· articole
· intamplari

Influenta grupului de egaliIn categoria grupurilor de egali sunt inclusi: partenerii de joaca sau de munca, partenerii ocazionali grupati cu ocazia sarbatorilor. Prietenii au un rol important in orientarea scolara, colegii de clasa sau de scoala pot constitui grupuri de co-discipoli, parteneri in comunicarea intelectuala bazata pe reciprocitate.

Pozitia familiei, strategiile si reactiile membrilor ei pot stimula sau, din contra, pot bloca deschiderile copilului spre grupul de similitudine.

Cercetarile lui Jean Piaget reprezinta, pentru acest aspect al educatiei, puncte de reper esentiale.

Elaborand o teorie genetica a dezvoltarii personalitatii, Jean Piaget (1976) considera ca transmiterea caracterelor sociale la specia umana se efectueaza prin actiunea directa a unei generatii asupra celei pe care o succede.

Evolutia ontogenetica a raporturilor individului cu lumea sociala se realizeaza de la identificarea primara (egocentrismul noului nascut), la diferentierea primara (primele perceptii organizate si imitarea), la supunere in raport cu un sistem de constrangeri exercitate de adulti, iar apoi la cooperare care presupune autonomia sinelui. Trecerea de la supunere la cooperare este rezultatul experientei in grupul de similitudine, unde se manifesta raporturi sociale specifice, orizontale. Cercetarea regulilor pe care le respecta copiii in timpul jocului este relevanta pentru evolutia de la supunere la cooperare.

Intr-o prima etapa, copilul manifesta realism moral: "tendinta copilului de a considera datoriile si valorile care se refera la ele ca subzistand in sine, independent de constiinta, si ca impunandu-se in mod obligatoriu, oricare ar fi imprejurarile in care este angajat individul". (Jean Piaget, 1932)

Conduita copilului este reglata pe baza supunerii la regula formulata de adult, in functie de controlul exercitat de acesta asociat cu autoritatea lui, nu cu continutul comportamentului copilului.

Dupa varsta de 7-8 ani se dezvolta la copil o morala a reciprocitatii (a participarii): regulile sunt modificate in functie de nevoile actiunii cooperative. Concluziile lui Piaget privind rolul grupurilor de similitudine in dezvoltarea unor trasaturi specifice de personalitate (cooperare, competitie, reciprocitate, ajutorare) au la baza natura orizontala, egalitara a relatiilor.

Experienta in grupurile de egali este conditionata de natura relatiilor verticale: copiii care nu au avut experiente pozitive in relatia lor cu adultul manifesta dificultati in a-si face prieteni, sunt instabili in relatiile orizontale. Alte studii indica o corelatie intre dificultatile copilului de a-si face prieteni si slaba lor integrare sociala la varsta adulta.

Influenta grupului de similitudine creste in adolescenta. Etnologii si sociologii sesizeaza functia educativa complementara a grupului de adolescenti si rolul lor integrator. in ceea ce priveste raporturile dintre strategiile educative ale familiilor si grupurile de egali, ele sunt putin studiate. Cel mai cunoscut aspect este cel al controlului pe care il exercita parintii asupra iesirilor si selectiei colegilor cu care copiii si adolescentii isi petrec timpul liber.

Dana Mitea, psiholog
1educat.ro

.

"Influenta grupului de egali" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Complet alambicat acest text...greu de inteles ce a vrut sa spuna pe "limba muritorilor de rind" acest studiu.
Hmmmm.....
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

06.07.02 17:11: Aducut
Imi pare rau dar eu n-am putut sa trec de primul paragraf.:-((
Sa fiu chiar asa de batuta in cap? Off...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent