· articole
· intamplari

Incurajeaza copilul sa se joace singur!

Autor: raul
data publicarii: 04.06.02


Copilul a implinit un an. Este timpul sa il incurajezi sa se distreze singur, pentru binele lui -- si al tau.

Cei mai multi parinti de copii mici doresc ca micutii sa se poata distra singuri. Pare logic.

Majoritatea copiilor peste un an pot tine jucarii in mana, intoarce paginile unei carti sau urmari o minge. Au invatat deja ca pot face diverse lucruri singuri, si deseori insista sa o faca. Totusi, ei prefera sa orbiteze in jurul parintilor, opusul jocului solo -- abilitatea de a se distra de unul singur.

Construind caracterul

Copiii mici nu se joaca de unii singuri pentru perioade indelungate de timp din proprie initiativa. Desi nu te poti astepta ca un copil de un an sa se joace singur mai mult de 15 minute, merita efortul sa ii oferi aceasta sansa -- si nu numai pentru a gati cina. Jocul de unul singur dezvolta independenta, increderea in sine, creativitatea si comunicativitatea. Deseori vedem copiii palavragind in timp ce se joaca singuri. Aceasta joaca este fundamentala pentru dezvoltarea vorbirii.

Abilitatea unui copil de a se juca singur depinde de temperament, si ii va fi mult mai greu daca ii este foame, este obosit sau bolnav. De asemenea, nu este o regula ca un copil mai mare se va juca singur perioade mai lungi. Un copil de 22 de luni va avea abilitatile cognitive si lingvistice mult mai dezvoltate, dar nevoia de independenta va creste si ea. El va incerca sa testeze limitele impuse si in consecinta va avea nevoie de supraveghere si atentie sporite.

Pentru a mari capacitatea de a se juca singur a copilului de 1 an, patru cuvinte sunt esentiale: interes, rutina, structura si indrumare. Mai intai, copilul va fi implicat in activitati care ii fac placere, ca va fi un joc cu cuburi sau scosul de haine sau alte obiecte din sertare (daca suporti dezordinea).

Odata ce copilul este complet preocupat, departeaza-te cativa pasi sau ia o revista in mana. Cand iti va inmana o jucarie, pur si simplu da-i-o inapoi cu un zambet si un comentariu, si continua sa citesti. De-a lungul urmatoarelor zile si saptamani, mareste distanta fizica si mentala, dar niciodata nu lasa copilul nesupravegheat. Ai grija ca zona in care se afla copilul sa fie lipsita de pericole; copiii de un an nu stiu ce este periculos si ce nu.

Nu inconjura copilul cu jucariile favorite. Il vei coplesi. In schimb, incearca o structurare a activitatilor prezentandu-i jucariile una cate una. Astfel, el va avea timp si ii va face placere sa le studieze pe rand pe fiecare.

Un copil de un an are nevoie de indrumare. Daca isi pierde interesul intr-o anume jucarie, remotiveaza-l cu intrebari. Daca, de pilda, se joaca cu cuburi, vorbeste cu el in timp ce iti vezi de treburile tale, dar nu te implica direct. Ai putea sa ii spui: 'Uau, ai pus deja 3 cuburi unul peste altul! Mai poti sa mai pui unul?'.

Incearca sa incluzi jocul de unul singur in rutina zilnica. Solutia este sa cresti treptat timpul astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu rutina. Primele incercari vor dura numai cateva minute, inainte de a fi solicitat(a) de copil. Nu raspunde instantaneu. Da-i o sansa sa se descurce singur.

O perioada buna pentru a stabili o perioada de joaca de unul singur este dupa baita sau dupa masa de pranz, cand copilul este multumit. Evita perioadele tale de oboseala sau indispozitie. Incordarea ta se va reflecta in comportamentul copilului.

Tine minte ca progresul este inegal. Un copil care astazi s-a jucat foarte bine de unul singur, maine poate va refuza sa o mai faca. Continua sa ii oferi ocazii. Inainte chiar sa iti dai seama, s-ar putea sa beneficiezi de 15 minute numai pentru tine -- neintrerupte de vreun planset sau vreo manuta care se agata de tine --in timp ce copilul se adanceste intr-o lume a jocului.
.

"Incurajeaza copilul sa se joace singur!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.3
voturi 20


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent