Inteligenta lingvistica este abilitatea de a folosi cuvintele. Aceasta se dezvolta inca de la nastere. De la varsta de 4 zile, nou-nascutul poate recunoaste structura lingvistica a limbajului mamei sale. Cu putin timp inainte de a implini un an el incepe sa asocieze cuvintele cu obiectele din jur, iar pana la 2 ani vocabularul lui va cuprinde cca.
1500-2000 cuvinte.
De ce sunt cuvintele atat de importante? Pentru ca acestea ne ajuta sa ne exprimam gandurile, ideile (sau conceptele) si ne dau posibilitatea sa comunicam unii cu altii.
Un copil normal se naste cu o inteligenta lingvistica care il va ajuta sa comunice cu cei din jur. Aceasta inteligenta se dezvolta cu ajutorul stimulilor pe care copilul ii primeste de la parinti, bunici, ingrijitori, etc. Cu cat acesta va auzi mai multe cuvinte si idei cu atat va intelege mai bine. Unii copii vorbesc mai usor si mai bine decat altii. In mare parte ei sunt incurajati activ sa vorbeasca. Indiferent insa de cat de repede sau de incet pot folosi limbajul verbal, tu poti sa-l ajuti sa-si dezvolte mai bine inteligenta lingvistica.
- Daca copilul tau este timid si ezita sa vorbeasca in fata altor persoane, tu poti sa-l incurajezi sa vorbeasca despre un lucru care prezinta interes pentru el. Astfel copilul tau poate invata ca vorbind cu alte persoane devine mult mai increzator in capacitatea sa de a comunica.
- Daca nu are rabdare si nu asculta cand ceilalti vorbesc, arata-i cum te poti simti cand nu esti ascultat, recompenseaza-l verbal cand este un bun ascultator si foloseste jocuri care implica comunicarea. Astfel copilul tau va descoperi ca daca asculti atent ceea ce altii spun vei afla multe lucruri interesante.
- Daca copilului tau nu-i place sa citeasca, cauta carti viu colorate si cu teme interesante, citeste-i-le si apoi cititi-le impreuna. El va descoperi ca cititul nu este chiar atat de dificil si ca poti invata sa citesti daca esti ajutat.
Pasii catre dezvoltarea lingvistica sunt:
- Inteligenta lingvistica de baza (intelegi cuvinte simple, poti vorbi propozitii simple, ai abilitati de comunicare de baza)
- Inteligenta lingvistica dezvoltata (ai un vocabular bogat, esti capabil sa spui povesti si glume, stii sa scrii si sa citesti)
- Inteligenta lingvistica foarte bine dezvoltata (citesti de placere si pentru a invata lucruri noi, scrii pentru diverse scopuri, comunici bine in situatii variate).
Inteligenta lingvistica se dezvolta in situatia in care copilului i se acorda oportunitatea si timpul necesar pentru a-si exprima ideile cu ajutorul cuvintelor. Pentru aceasta copilul are nevoie de ajutor prin asigurarea unor stimuli cum ar fi intrebari deschise (Cum? De ce? In ce fel? Spune-mi?), jocuri, discutii pe marginea unor texte (povesti) citite, etc. Cand mergeti la cumparaturi poti sa-i exlici de ce alegi, de exemplu, un anumit produs sau de unde provine.
Cei sapte pasi catre dezvoltarea lingvistica sunt:
- incurajeaza-ti copilul sa se opreasca si sa se gandeasca la ceea ce spune;
- ajuta-ti copilul sa vorbeasca mai mult si sa asculte cu atentie;
- motiveaza-ti cerintele si cere-i si lui acelasi lucru (ex. "De ce trebuie sa ne spalam pe dinti?");
- foloseste jocuri de cuvinte si introdu cuvinte noi in vocabularul tau ori de cate ori ai ocazia (ex. folosirea sinonimelor);
- citeste-i copilului tau, iar mai tarziu, incurajeaza-l sa citeasca reviste, carti, pliante, etc.;
- discuta cu el pe marginea povestilor, poeziilor;
- inspira-l si incurajeaza-l sa scrie scrisori, povesti, memo-uri personale pentru motive reale.
Sursa: Robert Fisher, "Head Start: How to develop your childs mind"Nota Nu uita sa citesti si despre
Inteligenta vizuala si spatiala (A invata sa vezi) precum si despre
Inteligenta stiintifica.