"Cel mai frumos lucru pe care il putem experimenta este misterul. El este sursa tuturor adevarurilor stiintifice si al adevaratei arte.” Albert Einstein
"Imi place sa descopar lucruri noi, dar nu este intodeauna usor." Jane, 6 ani
Inteligenta stiintifica reprezinta capacitatea noastra de a investiga lumea si de a ne face capabili sa descoperim mai mult despre ea intr-un mod logic.
Ea incepe cu o curiozitate pe care o au copii despre mediul natural, curiozitate care se pierde cu usurinta pe masura ce ei cresc.
Inteligenta stiintifica poate sa ne ajute la rezolvarea unor probleme simple de zi cu zi cum sunt cele din exemplele de mai jos:
- Jane a vrut sa fiarba paste. Era tarziu si musafirii asteptau masa. In loc sa puna sare in apa de la inceput, ea a asteptat pana ce apa a inceput sa fiarba. Jane stia ca, daca ar fi adaugat sarea de la inceput, aceasta ar fi incetinit procesul de fierbere (apa sarata fierbe la o temperatura mai mare de 1000C). Adaugarea sarii mai tarziu, a insemnat un mod mai rapid de a gati.
- Ben a fost invitat de un prieten sa incerce un drog care i s-a spus ca o sa-l faca sa se simta "extrem de bine". Parintii ii spusesera lui Ben sa nu ia droguri, dar nu asta l-a determinat sa refuze. El a invatat despre efectele negative ale drogurilor asupra organismului uman si despre dependenta de droguri. Faptul ca a stiut aceste lucruri l-a facut sa spuna "nu".
O minte curioasa si activitatile zilnice sunt recomandate pentru a dezvolta capacitatea analitica si creativa necesara pentru a face fata problemelor cu care ne confruntam. Sa-i oferi unui copil un computer de ultima generatie si sa-l lasi sa se descurce singur cu el, poate fi folositor dar nu suficient. Si cele mai performante computere si programe vor fi repede perimate. Ceea ce insa nu se va schimba va fi nevoia copilului dumneavoastra de a-si folosi creierul, abilitatea de a intelege o problema, de a o analiza si de a aplica strategii creative pentru a gasi solutii. Rolul dumneavoasta esta sa va ajutati copilul sa-si dezvolte modul de gandire creativ si increderea in sine.
Cu cat copilul depune un efort mai mare in studierea lucrurilor cu atat el va vedea mai mult. Incercati aceste experimente:
- Rugati-l sa deseneze o frunza. A desenat ceva ce seamana vag cu o frunza dar este verde? Acum uitati-va la frunzele adevarate, la cat de multe frunze puteti gasi. Cate forme si marimi pot avea? Ce culori pot avea? Puteti gasi doua frunze perfect identice?
- Rugati-l sa deseneze un copac. A desenat ceva ce seamana cu o acadea, cu trunchiul drept si un coronament verde in varf? Acum uitati-va la copacii adevarati. Cresc ei drept? Ce forme si culori pot avea? Cate specii de copaci puteti identifica?
An de an anotimpurile sunt la fel, dar in fiecare an un copil le vede pentru prima data sau le vede cu alti ochi. Ajutati-va copilul sa fie sensibil la mediul inconjurator. Fiecare anotimp are sunetele, mirosurile si orizonturile proprii chiar si in mijlocul unui oras. Observatia stiintifica incepe cu identificarea modului in care lucrurile se schimba si cu explicarea fenomenelor care produc aceste schimbari. Cand mergeti in parc incercati urmatoarele lucruri pentru a-i imbunatatii copilului dumneavoastra capacitatea vizuala:
- Notati asemanarile si deosebirile de culoare si forma;
- Dati copilului o lupa si observati impreuna, prin intermediul acesteia, cat de multe lucruri puteti gasi (de exemplu o furnica intr-o crapatura din astfalt sau o albina pe o floare).
Acasa puteti sa:
- desenati ceva cat mai aproape de forma reala;
- sa va uitati atent la o imagine sau la un obiect, sa-l ascundeti si apoi sa-l rugati pe copilul dumneavoastra sa incerce sa-ldescrie;
- sa descrieti obiectele folosind cat mai multe adjective (mare, enorm, mic, etc.);
- sa priviti un obiect din mai multe pozitii: de sus, de jos in sus, din stanga, din dreapta, etc.;
- sa rezolvati puzzle-uri.
In viata de zi cu zi parintii se pot confrunta cu intrebari al caror raspuns este dificil sau nu le este la indemana, ca cele prezentate mai jos:
"De ce frunzele au forme variate?, Din ce este alcatuit sangele?, Cum poate electricitatea sa ne omoare?, De ce apa marii este sarata?, De ce stelele apar doar noaptea?, Ce culoare are ziua de luni?”
Intrebarile copiilor dumneavoastra au nevoie de un raspuns. Uneori va trebui sa amanati raspunsul, pentru ca poate hraniti bebelusul sau pregatiti masa. Incercati ca mai tarziu sa redeschideti subiectul. S-ar putea insa, ca fiul/fiica dumneavoastra sa-si fi pierdut interesul vis-a-vis de acel subiect si, de aceea, cel mai bun lucru este sa dati raspunsul imediat ce va este cerut. Cand Isodor Rabi se intorcea de la scoala, prima intrebare pe care mama sa i-o punea nu era "Ce ai invatat azi la scoala?" ci "Ai pus o intrebare buna astazi?". Mai tarziu Isodor a castigat premiul Nobel pentru fizica si a declarat ca intrebarile mamei sale au fost cele care i-au trezit interesul pentru a descoperi lucruri noi.
Incurajati-va copilul sa puna intrebari chiar daca, uneori el trebuie sa astepte mai mult pentru un raspuns. Uneori el este pregatit pentru un raspuns lung iar alteori nu doreste decat un raspuns scurt.
Intrebarile care dezvolta inteligenta stiintifica sunt:
- Ce poti vedea? (uita-te indeaproape)
- Cum s-a schimbat? (identifica diferentele)
- De ce s-a schimbat? (gandeste-te la cauze)
Daca nu stiti raspunsul la o intrebare anume, incercati sa-l aflati impreuna. Uitati-va acasa pe carti, incercati sa mergeti la o biblioteca publica sau sa accesati Internet-ul. Puteti chiar sa faceti o vizita la un muzeu. Urmatoarele exemple sunt simple experimente pe care le puteti incerca cu copiii ce au mai putin de opt ani.
Putrezeste?
Luati o sticla de plastic, un fruct si o bucata de ziar. Ingropati-le in pamantul din gradina sau din jardinièra. Lasati-le acolo doua saptamani dupa care, sapati si vedeti ce s-a intamplat cu ele. Care dintre ele s-a schimbat si care nu? De ce?
Cuburi de gheata ce se topesc
Luati trei cuburi de gheata. Puneti unul intr-o cana cu apa fierbinte, unul intr-una cu apa calda si unul intr-o cana cu apa rece. Descoperiti care s-a topit primul. De ce?
Ce pluteste, ce se scufunda?
Puneti apa in cada sau intr-un vas. Adunati o gama larga de obiecte cum ar fi: un burete, o felie de mar, o lingura, pix, dop de pluta, etc. Luati primul obiect in mana si inainte de a-l arunca in apa intrebati-va copilul daca va pluti sau se va scufunda.
Stiinta intr-un safari
O plimbare printr-un parc poate deveni o aventura in lumea biologiei, un safari pentru copil.Intr-o astfel de plimbare folositi tehnica observatiei si astfel, copilul dumneavoastra va fi un martor atent.
De exemplu:
- Observa pasarile
Chiar si un copil de 3 ani poate invata sa recunoasca un numar mare de specii de pasari. Odata ce copilul poate recunoaste o pasare, accentuati capacitatea de recunoastere prin intrebari de genul: Ce culoare are ciocul pasarii? Este mascul sau femela? (de exemplu la ratele salbatice diferentele sunt evidente). Daca copilul arata interes pentru pasari cumparati o carte buna despre pasari si un binoclu si mergeti intr-o padure din apropiere sau in parc.
- Puterea florilor
Unii copii nu observa diferentele legate de copaci. Este rolul dumneavoastra de a le arata. Presati frunze si plantati seminte de flori. Multi parinti sunt uimiti de cat de repede pot invata copii mici sa deosebeasca florile si copacii. Puteti merge mai departe si, atunci cand stiti numele florii, investigati partile componente dupa care aflati din ce familie face parte.
- Despre insecte
Multi copii sunt fascinati de viata animalelor, inclusiv de cea a insectelor. Incurajati-va copii sa observe viata sociala a furnicilor, "dansul" albinelor, urma lasata de un melc, frumusetea si complexitatea unei panze de paianjen.
- Cerul ziua si noaptea
Priviti cerul ziua. Observati culoarea lui, a norilor si explicati copilului dumneavoastra, de ce cand ploua cerul este gri sau negru. Estimati temperatura aerului si apoi folositi un termometru.
Priviti cerul noaptea si incercati sa-i aratati Carul Mic, Carul Mare, Galaxia noastra (Calea Lactee - "braul" luminos de stele ce se observa mai ales vara).
In concluzie cei sapte pasi spre dezvoltarea inteligentei stiintifice sunt:
- Incurajati-va copilul sa observe atent lucrurile din jur;
- Cereti copilului sa va spuna ce vede, ce atinge, ce aude, simte sau miroase;
- Ajutati-va copilul sa-si testeze ideile si sa vada ce se intampla;
- Vedeti daca poate sa explice ce se intampla si de ce;
- Ajutati-va copilul sa numeasca, sa identifice si sa descrie lucrurile cu acuratete;
- Incurajati-l sa prezica ce se va intampla si de ce se intampla;
- Invatati-l care sunt pericolele si de ce trebiue sa fie atent pentru sanatatea si siguranta sa.
Traducere si adaptare dupa: Head Start. How to develop your child’s mind. by Robert Fisher
Nota autorului: Cu siguranta ca multe lucruri scrise (traduse si adaptate) de mine mai sus, sunt greu de realizat sau necesita mai mult timp decat ne putem permite. Cred insa, ca daca reusim sa realizam doar cateva, vom face viata copiilor nostri mai interesanta, ii vom obisnui sa fie mai atenti la tot ce ii inconjoara in asa fel incat, atunci cand vor creste vor fi capabili sa rezolve multe probleme "instinctiv".
Nota Nu uita sa citesti si despre
Inteligenta lingvistica precum si despre
Inteligenta vizuala si spatiala (A invata sa vezi)
.