· articole
· intamplari

Inseminare artificială vs fertilizare in vitro. Ce presupune fiecare?

Încercați de mai multă vreme să faceți un bebeluș dar, din păcate, fără succes.

E posibil să fie nevoie de reproducere asistată. Dar care ți se potrivește?


Prima este o procedură mai puțin costisitoare și mai puțin invazivă, cea de-a doua, fertilizarea in vitro, presupune eforturi mai mari. Cu toate acestea, se pare ca FIV are șanse mai mari de reușită, de aceea este bine să știi care dintre proceduri e potrivită, în primul rând pentru starea ta de sănătate.

Reproducerea asistată include tehnici în care fie ovocitele, fie sperma sunt prelucrate în laborator. Cele mai utilizate astfel de tehnici sunt: inseminarea artificială și fertilizarea in vitro, fiecare dintre acestea fiind aplicate doar în anumite cazuri.

Inseminarea artificială reprezintă modalitatea prin care sperma, tratată pentru a se încadra în cei mai buni parametri, este adusă înuter, mai aproape de ovocit, astfel încât fecundarea să aibă loc mai ușor.

Fertilizarea in vitro, pe de altă parte, se produce în afara uterului. Fertilizarea in vitro presupune administrarea unui tratament care să stimuleze ovarele. Prin procedeul de puncție sunt colectate ovocitele produse în urma stimulării ovariene și lăsate să fecundeze în laborator. După câteva zile, cei mai buni embrioni sunt implantați în uter, prin embriotransfer.

Citește și: Epiziotomia: pro sau contra?

Când se impune inseminarea artificială?


Inseminarea artificială este recomandată dacă suferi de stenoza (îngustare) canalului cervical, fapt ce face ca spermatozoizii să treacă foarte greu. Inseminarea este utilă deoarece ajută spermatozoizii să treacă mult mai ușor și să ajungă în felul acesta la „destinație”. De asemenea, dacă partenerul suferă de o disfuncție spermatică, adică elimină un număr redus de spermatozoizi, această metodă este bună pentru cuplul vostru. Șansele de succes variază de la opt la 14%. Așa spun statisticile.

Inseminarea in vitro nu are însă niciun fel de efect în cazurile în care există obstrucție sau patologie tubară severă (la nivelul trompelor uterine), endometrioză în stadii avansate. Chiar și fără aceste afecțiuni, procedura nu reușește pentru toate cuplurile, de aceea este bine să stabiliți împreună cu medicul ce investigații trebuie făcute inclusiv înainte de procedură.

Pentru ca inseminarea uterină să fie un succes, partenera trebuie să nu aibă niciun fel de afecțiuni la nivelul cavității uterine, a trompelor uterine și nici la nivelul endometrului. Riscurile acestei metode sunt reduse și apar foarte rar. Infecțiile locale sunt unele dintre cele mai frecvente complicații, dar pot fi ușor combătute. Procedura nu este una complicată, iar după finalizarea ei se poate relua activitatea obișnuită.

Cine are nevoie de FIV?


Fertilizarea in vitro este recomandată dacă tratamentele convenționale au eșuat și dacă există afecțiuni, fie ale femeii, fie ale bărbatului, care recomandă această intervenție. Eficiența procedurii este dată tocmai de tipul de diagnostic pe care îl are cuplul.

Procedura FIV se realizează în mai multe etape: stimularea ovariană, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la soț sau de la donatorul ales, urmate de transferul embrionului astfel conceput în uterul viitoarei mame. Sarcina se obține în 30%-50% din cazuri, însă procentul de reușită variază în funcție de mulți factori: vârsta mamei, de care, implicit, este legată și calitatea embrionilor rezultați, clinica și experiența medicilor care efectuează procedura, dotările laboratorului de embriologie, care trebuie să imite cât mai bine uterul uman, pentru o dezvoltare foarte bună a embrionilor.

Ca și în cele mai multe proceduri medicale, pot exista diferite efecte secundare: dureri de cap, modificări ale dispoziției, dureri abdominale, bufeuri și balonare. Unul dintre cele mai importante efecte secundare ale fertilizării in vitro este hiperstimularea. Aceasta apare atunci când monitorizarea creșterii foliculilor nu se întâmplă foarte atent și când dozele hormonale nu sunt ajustate potrivit nevoilor fiecărei femei în parte.

Citește și: Răceala în sarcină, o situație ce poate fi periculoasă


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Inseminare artificială vs fertilizare in vitro. Ce presupune fiecare?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent