· articole
· intamplari

Invatarea numerelor in educatia Montessori

Autor: laucos
data publicarii: 27.03.10
In educatia Montessori invatarea cifrelor de catre cei mici se face dupa un model bine stabilit urmand lectii in 3 pasi si ajutand copilul sa invete la nivel senzorial.
Materiale :
1 set de numere de la 1 la 10 din lemn sau carton laminat.
1 set de 55 de piese de plastic, lemn de aceiasi culoare care sa fie folosite la numarat.

Scop :
Sa se aranjeze numerele in ordine corecta si sa se puna sub ele cantitatea corecta de numaratori.
Copilul sa faca asociera corecta intre numar si cantitatea pe care o reprezinta acesta.
Varsta: 3 ani si jumatate in sus.

Materialul este adus la masa copilului.Profesorul sta alaturi de copil si se aseaza cartoanele cu numerele amestecate.
Exercitiul presupune invatarea anterioara,vizuala a numerelor si recunoasterea acestora de catre copil. Se solicita copilul sa gaseasca nr 1. Cand el a facut acest lucru, i se arata unde sa puna numarlul pe masa si il va ruga sa scoata din caseta un numarator si sa il puna sub cartonas.

Profesoara il intreaba apoi pe copil ce urmeaza dupa 1. Copilul ar trebui sa ii poata raspunda doi. Daca o face, il roaga sa il gaseasca, sa il puna alaturi de unu si sub el sa puna doua numaratori. Se continua pana la 10.
Daca elevul nu cunoaste inca numerele acestea se introduc cu ajutorul unei alte lectii: numere ce se pot atinge - tactile numbers.-Materiale :
- un set de cartonase de la 0 la 10 , numerele inscrise pe ele fiind facute din hartie de glaspapir fin , sandpaper in engleza.

Scop
- invatarea numerelor, asocierea acestora cu numele lor. Pipairea tactila a acestora ajuta copilul sa se pregateasca pentru ca mai tarziu sa le scrie.
Varsta - 3 ani in sus.

Profesorul ia cifrele 1 si 2 si le pune langa copil.Luand cartonasul 1 il tine ferm in mana si traseaza usor cu aratatorul cifra ca si cand ar dori sa o scrie. In acelasi timp spune" Aceasta este 1. Si asa il scriem", repetand cu degetul scrierea cifrei pe cartonas.

Dupa aceasta demonstratie il invita pe copil sa incerce si el.In timp ce copilul incearca profesorul repeta numele cifrei. Elevul nu este rugat in acest moment sa repete si el . Acest lucru o poate face daca vrea spontan dar nu este invitat in mod special. Important este ca in acest moment copilul sa pipaie cifra in mod corect cu degetul, in sensul in care aceasta se scrie. Se face la fel cu cifra 2.

In scopul de a va asigura ca copilul a facut asocierea intre cifra si numele sau, profesorul il intreaba pentru fiecare la randul sau, de mai multe ori. "Ggaseste 2 si simte-l", sau "Vrei sa il simti pe 1?". Dupa ce se repeta suficient, profesorul pune ambele cifre la o parte.

Partea a treia a lectiei este insusirea si repetarea numelui corect al cifrei.

In acest scop profesorul intinde elevului numarul si ii cere sa il simta (traseze cu degetul) si sa ii spuna ce reprezinta. Se face la fel cu toate celelalte. Se introduc pe rand, nu mai mult de 2 cifre intr-o lectie.

Sursa: educatia Montessori .

"Invatarea numerelor in educatia Montessori" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
19.04.10 22:52: adana_
materialul din prima poza este folosit pentru invatarea numerelor pare si impare. in timp ce bumbisoarele sunt asezate in perechi de cate doua, bumbisorul fara pereche este pus sub ultima pereche, intre cele doua de mai sus, ca in imagine. prezentarea se face trecand degetul printre bulinele din pereche, de la prima pereche pana la ultima. degetul poate trece, numim acest numar par, se opreste intr-un bumbisor, numim acel numar impar.si iata cum se poate invata aceasta notiune foarte simplu. se verifica intreband copilul: este trei par? se mai demonstreaza o data verificarea. si copilul spune. este par sau impar.daca copilul este pregatit mental si interesat, va prinde ideea din prima lectie.desigur, trebuie sa fie, anterior, capabil sa puna in perechi, sub fiecare numar, numarul corespunzator de buline.un alt exercitiu interesant cu acest material este recunoasterea numerelor cu ochii inchisi. desi copila mea nu era foarte sigura, la momentul respectiv, care numar e care, le stia doar aproximativ, dupa ce ne-am jucat joculetul asta cateva minute, a reusit sa le identifice perfect :).laucos, e tare fain ce faci.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de laucos

Evaluare
scor mediu 2
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent