· articole
· intamplari

Intrebari incuietoare

Autor: lilu
data publicarii: 13.06.03


"De ce este galbena luna?", "Cum am venit eu pe lume?", "De unde vine Mos Craciun?". Stii intotdeuna cum sa raspunzi artileriei de intrebari venite din partea copilului tau? Reactia pe care o ai fata de curiozitatea celui mic este extrem de importanta pentru definirea personalitatii sale de mai tarziu.

Este bine ca educatia sa implice o modelare si cultivare a copilului si nu o impunere. Multi parinti cred ca formarea celui mic este unidirectionala si, prin urmare, nu tin cont de personalitatea acestuia.

Adesea, relatia parinti-copil nu este deschisa ci se bazeaza pe elemente de autoritate si neintelegere a copilului. Pentru cei aflati la varsta prescolara, lumea si familia se suprapun; de aceea, este bine sa fie incurajati sa intrebe si sa exploreze ce e in jurul lor. In acest context, pot aparea si intrebari "incuietoare" sau imprevizibile, care nu trebuie sa supere.

Seria "de ce"-urilor
Cel mai bogat flux de intrebari venit din partea copilului are ca motto binecunoscutul "de ce". Nu este indicat sa i se raspunda cu replici de genul "o sa afli cand vei fi mare" sau "asta nu este pentru copii", pentru ca fiecare informatie primita este stocata in memoria sa si ii va fi de folos mai tarziu.

Uneori, copilul isi da seama ca pune intrebari delicate, simtind ca atinge un subiect tabu pentru el. In acest caz, daca parintii vor sa comunice deschis cu el, trebuie sa isi faca timp special pentru o discutie. Va insemna foarte mult pentru el sa vada ca i se da importanta. Astfel incepe sa isi cunoasca valoarea - stie ca este o persoana, care are dreptul sa fie luata in seama si sa i se aloce timp.

Dialogul in care cel mic intreaba iar parintii raspund isi atinge scopul numai daca este purtat in termenii copilului si, foarte important, conform nivelului lui de intelegere. Trebuie pornit de la termeni pe care el deja ii cunoaste, pe baza carora sa fie adaugate informatiile noi. Apoi, poate fi chiar intrebat ce a inteles.

Mitul berzei
De multe ori, parintii rezolva repede curiozitatea celui mic atunci cand acesta vrea sa afle cum vin copiii pe lume, apeland la foarte popularul mit al berzei. Explicatia este perimata si insuficienta. Exista multe alte variante de raspuns, care pot fi date fara a-i pune pe parinti in incurcatura. In cazul in care copilul este curios sa afle mai multe despre aparitia in familie a unui fratior mai mic, i se poate spune: "el a venit special pentru tine; uite ce mic e! Trebuie sa avem grija de el, ca nici nu stie sa manance". Raspunsul poate continua cu explicatii de genul: "fiecare om este asa de micut; cand va creste mare, vei avea cu cine sa te joci". Trebuie incurajat sa aiba grija de fratele sau fara sa simta acest lucru ca fiind o povara.

Curiozitatea sa va atinge apogeul daca o va vedea pe "mami" insarcinata. I se poate spune ca acolo este fratiorul sau surioara lui. "Intai mama are grija de el, pana creste. Si cand e destul de mare, ea merge la spital, locul unde vin copiii pe lume, dar asta nu inseamna ca mama este bolnava. Aici sunt medici care au grija ca fratiorul tau sa fie sanatos, sa manance si sa doarma".

Mitul lui Mos Craciun
Este bine sa cultivam acest mit, pentru ca este una din cele mai mari bucurii ale copilariei. Si apoi, Mos Craciun este o motivatie foarte serioasa pentru copil pentru a fi cuminte. Stie ca daca este neascultator Mosul nu il va ierta si nu ii va aduce jucarii!

Decesul unei persoane apropiate
La decesul unei persoane apropiate, i se poate explica: "a fost obosita si s-a dus sa se odihneasca" sau "s-a dus sa o vada pe mama sa, in lumea ingerasilor, locul unde merg oamenii cand mor".

.

"Intrebari incuietoare" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de lilu

Evaluare
scor mediu 3.76
voturi 13


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent