· articole
· intamplari

Importanța dicționarului pentru școlari

Dicționarele se numără printre cele mai importante instrumente de informare și de învățare din viața noastră.

Deși, în era tehnologiei, putem accesa rapid site-uri dedicate pentru a desluși înțelesurile unui termen pe care nu-l cunoaștem, pentru a afla antonimul sau sinonimul unui cuvânt sau pentru a descoperi traducerea unei noțiuni dintr-o limbă în alta, nimic nu se compară cu experiența utilizării unui dicționar în format tipărit. Spre deosebire de dicționarele disponibile online, cele pe suport de hârtie încurajează spiritul autodidact și abilitatea de selecție a informațiilor de care avem nevoie.


Folosirea dicționarelor are un impact major în dezvoltarea armonioasă a copiilor, motiv pentru care ele nu ar trebui să lipsească din ghiozdanul niciunui elev. 

Rolul dicționarelor în îmbogățirea vocabularului 


De fiecare dată când deschidem un dicționar tipărit pentru a căuta sensul unui termen de exemplu, observăm o mulțime de alte cuvinte noi, pe care s-ar putea să nu le cunoaștem. Acest lucru ne va stimula, cu siguranță, curiozitatea - piatra de temelie a procesului de învățare. În plus, nu mai este un secret faptul că cei mai mulți dintre școlari sunt dornici de noi descoperiri, iar acesta este unul dintre motivele pentru care răsfoirea unui dicționar pe suport de hârtie îi va inspira să exploreze și sensurile altor termeni. 

Folosirea unui dicționar tipărit, un antrenament cognitiv


Căutarea unor cuvinte într-un dicționar tipărit reprezintă un exercițiu cognitiv pentru copii, ajutându-i pe aceștia să își dezvolte abilitățile care vizează găsirea de soluții. Cum se întâmplă acest lucru? Foarte simplu: pentru a găsi termenul căutat, ei trebuie să ia în considerare o serie de criterii precum ordinea alfabetică, secvențierea, ortografia și multe alte astfel de aspecte. 

Dicționarele clasice solicită concentrarea utilizatorilor 


Spre deosebire de dicționarele din mediul online, în cazul dicționarelor tipărite nu există riscul ca utilizatorii să fie distrași de anunțuri și reclame. Acest detaliu le transformă, deci, în instrumentele perfecte de învățare pentru școlari. În plus, folosind dicționarele clasice, copiii nu vor fi tentați să se abată de la studiu pentru a explora site-urile web preferate. Practic, atunci când răsfoiesc un dicționar pe suport de hârtie, cei mici sunt mai concentrați și mai implicați în procesul de acumulare a cunoștințelor. 

Rolul dicționarelor în dezvoltarea creativității copiilor 


Multe dintre dicționarele concepute special pentru copii prezintă ilustrații interactive, rime, versuri sau personaje captivante menite să le stimuleze celor mici imaginația și, totodată, pofta de învățare. Dezvoltându-și astfel creativitatea, elevii își îmbunătățesc automat abilitățile de exprimare și de comunicare, ceea ce îi ajută să se integreze mai bine în colectiv și, desigur, să aibă performanțe școlare mult mai bune.  Pe site-urile de pe Internet și în librării avem acces la o gamă foarte variată de dicționare de tot felul. Pentru un școlar, alege acele ediții potrivite etapei sale de dezvoltare și, eventual, mizează pe cele cu ilustrații atractive. Învățându-i pe copii să exploateze corect un astfel de instrument lexico-gramatical îi încurajăm să devină adulți creativi, dornici de cunoaștere, orientați spre soluționarea problemelor și, totodată, cu un vocabular bogat.


Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Shutterstock.

"Importanța dicționarului pentru școlari " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent