· articole
· intamplari

Introducere in educatia Montessori
La inceputul anilor 1900, dr.

Maria Montessori a elaborat aceasta metoda educationala, pe baza observatiilor sale stiintifice asupra comportamentului copiilor. Avand cunostinte solide in materie de pedagogie, antropologie si psihiatrie, ea a dezvoltat ideea ca fiecare copil se naste cu un potential unic ce trebuie valorificat, copilul nefiind doar un "vas gol" care asteapta sa fie umplut. Astfel a luat fiinta o metoda de auto-educatie si dezvoltare care se bucura de recunoastere in toata lumea.
Am fost intrebata de ce fac activitati Montessori cu cel mic. La ce ii ajuta si ce urmaresc cu ele.
E greu de explicat pentru cineva care aude pentru prima data despre aceasta metoda de invatare.

Pot spune ca personal am citit destul de mult despre modalitatea de predare Montessori, m-au fascinat initial materialele folosite, felul cum sunt prezentate.
Am urmarit, si inca o fac, multe mame ce aplica acasa aceasta metoda si rezultatele obtinute in timp mi-au placut.

Este usor sa gasesti materiale exemplificative pentru cineva care se descurca cat de cat in limba engleza, sunt zeci de site-uri, tutoriale, bloguri ale mamelor, educatoarelor , toate apar la o simpla cautare cu google.
De ce aplic ?

In primul rand deoarece piticul meu de 2 ani a raspuns foarte bine pana acum la aceasta modalitate de invatare. Ii place, a acumulat destul de multe cunostinte, si-a dezvoltat indemanarea , atentia si ceea ce este cel mai important isi aduce singur la masuta de lucru materialele semn clar ca acestea il incanta.

Copiii in educatia Montessori sunt incurajati sa lucreze independent, fiecare in ritmul lui, pe principiul "Ajuta-ma sa ma descurc singur" .

Educatorul Montessori lucreaza individual cu fiecare copil, il ghideaza pornind de la interesul si potentialul fiecaruia si intervine doar atunci cand copilul are nevoie de directionare.

Rolul educatorului/parintelui este de a face legatura copilului cu fiecare material in parte, de a transmite prin miscari logice scopul inteligent al fiecarei activitati. Urmeaza apoi randul copilului de a experimenta activitatea si de a o repeta de cate ori simte nevoia. Mediul pregatit invita la repetitie, concentrarea atentiei, independenta si buna dispozitie. Materialele speciale permit copilului sa aleaga acele activitati care ii incita interesul personal.

Sub indrumarea educatorului/ parintelui copilul acumuleaza cunostinte, facand propriile lor descoperiri, fiind astfel cultivate concentrarea, motivatia, autodisciplina si dragostea pentru a invata. Concentrarea atentiei asupra unei activitati, insotita de repetitie, este momentul cheie in cresterea interioara a fiintei umane. Perioada de lucru individual este o oportunitate excelenta pentru copil sa isi cultive importante abilitati de dezvoltare. Timp de 20 de minute pentru cei mai mici sub 4 ani si 1-2 ore pentru cei mari, copiii isi aleg activitati din cele 5 arii de dezvoltare.

Montessori se bazeaza pe rezultatele cercetarii intreprinse de Maria Montessori care a definit o filosofie a dezvoltarii umane. Aceasta a fost scanteia care a determinat, mai tarziu, influente importante in abordarile curriculare din invatamantul Montessorian din intreaga lume. Ariile de dezvoltare Montessori sunt o abordare integrata a mai multor domenii, existand legaturi intre disciplinele studiate: studii ale universului fizic, lumea naturii, experienta omului. in acest fel, o lectie duce la multe altele, fiind un program de invatare individuala.

"Deprinderi de viata practica - practical life" este, intr-o mare masura, intrarea in curriculum-ul Montessori deoarece stabileste baza pentru toate celelalte lucruri de realizat. Aceasta arie a fost conceputa pentru a-i invata pe copii deprinderile de viata zilnica. Invatarea pe exemple concrete din viata reala a unor activitati, favorizeaza dezvoltarea independentei, a increderii in sine, a deprinderii de a pastra ordinea la locul de munca si de odihna, coordonarea si concentrarea. In cadrul acestei arii curriculare exista patru grupe distincte de exercitii:
-ingrijirea personala;
-ingrijirea mediului inconjurator;
-Dezvoltarea relatiilor sociale;- coordonarea si armonia miscarii corporale.

Deprinderile zilnice din viata practica urmaresc formarea unui individ independent si autonom. Sunt activitati care, prin miscari repetitive, duc la o rafinare a coordonarii, la autodisciplina, precum si la o capacitate crescuta de concentrare.

Dezvoltare senzoriala - sensorial education = contine materiale specifice care sa-i ajute pe copiii in rafinarea experientelor de observare, ascultarea sunetelor, de atingere, de rafinarea a gustului si a mirosului. Cu ajutorul exercitiilor senzoriale copilul poate sa distinga, sa ordoneze, sa clasifice si sa descrie impresii senzoriale legate de lungime, inaltime, temperatura, greutate, culoare, miros. Exercitiile senzoriale si de manipulare sunt nu numai un ajutor pentru dezvoltarea si maturizarea organelor de simt (ochi, urechi, nas, limba si piele), dar si un punct de pornire pentru cresterea potentialului intelectual al copilului.

Aceste exercitii reprezinta provocari semnificative care ii fascineaza pe copii. Acestia invata mai usor: matematica , structura limbii , notiunile de stiinta. Exercitiile senzoriale dau sens perceptiilor si dezvolta gandirea copiilor (analiza,sinteza, clasificare, generalizare). Sprijinirea copiilor pentru a compara si a clasifica reprezinta puncte importante in stimularea senzoriala si intelectuala. Mintea trebuie sa judece, sa compare, sa clasifice si sa traga concluzii. Experienta cu materialele senzoriale reprezinta pentru copii primul pas in intelegerea conceptelor abstracte invatate.

Matematica a fost privita de Maria Montessori ca fiind un proces mental natural care incepe de la un nivel concret si progreseaza catre un nivel abstract, fiecare copil avand un spirit matematic innascut. Scopul utilizarii materialelor de matematica in primii ani este de a pune bazele pentru dezvoltarea cognitiva si pentru a pregati tranzitia treptata spre gandirea abstracta.

Materialele matematice, specifice in educatia Montessori dau oportunitatea copilului sa traga singur concluzii si concepte matematice prin observare , sortare, asociere , sa inainteze singur prin joc, cu usurinta, de la o notiune la alta.

Limba si comunicarea este o abordare integrata care combina fonetica si notiunile de vocabular cu notiunile de gramatica si de studiere a textului literar. In domeniul lingvistic, exista o mare varietate de materiale de lectura, de pregatire, de analiza fonetica, de intelegere a sensurilor cuvintelor, materiale pentru dezvoltarea capacitatilor de receptare a mesajului oral si scris. Dezvoltarea limbajului este o preocupare a intregii pedagogii Montessori.
In Metoda Montessori, scrisul precede lectura textului, faza sensibila pentru scris aparand la varsta de 4 - 5 ani.

Stiinte este cea de a cincea ramura si este cadrul general pentru studierea tuturor celorlalte discipline din ariile curriculare Montessori, fiind ideea centrala in jurul careia se dezvolta si in care sunt incluse toate domeniile de cunoastere. Include notiuni de istorie, geografie, botanica, zoologie, chimie, fizica, astronomie, geologie, antropologie, muzica, arte plastice, educatie civica. Curriculum-ul de Educatie cosmica se axeaza pe studierea a doua componente, evolutia naturii si evolutia omului si a culturii.

Care sunt rezultatele Metodei Montessori?
In urma Metodei Montessori, copiii pot atinge performante educationale mult peste nivelul mediu formate cu ajutorul jocului si intr-un mod distractiv. Ei vor fi capabili sa primeasca cu placere si cu interes sarcinile scolare chiar si sa-si asume alte sarcini. S-a dovedit faptul ca se formeaza caracterul, formarea acestuia fiind la fel de importanta ca si formarea academica.Copiii isi dezvolta o atitudine pozitiva fata de scoala si de invatare si un comportament social placut, calm si dezinhibat. Se dezvolta o curiozitate statornica si concentrare, initiativa si perseverenta, incredere in sine, simtul ordinii, abilitatea de a lua decizii, simtul responsabilitatii , deprinderi de autocontrol si autodisciplina.

Articol trimis de laucos
Sursa : blogul sau personal, materiale din educatia Montessori .

"Introducere in educatia Montessori" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
18.03.10 08:18: ecofox
Educatia Montessori are avantajele ei, copilul meu frecventeaza gradinita de profil din Timisoara si sunt multumita de aceasta metoda! Din pacate conditiile asigurate copiilor in gradinita lasa mult de dorit, aici ma refer la alimentatie, norme de igiena si prevenirea bolilor infectocontagioase! Copiilor in crestere trebuie sa le asiguri un regim alimentar consistent si variat, din pacate la Montessori au un regim alimentar care este bazat pe fainoase si dulciuri cu carne de 2 ori pe saptamana (uneori chiar doar o data). Copilul meu, dupa jumatate de an de frecventare a gradinitei este anemic si la solicitarea mea de a primi un regim mai echilibrat mi s-a raspuns ca acesta este meniul pe care ei il ofera de doi ani si nu au de gand sa-l schimbe. De cand am avut discutia cel putin au avut bunavointa sa scoata mancarea de gen langosi, gogosi sau clatite (servite ca fel principal la masa de pranz!!!) si ciocolata (servita ca desert la gustarea de dupa amiaza) din meniu. Metoda Montessori este ok din punctul meu de vedere, dar maxima lui Juvenal - care a trait cu mult inainte de dr. Montessori: O minte sanatoasa intr-un corp sanatos nu face parte din aceasta metoda! ...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.03.10 22:27: iriss
Foarte interesant articolul si prezentarea. As vrea sa stiu care sunt gradinitele care respecta aceasta metodologie, in Bucuresti.Daca puteti sa ne dati si blogul dvs, sa studiez mai multe informatii.Va multumesc anticipat.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

16.07.10 17:44: lidia_new http://yahoo
de la ce varsta se incepe educatia Montessori?as dori si eu blogul dv,sa fie un inceput :)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.08.12 10:28: MONNALISSA
http://www.centruleducationalmontessori.ro/contact
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent