· articole
· intamplari

Joc pentru antrenarea auzului fonematic0-9/11224674_915858378451237_8336876986200877835_n.jpg?oh=72ad544a72bfddf09e14acc47c9fde72&oe=56E41557"/>
Auzul fonematic nu are de-a face cu cât de bine aude copilul – un copil poate avea un auz fizic foarte bun, dar un auz fonematic slab – ci cât de corect percepe sunetele.

De ce este important auzul fonematic?

Iată un exemplu: dacă sunetul C nu este diferențiat de copil de sunetul G, rezultă confuzii (nu percepe diferențele între cocoși - gogoși), la fel ca și în cazul F - V (fată - vată). Fiind foarte apropiate, copilul le aude la fel și, dacă este mai mărișor, le și scrie așa cum le aude. Iată niște grupuri de cuvinte care îi pot pune probleme: cocoși - gogoși, cât-gât (C și G), a păți - a dosi (ȚI - SI), încet – înșel (CE - ȘE), cireadă - șireată (CI - ȘI), poală - boală, pun- bun (P, B), fată-vată, fază - vază, far – var (F-V), toamnă – doamnă (T și D), rac-lac (R-L).

Dezvoltarea vocabularului in primii ani de viata

Care este explicația
Recepţia limbajului este deficitară, prin urmare nici emisia vorbirii nu este corectă. Altfel spus, copilul vorbește așa cum aude: șocolată, șorapi etc. De aceea, în momentul în care copilul are probleme în emiterea unor suntele, specialistul lopoped nu va trece direct la exerciții pentru a-l corecta și învăța cum se pronunță sunetele respective. Printre testele pe care le primește de la specialistul logoped, există și cele care vizează auzul fonematic care, dacă este deficitar, trebuie dezvoltat și antrenat.

Cand e cazul sa apelezi la un logoped

Joc pentru antrenarea auzului fonematic
Un exercițiu simplu, pe care îl poți face acasă este identificarea sunetelor cu probleme și antrenarea auzului fonematic. Este vorba de un joc plăcut, simplu, cu bătăi de palme. Copilul trebuie să bată din palme doar când aude un anumit sunet, scopul exercițiului fiind diferențierea fonematică între sunete asemănătoare cum ar fi S-Z, R-L, P-B, F-V, D-T, Ș-CI etc.

Pentru sunetele S și Z : Spune-i să bată din palme doar când aude sunetul S!
Os, za, jos, roz, sală, zale, azur, veste, caraghios, simțite, zornăit, veste, zumzet.

Pentru sunetele F-V : Spune-i să bată din palme doar când aude sunetul F!
Vin, fin, lift, ivit, mov, of, avânt, poftit, fân, vânt, vacă. Evitat, înfundat, cartof, negativ.

Editor: Adina Gruia
Foto: Guliver/ Thinkstock.
"Joc pentru antrenarea auzului fonematic" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent