· articole
· intamplari

In ce conditii este necesara intreruperea sarcinii? (1)jpg?width=545"/>
Fii informata asupra unei situatii neplacute, dar care necesita documentare.

Întreruperea de sarcină este un procedeul medical destul de controversat, și există situații în care diverse condiții medicale conduc chiar către indicația unei întreruperi de sarcină, caz care are numele de „avort terapeutic”.

Avortul terapeutic reprezintă interuperea unei sarcini indiferent de vârsta de gestație, în cazurile în care fătul are o problemă medicală ce va duce la moartea sa, înainte de a se naște sau la scurt timp după naștere, sau în cazul în care mama își riscă viață pentru a duce sarcina la bun sfârșit.

Decizia alegerii unei astfel de proceduri poate fi foarte greu de luat pentru părinți, și sunt o mulțime de lucruri ce trebuie luate în considerare pentru a lua o astfel de decizie, începând cu principiile personale, legile în vigoare, convingerile personale precum și cele religioase. Medicii nu ar trebui niciodată să încline balanța unei astfel de decizii, iar hotărârea să rămână exclusiv a părinților. În cele mai multe cazuri, medicii oferă o anume perioadă de timp de gândire părinților, pentru a cântări toate argumentele și pentru a lua decizia cea mai bună într-o astfel de situație grea.

Este esențial ca părinții să cunoască în cel mai mic amănunt motivele pentru care există o indicație de avort terapeutic. În general, două mari cauze pot reprezenta indicație de întrerupere de sarcină: cauze legate de făt și sarcină și cauze legate de problemele de sănătate ale mamei.

Sarcina este un proces fiziologic foarte complex, și pornind de la o simplă modificare în proces, fie ea cât de mică, la nivelul unei gene sau a unui cromozom, se poate ajunge la un rezultat foarte diferit de ceea ce se așteaptă în mod firesc de la acest proces.

În continuare vom prezenta sumar unele afecțiuni ale fătului ce pot reprezenta indicație de avort terapeutic, dar este important să știi că atunci când copilul tău este diagnosticat cu o astfel de afecțiune, cel mai bine discutați cu un medic specialist neonatolog, care să vă prezinte amănunțit detaliile afecțiunii. Unii părinți optează pentru ca mamă să ducă sarcină la termen, să își cunoască copilul (dacă este posibil), apoi să lase firescul să se întâmple.

Anomalii cromozomiale- sunt modificări genetice responsabile pentru avorturile spontane în general, și pentru nașterile de copii morți. Ele sunt aleatorii și nu se repetă în sarcinile unei femei, cu excepția situației în care unul din părinți prezintă ei înșiși unele anomalii cromozomiale, translocații echilibrate care pot, în cazul fecundării ovulului de către spermatozoid, la translocații dezechilibrate, ce vor afecta zigotul (embrionul) nou format.

Anencefalia - problemele din primele săptămâni de sarcină, perioada în care se formează tubul neural (care în timp evoluează a fi creierul și măduva spinării copilului) pot duce la defecte ale creierului, scalpului și craniului, uneori și ale măduvei spinării. Feților cu anencefalie nu li se dezvoltă creierul mare și cerebelul în unele situații, iar unele părți din creier pot fi neacoperite de piele sau uneori poate lipsi chiar și osul cranian. Acești copii pot ajunge la termen, se pot naște vii, dar creierul lor care nu este complet dezvoltat nu poate îndeplini decât funcțiile de bază, cum ar fi respirația, funcționarea inimii, etc. Cei mai mulți dintre copiii afectați de anencefalie trăiesc doar câteva ore sau câteva zile.

Hidrocefalia - acumulările de lichid cerebrospinal din creier reprezintă o condiție medicală ce nu afectează copilul de obicei, dar uneori sistemul ventricular (canalele prin care acest lichid circulă prin creier) se blochează și duce la o afecțiune numită ventriculomegalie. De cele mai multe ori, copiii cu această afecțiune nu pot supraviețui deoarece creierul nu funcționează corect.

Sindromul Potter - bebelușii afectați de acest sindrom au un aspect caracteristic, sugestiv pentru un copil lipsit de lichidul amniotic atât de necesar. Feții care prezintă acest sindrom au incapacitatea rinichilor de a se dezvolta(agenezie renală) și de a-și îndeplini funcția, iar în cazul în care agenezia este bilaterală, condiția medicală este fatală.

Sindromul Meckel Gruber reprezintă o combinație de malformații (fontanela anterioară prea mare, polidactilie, adică mai mult de 5 degete la mâini sau la picioare, probleme ale rinichilor, etc. ) iar plămânii și ficatul sunt afectate grav, de cele mai multe ori fiind acest sindrom fiind fatal.

Displazia tanatoforică este o tulburare ce cauzează malformații congenitale grave ale scheletului, și, deși există copii care au supraviețuit chiar și câțiva ani după naștere, aceasta este încadrată ca fiind o afecțiune ce reprezintă indicație de avort terapeutic.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent