusului

Autor: eapopescu
data publicarii: 22.12.03


Pielea nou-nascutului este fina si delicata. Ingrijirea pielii si imbaierea facute in mod corespunzator pot ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si placut al pielii copilului, oferind in acelasi timp o experienta minunata atat pentru mama cat si pentru copil.

Contrar opiniei generale, majoritatea copiilor nu necesita imbaiere zilnica. Avand in vedere schimbarea frecventa a scutecelor si curatarea fetei (in special in zona gurii si a nasului) dupa fiecare alaptare, cei mai multi copii necesita imbaiere de 2-3 ori pe saptamana sau din doua in doua zile.



Baia poate fi facuta in orice moment al zilei. Imbaierea inainte de alaptare este, de obicei, binevenita. Multi parinti prefera sa-si imbaieze copilul seara, ca fiind o parte a ritualului zilnic de ingrijire a copilului. Astfel, baia este un moment de relaxare si calmare a copilului inaintea somnului de noapte. (Nu este recomandata imbaierea imediat dupa alaptare intrucat poate cauza discomfort digestiv si regurgitari sau voma, se recomanda un interval de circa 20 de minute dupa alaptare.)

Buretii de baie sunt necesari pentru inceput. Imbaierea in cada trebuie amanata pana in momentul in care buricul este complet vindecat, iar in cazul baietilor circumcisi pana cand operatia este vindecata, prevenindu-se astfel posibilele infectii. (Pana atunci se recomanda baia "uscata", care presupune curatarea copilului cu un burete de baie sau un prosop umezit, fara introducerea copilului in apa.)

Ce echipament este necesar imbaierii "uscate" a nou-nascutului?
- prosoape groase sau o perna de baie de tip burete
- prosoape din material fin pentru spalare sau burete natural de baie
- cadita sau chiuveta curata (sau un lighean)
- tampoane de vata
- sampon si sapun pentru copii (neiritante, pentru piele sensibila)
- halat de baie pentru copii
- scutec curat si imbracaminte

Cum se face imbaierea "uscata":
- asigurati-va ca incaperea este incalzita corespunzator (23-24C).
- organizati din timp spatiul si lucrurile necesare.
- turnati apa calda in cadita (sau chiuveta) - temperatura apei trebuie verificata si ajustata intre 35-37C (prin "metoda cotului" sau cu un termometru de baie).
- puneti copilul pe perna de baie sau pe prosoapele groase asa incat mijlocul sa-i fie ridicat.
- in timpul imbaierii, acoperiti copilul cu un prosop (acest lucru ii confera o senzatie de siguranta, stiut fiind faptul ca nou-nascutilor le displace sa ramana complet dezbracati).
- SUB NICI O FORMA, NU lasati copilul nesupravegeat si nesustinut de maini, nici macar pentru o secunda! Daca ati uitat un obiect care va trebuie, inveliti copilul intr-un prosop si luati-l cu dumneavoastra!
- incepeti imbaierea de la fata - folositi cate-un tampon de vata curat, inmuiat in apa, ca sa stergeti fiecare ochi, dinspre nas spre coada ochiului.
- spalati fata copilului cu un prosop fin, umezit, fara sa folositi sapun.
- curatati paviloanele urechilor cu un prosop fin. NU introduceti betisoare cu vata in ureche intrucat puteti vatama timpanul.
- adaugati o cantitate mica de sapun de copii in apa sau pe prosop si sapuniti cu grija restul corpului, dinspre gat in jos. Dezveliti cate-o singura parte a corpului, fara a lasa copilul complet dezvelit. Clatiti cu un prosop curat sau cu un mic recipient (poate fi o cana, un vas de la bucatarie). Feriti zona buricului de a fi udata.
- spalati la final capul copilului cu sampon si un prosop. Clatiti cu atentie, fara ca apa sa curga peste fata copilului. Tineti copilul cu grija, sprijinindu-i spatele pe antebrat, iar gatul si capul in palma.
- nu este necesar sa frecati pielea copilului, dar multi copii prefera ca mainile si picioarele sa le fie masate in timpul imbaierii.
- inveliti copilul in halatul de baie si tineti-l strans in brate ca sa-i oferiti o senzatie de comfort si siguranta.
- urmati sfaturile de ingrijire a buricului oferite de medicul pediatru. Poate fi necesara curatirea cu alcool si uscarea locului.
- periati parul copilului cu o perie moale. NU folositi uscatorul de par pe treapta superioara intrucat exista riscul de ardere a pielii.
- asteptati-va ca copilul dumneavoastra sa planga la primele baite. Este o noua experienta pentru copil. Daca copilul plange brusc, asigurati-va ca apa are temperatura potrivita si ochii ii sunt protejati de sapun.

Cum se face imbaierea in cada:
Dupa ce buricul copilului e complet vindecat sau, dupa caz, circumcizia e vindecata, puteti imbaia copilul in cada. O astfel de baita poate fi o experienta foarte placuta pentru copil si parinti. Exista, insa, copii carora, pentru inceput, le poate displace baita in cada. Daca copilul protesteaza, vorbiti-i incet sau cantati-i si incercati sa-i atrageti atentia cu jucarii.

Ce lucruri sunt necesare pentru baia in cadita:
- o cadita pentru copii (de preferat sa aiba scurgere cu dop)
- e indicat sa puneti pe fundul caditei ceva nealunecos, de exemplu un scutec sau o bucata de material
- termometru de baie (de obicei, aceste termometre au marcat intervalul de temperatura al apei indicat imbaierii copilului).

La imbaierea in cadita:
- asigurati-va ca in imediata apropiere nu exista obiecte care se pot sparge sau aparate electrice.
- umpleti cada cu apa calda si folositi termometru de baie pentru a regla temperatura apei.
- urmati aceleasi sfaturi generale de imbaiere oferite si-n cazul imbaierii uscate.
- SUB NICI O FORMA, NU lasati copilul nesustinut de maini, nesupravegheat, nici macar pentru un minut.
- curatati cadita dupa fiecare folosire.

Si in cazul imbaierii in cadita, este recomandat sa nu lasati copilul complet dezvelit, acoperiti-l cu un prosop peste corp, pe care il veti indeparta inainte de clatire.

Ingrijirea corecta a pielii nou-nascutului:
Pielea delicata si fina a copilului necesita o ingrijire atenta. In general, e indicat sa folositi produse speciale pentru copii, dar medicul pediatru va poate recomanda alte produse. Produsele pentru adulti pot contine substante iritante si alergene. Multi parinti prefera sa foloseasca lotiuni cu miros placut. Cu toate acestea, exceptand cazul in care pielea copilului e uscata, aceste lotiuni nu sunt necesare ingrijirii pielii. Evitati pudra, cu exceptia cazului in care v-a fost recomandata de medicul pediatru. Daca folositi pudra, n-o aplicati direct pe pielea copilului, ci puneti-o in palma si apoi pe pielea copilului. Pudra care ajunge in aer poate irita caile respiratorii.

Multi copii au iritatii si umflaturi care sunt normale. Dar unele iritatii pot fi semnele unei infectii. Iritatia provocata de scutece necesita tratament special. Daca sunteti ingrijorati de o anumita iritatie, daca copilul plange sau are febra, apelati la medicul pediatru.

Detergentii de rufe pot cauza iritatii ale pielii copilului. Chiar daca folositi un detergent special pentru rufe de copii, e indicata clatirea suplimentara pentru indepartarea reziduurilor.


Se recomanda ca pentru inceput sa se reduca timpul de imbaiere la minimul necesar, mai ales daca copilul plange, pentru a se evita stresul copilului, speriat de aceasta noua experienta.


Prima baita i-am facut-o la maternitate sub supravegherea asistentei, in dimineata zilei in care ne-am externat. Mi-era frica de urmatoarea baita pe care trebuia sa i-o fac acasa, cu ajutorul sotului si a mamei. Dar m-am descurcat, instinctele nu m-au lasat balta. si am primit incurajari ca totul a fost foarte bine! .





"Imbaierea corecta si ingrijirea pielii bebelusului" | cont nou | 26 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
08.01.04 12:57: Dodutz
Anda, acum am citit articolul si as vrea sa-ti spun ca nu sint de acord cu citeva lucruri. Astea nu ti le spun din stiinta mea, ci din ce am aflat pe la diverse conferinte si coingrese medicale internationale la care am avut sansa sa iau parte in perioada in care eram insarcinata.
Dupa ultimele cercetari in domeniu, s-a ajuns la concluzia ca buricul "necazut" si baia nu au nici o legatura. Nu stiu cum stau lucrurile in cazul circumciziei, dar, in ce priveste buricul, lucrurile par a fi clare. Eu i-am facut baie fiului meu, inca de la nastere, in cada, nu am foosit conceptul de "baie uscata", asta la indicatia unor medici neonatologi din Franta. Fiul meu nu a avut absolut nici o problema din aceasta cauza.
In al doilea rind, baia i-am facut-o, inca din prima zi cind am ajuns acasa, de la maternitate, in cada din baie. Desi o foloseam doar eu si copilul, inainte de a o umple cu apa o dezinfectam. Cada o umpleam pina sus, pentru ca eu am facut inot cu fiul meu (adica scufundari in apa) inca de la nastere. Bineinteles ca am avut "profesori", adica tot niste neonatologi francezi. Am mai scris despre asta, dar o sa mai spun pentru mamicile interesate, care sint avantajele inotului inca din primele zile de viata: copilul e obisnuit cu apa (desi e un alt fel de apa in burta), deci va invata foarte usor sa inoate si; dupa ce-l scufundati, cind scoate capul din pa el va stranuta adesea (pentru ca-i mai intra apa in nasuc), prin urmare nu va avea niciodata nasul infundat; copilul se va dezvolta exceptional, adica nu va fi un copil umflat rtificial, ci unul care va fi, cum se zice, numai "fibra".
Pe mine m-au incintat aceste descoperiri in domeniul baitei si de aceea le-am si adoptat imediat, chiar daca babele din neam erau sigure ca eu vreau sa inec copilul :)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

18.01.05 13:20: misha
copilul meu are o piele foarte uscata, dermatologii spun ca ar fi ichtioza ... nu stiu cu ce sa-l mai spal ... stie cineva ceva despre asta?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.11.05 19:27: snoopi
si eu cm am ajuns acasa cu copilul i-am facut baita, cu toate caburocutul inca nu-i cazuse insa a picat dupa 5 zile , poti sa faci baie copilului si daca nu are buricutul cazut pentru ca ii aplici pansamente sterile, imbibate cu putin spirt care sa usuce buricutul. iar baie este bine sa ii faci in fiecare zi cel putin pana la o luna jumate, chiar doua pentru a inlatura pielitele care le au bb-i, si cojitele de pe capsor.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.04.06 02:36: monyka
asistentele din spital(italia)mi-au spus sa-i fac baie in fiecare zi,chiar daca nu are buricul cazut.....i-am facut baie in fiecare zi cu toate ca stiind ca la noi nu se face.....dupa fiecare baie,ii dadeam cu un spray ce usuca,apoi ii infasam buricul.....si dupa 10-11 zile buricul era aproape desprins....nu i-am facut apoi baie doua zile,special ca sa se usuce natural....si a cazut fara nici o problema.copilul nu a avut nimic....s-a vindecat foarte bine si acum are un buricut foarte frumos
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.04.06 15:31: tablanica
Buricul i-a cazut in a 11-a zi, dar tot il mai curat zilnic cu un pansament steril imbibat in spirt. Copilul are aproape 5 saptamani si nu s-a curatat complet. Cand nu va mai fi nevoie ingrijirea zilnica a buricutului? Intreb asta nu pentru ca mi-e greu sa-l curat, ci pentru a sti daca totul este ok.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

30.04.07 20:36: aniana_22
Eu am o fetita de o luna si in ceea ce priveste frica de apa este adevarata...insa, asa cum spune si articolul, daca ii pun un prosop ud pe ea, in baita, este totul ok. Chiar ii place baita, dupa aceea! Insa avem o problema cu iritatiile la fundulet.... mici basicute acolo unde se unesc bucutele micutei mele. Folosim Bepanten insa se pare ca nu e de ajuns... ma gandeam la pudra.... dar am inteles ca sapa. Aveti vre-un sfat pentru noi?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

am si eu o intrebare pina cind se vierbe apa la inbaiere,eu si acum o vierb si am o fetita de 2 luni,dar ma dispera ,iar pediatra mea m-a sfatuit cica pina la 3 luni sau chaiar pina la 6 luni daca se poate!!!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

27.07.10 10:56: cristina1988
Am si eu o problema. Victor, copilasul meu in varsta de 6 luni avea pielea forte uscata, dar dupa ce am folosit Johnson baby- gama completa pielea micutului meu a redevenitr fina. credeti ca e de durata?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

22.03.15 21:16: claudia138
Eu am incercat de la Aubrey Organics, samponul natural, sapunul naturala si lotiunea naturala de corp si sunt tare multumita de ele. Le-am cumparat de pe net cand cautam ceva produse naturale pentru bebe si de atunci le folosesc mereu. Va recomand.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de eapopescu

Evaluare
scor mediu 4.13
voturi 29


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent