· articole
· intamplari

Inteligenta vizuala si spatiala (A invata sa vezi)

Autor: danavlad
data publicarii: 21.11.06


Inteligenta vizuala este capacitatea de a vedea lucrurile clar, de a recreea ceea ce altii vad si de a invata din ceea ce vezi.
Inteligenta spatiala se refera la capacitatea de a te orienta in spatiu si de a recunoaste locul obiectelor din spatiu, cum ar fi o piesa dintr-un mozaic sau o localitate pe o harta.

Fiecare copil poate fi invatat sa vada mai mult si sa devina mai creativ. Retina ochiului este subtire ca o pagina, insa poate distinge peste 8 milioane de tonuri de culori.

Cu toate acestea noi nu putem recunoaste decat cateva daca ne uitam cu atentie in jurul nostru. Incercati acest experiment. Alegeti o culoare si priviti in jurul vostru. Cate tonuri ale acestei culori puteti vedea?

Inteligenta vizuala si spatiala necesita vizualizarea obiectelor si formelor ca de exemplu citirea unei harti, recunoasterea unei forme, desenarea unui obiect sau crearea unei imagini mentale. Unele meserii cum ar fi proiectarea, ingineria, arhitectura, arta, botanica si navigatia depind de o buna dezvoltare a inteligentei vizuale si spatiale. Activitatile care dezvolta aceasta inteligenta includ atat desenul, pictura si modelajul cat si "intelegerea" hartilor, analizarea obiectelor din diverse puncte.

Inteligenta vizuala si spatiala se dezvolta mai ales datorita activitatilor de acasa. Pentru aceasta trebuie sa-i oferim copilului nostru inca de mic jucarii si forme viu colorate. Daca avem talent sau daca bugetul ne permite putem picta scene din povesti pe cartoane mari sau chiar pe pereti. Atunci cand mergeti intr-o excursie incurajati-l sa aduca acasa orice obiect care prezinta interes pentru el, pentru a-l pipai si studia (pietre, frunze, flori, scoici etc.) Puneti-le intr-o cutie pe care o puteti numi "Cutia comorilor". Daca spatiul nu va permite puteti fotografia obiectele ce prezinta interes pentru copilul dumneavoastra. Cumparati vederi si impreuna cu fotografiile faceti un colaj. Puteti adauga si o harta.

Desenele copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani devin stereotipe. Existe doua moduri prin care ne putem incuraja copilul sa deseneze si altceva decat case si oameni:
 1. Ideile creative, cum ar fi:
  • Sa deseneze o harta a unei insule a comorilor sau a unui labirint;
  • Sa deseneze ceva cu ochii inchisi;
  • Sa deseneze interiorul unei masini;
  • Sa deseneze cum ar vrea sa arate camera sa;
  • Sa deseneze hainele cu care ar vrea sa se imbrace;
  • Sa incerce sa deseneze obiecte, animale, pornind de la un cerc, patrat etc.
 2. Observatia atenta:
  • Sa deseneze imagini cu personajele din povestea preferata;
  • Sa faca un abecedar cu cate o litera pe fiecare pagina, insotita de un desen al unui obiect care incepe cu acea litera;
  • Sa-si deseneze catelul, pisica sau animalul de casa preferat (daca are);
  • Sa-si deseneze propiul steag, propria insigna etc.
Chiar daca desenele nu sunt fidele realitatii, copilul trebuie incurajat mereu.

Desenul se refera la linie si forma; pictura introduce elemental culoare. Abilitatea de a picta ca si cea de a desena se dezvolta in etape. Prima etapa este cea a jocului. Este faza in care copilul invata cum sa manuiasca o pensula si cum sa combine culorile. Aceste experiente sunt cruciale pentru dezvoltarea ulterioara.

In jurul varstei de 7 ani, copilul devine mai critic si mai atent la reactiile celor din jur, cu privire la creatiile sale. Este perioada cand il putem ajuta sa se descopere acordandu-i atentie, interes si incredere. Nu este niciodata prea tarziu de a merge impreuna la o galerie sau la un muzeu de arta. Chiar daca nu va pricepeti la arta puteti sa-i puneti copilului dumneavoastra intrebari de genul: "Ce poti vedea in aceasta pictura?", "Cate lucruri poti vedea aici?", "Ce culori poti vedea?", "Ce fac oamenii din aceasta pictura?", "Este o pictura trista sau vesela?", "De ce crezi asta?", "Ce titlu i-ai da?", "Este ceva ciudat in aceasta pictura? De ce crezi asta?".

Pentru a "citi" o pictura trebuie doar "sa o privim atent", insa pentru a "o intelege" trebuie "sa ne exersam mintea". Iata cateva jocuri pentru a exersa "ochiul mintii" si pentru a dezvolta inteligenta vizuala:
 1. Jocul lui Kim
  Pune pe o tava obiecte de diferite marimi, forme, culori. Lasa-ti copilul sa se uite la ele timp de un minut dupa care acopera tava cu o carpa. Roaga-l sa-ti spuna care sunt obiectele de pe tava si ce culori au.
 2. Observa diferentele
  Copilul va privi atent in jurul lui dupa care va iesi din camera. Rearanjeaza unele obiecte si roaga-l sa intre in camera si sa-ti spun ce s-a schimbat.
 3. Alege-ti cartoful
  Roaga-ti copilul sa-si aleaga un cartof dintr-o plasa plina cu cartofi dupa care sa se uite atent la el. Pune apoi cartoful inapoi in plasa. Poate el sa-si aleaga acelasi cartof din plasa? Intreaba-l de ce.


Sursa: Robert Fisher, "Head Start: How to develop your childs mind"

Nota Nu uita sa citesti si despre Inteligenta lingvistica precum si despre Inteligenta stiintifica .

"Inteligenta vizuala si spatiala (A invata sa vezi)" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de danavlad

Evaluare
scor mediu 3.85
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent