
Copilul dumneavoastra a inceput sa dezvolte o curiozitate privind culorile ?Va arata cu degetelul obiecte si este interesat de culorile lor ? Credeti ca este vremea sa il ajutati sa le invete ?
O metoda interesanta este cea propusa de Maria Montessori pe care o voi explica in acest articol.
Invatarea culorilor prin metoda activa propusa de Montessori mi-a placut extrem de mult deoarece aduce mult mai multe beneficii copilului decat invatarea mecanica, traditionala prin repetarea obsesiva pe unde treci a unei culori uite asta e verde, rosu etc.
In educatia Montessori invatarea culorilor este o activitate ce se face dupa varsta de 2 ani si presupune folosirea acestei casete de tablite.
Din pacate la noi nu am gasit nicaieri acest material drept pentru care m-am hotarat sa improvizez tiparind si laminand cartoane colorate. Nu au ele aceiasi valoare senzoriala ca lemnul dar asta e .

Obiectivul initial este prezentarea cartoanelor ( tablitelor) fara a denumi initial culorile.
Color box 1 are in componenta rosu, galben si albastru.Eu am inlocuit in mod intentionat albastru cu verde din 2 motive : in limba romana albastru este un cuvant mai greu si fiind vara este mai usor de facut asocieri in natura cu verde decat albastru.
Asa incat albastru va fi introdus mai tarziu.
Dupa ce se prezinta cartoanele si copilul le pipaie, gusta :) se familiarizeaza cu ele i se arata cum poate sa le asocieze cate doua folosind mereu indrumarea hai sa vedem care sunt exact la fel . Nu se folosesc inca denumirile culorilor.
Inceputul se face prezentand fiecare pereche de cartoane in parte , intai rosii, apoi galbene, apoi cele verzi. Pana copilul incepe si asociaza corect cate 2 cele 3 perechi de cartoane pot trece multe zile/ saptamani insa nu trebuie sa il fortezi cu nimic. In cazul in care copilul asociaza corect cartoanele se foloseste da, acestea sunt exact la fel, bravo si se trece la urmatoarea pereche.
Daca asociaza gresit se foloseste nu, acestea nu sunt exact la fel, te rog sa te mai uiti si sa gasesti pe cel care arata exact ca asta
Se pot face ca sa il ajuti asocieri de elemente folosind aceleasi culori in jocuri cu obiecte pe care copilul le cunoaste.In momentul in care se observa ca asocierea cartoanelor este perfecta, repetata, copilul este in stare sa o faca usor se trece la prezentarea vocabularului prin indicarea culorilor : rosu, galben, verde.
Pustiul meu este inca mic ( 16 luni) asa incat noi suntem la stadiul in care experimentam vizual si tactil .uneori chiar si gustativ :). Ii prezint obiectele, il las sa le cunoasca si sa le descopere, il indrum cum ar trebui sa le sorteze. Si el exerseaza.
Uneori reuseste, uneori nu. Nu este absolut nicio graba. Fiecare sortare corecta este un pas inainte in realizarea deosebirilor dintre culori. Si aceasta o face mental prin vizualizare, gandire si nu mecanic deoarece i se repeta "asta e rosu" .
Articol trimis de laucos, sursa educatia Montessori.