· articole
· intamplari

Invatarea culorilor printr-o metoda activa
Copilul dumneavoastra a inceput sa dezvolte o curiozitate privind culorile ?Va arata cu degetelul obiecte si este interesat de culorile lor ? Credeti ca este vremea sa il ajutati sa le invete ?
O metoda interesanta este cea propusa de Maria Montessori pe care o voi explica in acest articol.


Invatarea culorilor prin metoda activa propusa de Montessori mi-a placut extrem de mult deoarece aduce mult mai multe beneficii copilului decat invatarea mecanica, traditionala prin repetarea obsesiva pe unde treci a unei culori uite asta e verde, rosu etc.

In educatia Montessori invatarea culorilor este o activitate ce se face dupa varsta de 2 ani si presupune folosirea acestei casete de tablite.

Din pacate la noi nu am gasit nicaieri acest material drept pentru care m-am hotarat sa improvizez tiparind si laminand cartoane colorate. Nu au ele aceiasi valoare senzoriala ca lemnul dar asta e .

Obiectivul initial este prezentarea cartoanelor ( tablitelor) fara a denumi initial culorile.

Color box 1 are in componenta rosu, galben si albastru.Eu am inlocuit in mod intentionat albastru cu verde din 2 motive : in limba romana albastru este un cuvant mai greu si fiind vara este mai usor de facut asocieri in natura cu verde decat albastru.
Asa incat albastru va fi introdus mai tarziu.
Dupa ce se prezinta cartoanele si copilul le pipaie, gusta :) se familiarizeaza cu ele i se arata cum poate sa le asocieze cate doua folosind mereu indrumarea hai sa vedem care sunt exact la fel . Nu se folosesc inca denumirile culorilor.
Inceputul se face prezentand fiecare pereche de cartoane in parte , intai rosii, apoi galbene, apoi cele verzi. Pana copilul incepe si asociaza corect cate 2 cele 3 perechi de cartoane pot trece multe zile/ saptamani insa nu trebuie sa il fortezi cu nimic. In cazul in care copilul asociaza corect cartoanele se foloseste da, acestea sunt exact la fel, bravo si se trece la urmatoarea pereche.
Daca asociaza gresit se foloseste nu, acestea nu sunt exact la fel, te rog sa te mai uiti si sa gasesti pe cel care arata exact ca asta
Se pot face ca sa il ajuti asocieri de elemente folosind aceleasi culori in jocuri cu obiecte pe care copilul le cunoaste.In momentul in care se observa ca asocierea cartoanelor este perfecta, repetata, copilul este in stare sa o faca usor se trece la prezentarea vocabularului prin indicarea culorilor : rosu, galben, verde.

Pustiul meu este inca mic ( 16 luni) asa incat noi suntem la stadiul in care experimentam vizual si tactil .uneori chiar si gustativ :). Ii prezint obiectele, il las sa le cunoasca si sa le descopere, il indrum cum ar trebui sa le sorteze. Si el exerseaza.
Uneori reuseste, uneori nu. Nu este absolut nicio graba. Fiecare sortare corecta este un pas inainte in realizarea deosebirilor dintre culori. Si aceasta o face mental prin vizualizare, gandire si nu mecanic deoarece i se repeta "asta e rosu" .

Articol trimis de laucos, sursa educatia Montessori.

"Invatarea culorilor printr-o metoda activa" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
18.03.10 16:34: adana_
Se pot cumpara materiale montessori si din romania, acum. Nu este o oferta foarte variata, dar cutiile de culori exista, toate treiIn articol este prezentata, precum vad, cutia de culori numarul unu. In prima cutie exista culorile fundamentale, rosu, galben, albastru, cele care stau la baza formarii celorlalte, motiv pentru care au fost primele alese. Cutia de culori numarul doi contine un numar mai mare de culori, cele obtinute prin combinatia celor primare, culorile secundare, apoi alb, negru, gri.Cutia de culori numarul trei contine nuante ale fiecarei culori, sarcina fiind aceea de a le aranja de la cea mai deschisa la cea mai inchisa.As mai vrea sa adaug cate ceva articolului.Asocierea culorii cu numele ei se face prin lectia in trei pasi.Se iau doua dintre culori si sunt prezentate copilului astfel:1. Acesta este rosu, acesta este albastru.2. I se cere copilului sa arate care este rosu, apoi care albastru.3. Se atinge una dintre tablite, si copilul este intrebat: ce este asta?Apoi se introduce o alta culoare. Preferabil in alta secventa de activitate.Pentru ca vad ca tu, laucos, ai preferat sa inlocuiesti rosu cu verde. Rosu si verde sunt niste culori bune de introdus impreuna, fiind complementare.In alta ordine de idei, nu imi pare insa o idee buna sa fie introdus verdele in setul culorilor principale, pentru ca deja este o alterare de concept. Asta este singura critica adusa articolului. O alta idee importanta in montessori imi pare aceea de a alege materiale care izoleaza un singur concept o data.De exemplu aici, tablitele colorate sunt identice sub orice alt aspect, mai putin culoarea.Nu este, desigur, o idee prea buna sa inveti copilul culorile folosind, de exemplu, o bila rosie si un cub verde. Pentru ca nu va sti care din diferente e asociata cu numele.ma bucur ca a aparut acest articol.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

18.03.10 16:36: brishtara
laucos, care este adresa blogului tau?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.03.10 08:14: admin
Adana nu pot modifica in cadrul comentariului astfel incat iti voi lasa ambele comentarii in speranta ca, cititorii le vor citi pe amandoua.Laucos nu a dorit ca adresa blogului sa fie publica, daca o doriti o puteti cere chiar ei pe mesaj privat.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.03.10 08:22: admin
Intradevar asa cum spune Adana au aparut materiale de lucru originale de tip montessori si in Romania.Pretul lor este insa prohibitiv :(Color box 2 sau 3 este 765 ron in medie, pe diverse site-uri, fiecare. Cam mult pentru economia de criza.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent