· articole
· intamplari

Invinge frica de travaliu



Nasterea este un proces natural, mult mai sigur decat te gandeai, asa ca elimina orice fel de temeri.

Teama de travaliu
Toate femeile care nasc pentru prima data sunt putin speriate, dar unele pot avea o teama accentuate de a naste, pe de o parte de frica durerii sau pentru că gandesc ca pot aparea probleme, dezechilibru emotional sau alterarea vietii sexuale. Acest sindrom poate aparea la cele care nasc pentru prima data sau la cele care au avut nasteri mai grele anterior.

Mai ai putin pana se termina sarcina si esti putin speriata de ideea de a naste.

Si nu e surprinzator cu atatea „surse“ in jurul tau, care mai de care mai. alarmiste: prietene care iti ofera detalii despre travaliul lor care a durat nu stiu cat timp si cat de greu a fost. Dar nasterea este cel mai natural proces din lumea aceasta. Cu kilograme in plus sau nu ale bebelusului, corpul tau este facut sa il poata naste. Trebuie doar sa comstientizezi acest lucru.

Moasa va fi langa tine si langa bebelus pe tot parcursul travaliului. Este normal, dacă esti mamica pentru prima data, să fii putin ingrijorata si sa ai anumite intrebari – doare? bebelusul va fi in regula? Da, firesc vei simti durere, dar vei fi in siguranta. Si cu cat stii mai multe despre ce sa faci si la ce sa te astepti, cu atat vei trece mai usor peste travaliu si peste nastere. Iata cum iti poti invinge temerile:

1. Mergi la cursuri prenatale
Pe langa faptul ca vei putea impartasi din temerile tale si altor femei aflate in aceeasi situatie, vei afla ce se intampla cu organismul tau in timpul travaliului si ce trebuie sa faci. Daca intelegi ca uterul este un muschi mare care trebuie sa se contracte apoi sa se relaxeze pentru a se deschide, vei depasi aceasta teama de travaliu. Relaxeaza- te si corpul tau se va simti în siguranţa, eliberand hormonul ocitocina, necesar in contractii. Dar cum te poti relaxa efectiv?Aceste cursuri iti ofera mai multe variante: masaj pentru reducerea durerii ori tehnicile yoga, care te învata sa respire si sa tii astfel sub control durerea si teama.

2. Alege locul unde vei naste!
Alege locul unde crezi tu ca te vei simti cel mai bine sa nasti. Poate fi intr-o maternitate, spital sau clinica particulara. Important este ca tu sa te simti in siguranta si relaxata. Oricare metoda alegi, asigura-te ca ai toate detaliile si familiarizeaza-te cu locul respectiv (saloane, conditii de nastere, de ingrijire).

3. Oameni alaturi de tine
Este foarte important rolul persoanelor pe care le ai langa tine pe durata travaliului. Acestea pot face ca tu sa treci mai usor peste aceste momente, nemaifiind nevoie de multe ori de intervenţie medicala pentru diminuarea durerii. Multe mamici se simt mai bine dacă ii au alaturi pe partenerii lor. Altele resimt pozitiv sarcina/nasterea, prezenţa moasei care le supravegheaza pe tot parcursul travaliului si care ofera un suport emotional si fizic pentru viitoarele mamici si pentru partenerii lor. Poate că va avea în grija si alte femei,in functie de cat de multe sunt in momentul acela in travaliu ca si tine, dar va fi acolo sa aiba grija de voi.

4. GandeÅŸte-te cum vrei sa fie
Alcatuieste un plan succint de nastere care te va ajuta pe tine si pe partener sa va concentrati pe ce doriti sa se intample pe durata travaliului. Acesta poate fi un punct de reper si pentru moasa, care va incerca pe cat posibil sa va urmeze dorintele. Nu inseamna evident ca acest plan va fi urmat intocmai, pentru că e posibil ca medicii sa fie nevoiti sa efectueze ceva care nu era în planul tau, dar in interesul copilului. Si al tau.

5. Durerea are rolul ei
Cea mai mare temere a femeilor legata de travaliu este durerea. Dar merita ţinand cont ca aceasta chiar ajuta travaliul. Eliminand-o, prin epidurala de exemplu, se diminueaza si contractiile musculare si astfel incercarile de a scoate copilul nu mai au mare effect, iar travaliul poate dura mai mult. Durerea te mai poate ajuta pentru ca vrand sa scapi de ea, te vei misca cautand pozitii mai confortabile. Pe langa aceste lucruri retine ca durerea care insoteste nasterea nu dureaza la nesfarsit. Nu te mai gandi la acest aspect si incearca sa te relaxezi cat mai mult. Pe de alta parte, travaliul se desfasoara in functie de trei factori: puterea contractiilor, dimensiunea si pozitia bebelusului, precum si drumul pe care acesta trebuie sa il parcurga. Daca inca ai temeri, vorbeste deschis cu moasa care iti va raspunde la toate ntreba. Nu lasa povestile sa te inhibe realizarea unui lucru pe care femeile il fac cu succes de cand e lumea.

DIN EXPERIENÅ¢ELE MAMICILOR
Aceste mamici au fost si ele speriate inainte de nastere. Iara cum au trecut prin aceasta experienta:

"Am vazut la TV femei care tipau la nastere si eram convinsa ca travaliul va fi un cosmar. Am plans in fiecare noapte dinaintea nasterii Dianei. Dar in momentul acela, am fost foarte calma si micuta a venit pe lume dupa 4 ore"
Ioana C., 28 ani, Bucuresti, mama Dianei, 1 an.

"Ma gandeam speriata ca nu voi putea sa il nasc pe Andrei sau daca voi putea, voi avea leziuni. Incepusem chiar sa ma gandesc cum sa fac sa nu trec prin asta! Din fericire, desi copilul a avut 4,5 kg, am scapat doar cu cateva cusaturi."
Maria C., 32 ani, Timisoara, mama lui Andrei, 1,6 luni



Nota Articol publicat in revista Mamica de azi.





"Invinge frica de travaliu" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.09.08 21:56: andreea-cristina
Am nascut de doua ori prin cezariana, desi mi-am dorit foarte mult sa nasc natural! (a fost decizia medicului). Am avut parte si de travaliu la a doua sarcina. Ce pot sa va spun este ca durerile din timpul travaliului au fost suportabile, in schimb durerile de dupa cezariana - foarte neplacute! Si au durat luni de zile (sigur ca nu la intensitatea din prima zi, dar acelea au fost mai mari decat in travaliu!). Nastere usoara tuturor si nu faceti cezariana la cerere - doar daca se impune! Andreea
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

23.09.08 14:50: marycojocaru_25
Sunt o viitoare mamica,mai am putin 1-2 saptamani si ma gandesc la cum va fi travaliul, cum se va manifesta, oare imi voi da seama cand va fi sa se intample?Poate ca aceste ganduri le-ati avut multe dintre voi, dar cum la mine este prima sarcina, totul este nou, am tot felul de ganduri in cap.voi cum v-ati petrecut timpul din-ainte de nastere.Acest articol mi-a prins foarte bine ,m-a incurajat si am inceput sa vad numai partea plina a paharului,dar tot-odata sunt flexibila si ma gandesc ca pot avea loc multe schimbari .pentru timpul in astepatrea lui BB as vrea sa fac ceva, sa ma simt utila, sa fac ceva ce imi place, problema este ca nu am prea multe cunostinte(prietene) cu care sa pot discuta, iar cele pe care le am , mi-e teama sa nu le deranjez(sa le sun) pentru ca au servici.si eu am lucrat pana la inceputul lunii Septembrie, eram activa, ma obisnuisem cu programul, de-abia imi ajungea timpul sa fac treburile casnice, in week-end nu stiam cum sa le planific sa le pot face pe toate.Iar acum nu imi place ca sunt singura si nu imi vine sa plec de capul meu.sa auzim de bine.have a nice day!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

12.10.08 07:27: ChristineDXB
Buna tuturor mamicilor...ZIlnic citesc acest site dar abia acuma m-am inregistrat...si eu sunt la ultimele 100 de metri si nasc...e primul bebe si mi-e frica enorm de tare...din pacate sunt departe de casa, singura doar eu cu sotul meu fara ajutor si poate si din cauza aceasta frica e mai mare...am intrebat cateva persoane la spital, unele mi-au spus ca e bine sa nasc normal, cu epidurala, altelel mi-au spus sa nu ma chinuiesc si sa nasc prin cezariana...mai am 1 saptamana si nu stiu ce sa decid...poate voi ma puteti ajuta...cineva care a mai nascut cu epidurala sa imi povesteasca totusi cat e de dureroasa injectia in coloana, ce efecte are, si totul cand e vorba sa nasc ce se simte...iar la cezariana la fel...Sunt 2 lucruri ce nu inteleg...cu injectia in coloana nu e voie sa ne miscam ca pe urma vom ramane cu dureri de cap, dar totusi cu epidurala iti da voie sa te misti...injectia epidurala nu e la fel cu injectia care se da ptr cezariana?ca doar amandoua se da in coloana...Mai am milioane de intrebai, dar incet incet le vom discuta pe toate...o zi buna
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent