Jocul este o activitate ce face parte din viata noastra si are un rol important in dezvoltarea intelectuala a noului nascut. Chiar daca bebelusul tau nu pare a fi gata de a se juca si de a invata, toate simturile lui sunt pregatite inca din viata intra-uterina sa asimilize orice senzatie, sunet si tot ceea ce se petrece in jurul lui. Pentru inceput, tu, ca parinte, esti universul copilului tau si rolul tau este de a-l face sa se simta in siguranta, iubit si protejat. Ingrijeste-l, zambeste-i si vorbeste-i cu blandete.
Ce va invata bebelusul tau?
Fata parintelui este prima si cea mai minunata "jucarie". Bebelusul va petrece mult timp studiindu-te cu atentie si aceasta va fi singura distractie de care va avea nevoie pentru inceput. Zambeste si vorbeste cu el tot timpul pentru a se obisnui cu sunetul vocii tale.
Nou nascutul va fi curios si atent la zgomotele din jurul sau dar va acorda o atentie deosebita vocii tale. Foarte repede va invata sa faca legatura intre vocea ta si ceea ce are el nevoie: hrana, caldura, apropiere. Te va asculta tot timpul cu atentie. Reactioneaza cu entuziasm la micile sunete facute de bebelus. Astfel il vei incuraja sa se exprime .
Vei recunoaste cu usurinta cand bebelusul este activ, gata de joaca si pregatit sa invate dar si cand este obosit si ar prefera sa fie lasat de unul singur. Este bine sa se evite suprastimularea noului nascut.
Ce poti face tu?
In primul rand bebelusul are nevoie de atentie. Vorbeste cu el, citeste-i si tine-l in brate. Alinta-l si acopera-l cu saruturi. Astfel se va simti aproape de tine si te va recunoaste cu usurinta.
Muzica este o alta metoda de a bucura si de a linisti nou-nascutul. Exista studii care au demonstrat ca bebelusii recunosc anumite sunete, voci, cantece pe care le-au auzit in mod constant inca inainte de a se fi nascut. Chiar daca muzica aleasa de tine nu este una familiara bebelusului, nu va fi nici o problema si aceasta isi va face efectul.
Jucariile nou nascutului trebuie sa fie simple si sa-i stimuleze vederea, auzul si pipaitul. Astazi gasim o mare varitate de jucarii ce produc diferite sunete si lumini, jucarii muzicale si din diferite materiale placute la atingere. Alege jucarii cu culori si modele constrastante, de exemplu: modelele rosii cu negru par sa atraga in mod deosebit atentia bebelusilor. Deoarece vederea nou-nascutului nu este foarte bine dezvoltata, contrastele puternice il vor ajuta sa se focalizeze asupra mediului onconjurator si ii vor mentine interesul pentru o perioada mai indelungata.
Nu-l sufoca cu prea multe jucarii - da-i cate o jucarie o data, prin rotatie. Prea multe il vor suprastimula si va conduce la confuzie.
Jocul nu este doar "joc" pentru bebelusi si copii. Este modalitatea prin care ei invata despre ceea ce exista in jurul lor - despre lume. Iata cateva modalitati de te "juca" cu bebelusul tau dar mai mult ca sigur ca vei gasi sau inventa si alte jocuri care sa placa
bebelusului:
-
Asculta muzica si danseaza cu bebelusul. Apropie fata lui de a ta si danseaza incet pe ritmul muzicii . Daca vrei poti canta si tu incetisor.
- In timp ce el te priveste atinge-i parti ale corpului si spune cum se numesc. Joaca-te sarind de la picior la manuta , de la degete la nasuc.
- Tine-l in brate si leagana-l de la stanga la dreapta, in sus si in jos pe diferite ritmuri. Atentie la sustinerea capului.
Ce ar trebui sa te ingrijoreze?
Daca ai orice fel de intrebari sau temeri asupra capacitatii de a vedea si de a auzi a bebelusului, trebuie sa te prezinti imediat la doctor. Chiar si nou-nascutii pot fi testati cu echipamente sofisticate daca este necesar. Cu cat este depistata si tratata mai devreme o problema cu atat mai bine pentru bebelus.
Sursa: The Nemours Center for Children's Health Media
Traducere:
cornelia.