· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Isteria retetelor

Autor: Onush
data publicarii: 04.03.06
De cateva zile, pacientii care au nevoie de cele mai banale medicamente pe care le puteau procura fara nici o problema de la farmaciile cu circuit deschis sunt obligati sa le ridice doar cu reteta de la medicul de familie sau medicul specialist.

Astfel, fiolele de algocalmin, fiolele de vitamina C sau uzualul oropivalone (un dezinfectant benefic in raceli) nu se mai pot ridica decat cu reteta.

Autoritatile spun ca Nomenclatorul de medicamente stabilit de Agentia Nationala a Medicamentului si aprobat prin ordinul ministrului Sanatatii impune modalitatile de eliberare a produselor farmaceutice, care trebuie sa se alinieze la normele europene. Medicii de familie se plang ca aceasta masura exigenta va duce la aparitia cozilor interminabile in cabinete.Cei mai loviti de masura sunt insa bolnavii, mai ales batranii sau copiii, care vor fi pusi inutil pe drumuri.

Pentru urgente, fara retete
Nu toti farmacistii aplica masura, de-a dreptul aberanta in unele cazuri. De exemplu, farm. Liliana Radulescu de la farmacia Flora, ne-a declarat: Eliberam medicamente fara reteta doar acolo unde se poate. Suntem farmacisti si nu vanzatori de medicamente. De aceea, daca un pacient ne solicita pentru o urgenta medicala un algocalmin fiola, ii putem oferi 2-3 fiole pentru rezolvarea urgentei.

Noi ne-am adresat Colegiului Farmacistilor pentru a face demersuri la Ministerul Sanatatii astfel incat sa nu se cada in extreme daunatoare pentru pacienti. Unii din farmacisti considera o exagerare ca pentru doua supozitoare de diclofenac sa se solicite reteta.

Nomenclatorul dicteaza modul de eliberare
Domeniul de eliberare a medicamentelor este reglementat in Romania, dar nu prevede sanctiuni.
Nomenclatorul de medicamente elaborat de Agentia Nationala a Medicamentelor si aprobat prin ordinul ministrului Sanatatii stabileste modul de eliberare al categoriile de produse farmaceutice: pe baza de prescriptie medicala (cum ar fi antibioticele), pe reteta valabila timp de sase luni (de exemplu, psihotrope sau diverse medicamente necesare tratamentului in bolile cronice) sau fara reteta.

Zilele trecute, a aparut in Monitorul Oficial noul nomenclator de uz uman pentru anul 2006 care cuprinde toate medicamentele aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului sa circule pe teritoriul Romaniei. Sunt stipulate modalitatile de eliberare, care de altfel au existat dintotdeauna. Pana acum, majoritatea farmaciilor nu au respectat reglementarile din nomenclator.

Sa nu uitam ca antibioticele s-au vandut in nestire fara a-i fi solicitata pacientului vreo reteta de la medic.Sursa: hotnews.ro Articol integral Romania Libera .

"Stiri: Stiri: Isteria retetelor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent