· articole
· intamplari

Jocuri de ieri pentru copiii de azijpg?width=545"/>
Invata-l pe cel mic care sunt jocurile copilariei tale si cum se poate distra jucandu-se afara cu alti copii.

Cei mai mulți dintre părinți suntem nostalgici când zburăm cu gândul la copilăria noastră, la străzile/ulițele pline de copii, la mamele noastre care strigau de nenumărate ori ca să intrăm în casă să mâncăm, și la zecile de tricouri pe care le schimbam, murdare de noroi și iarbă, de la umblat prin diverse cotloane. Timpul a trecut, societatea s-a schimbat, mediul în care trăim este cu totul diferit față de lumea pe care o cunoșteam când eram noi copii.

Se mai joacă copiii din ziua de azi cu aceeași pasiune, zarvă și bucurie? Există nenumărate controverse legate de evoluția tehnologiei și a jocurilor pe calculator, tabletă, telefon, etc. Unele studii chiar arată că mișcările repetitive pe care le fac copiii atunci când joacă un joc pe o tabletă/smartphone nu au același impact pe care jocurile ce implică atât mișcarea fizică cât și gândirea logică și raționamentele. Cea de-a doua categorie de jocuri dezvoltă puntea interemisferica a creierului copilului, zonă direct corelată cu nivelul de inteligență.

Hai să ne aducem aminte ce jocuri jucam noi când eram copii, și să îi învățam și pe copiii nostril!

Rațele și vânătorii. În joc, 2 copii au rolul vânătorilor iar restul sunt rațe. Vânătorii stau la câțiva metri distanță între ei, rațele la mijloc, iar vânătorii aruncă mingea de la unul la celălalt, încercând să nimerească rațele. Dacă o ”rață” este atinsă, iese din joc. Ultima ”rață” care rămâne în joc câștigă.

Șotronul este un joc pe care generațiile trecute îl jucau cu o pietricică sau cu un ciob. Copiii preiau rândul succesiv, aruncă pietricica într-o căsuță, și pentru fiecare căsuță trebuie să parcurgă desenul cu cele 8 cifre, într-un picior, dus-întors, fără a călca pe liniile desenate. Atunci când un copil greșește și călca pe margini, cedează rândul următorului.

Prinsea (cu varianta sticluța cu otravă) este un joc foarte simplu, la care copiii aleargă foarte mult. Unul din copii are drept scop să atingă unul din ceilalți copii, și în momentul în care îl atinge, îi predă ștafeta și acesta continuă jocul.

”1,2,3, la perete, stai!” cu varianta ”Împărate, luminate” sau ”Rege, rege cât e ceasul” . Se alege un copil, acesta se așează cu spatele la ceilalți copii, el strigă ”1,2,3, la perete, stai!” și apoi se întoarce. În timpul în care el vorbește, ceilalți copii încearcă să se miște și să meargă către el să îi ia locul, dar dacă sunt surprinși în mișcare când acesta se întoarce, ei sunt ”pedepsiti” cu câțiva pași înapoi sau chiar ”o iau de la capat”.
În variantele cu împăratul și cu regele, toți ceilalți copii, în afară de cel din față (rege/împărat) sunt slujitori și trebuie să ajungă la el să îi ia locul. Fiecare întreabă pe rând ”Împărate, luminate, cât e ceasul la jumate?”, iar copilul din față oferă: un pas de elefant, pitic, furnică, rac sau o săritură de maimuță. Se pot acorda maxim 10 pași la un jucător.

Baba-oarba. Copiii se așează în cerc, se alege un copil care să fie legat la ochi și așezat în mijloc. Acesta este învârtit de cei din ”hora” și trebuie să prindă un copil și să ghicească pe cine a prins. Copilul prins ia locul celui din mijloc. De obicei, copiii mari îl învârtesc prea mult pe cel din mijloc, acesta amețește, și distracția începe când acesta se împleticește încercând să prindă pe cineva.

Țară, țară, vrem ostași! La acest joc este indicat să participe cât mai mulți copii. Ei se împart în două grupuri, iar copiii din fiecare grup formează o linie, ținându-se de mâini foarte strâns. Pe rând, fiecare grup strigă „tara, țară, vrem ostași!”. Celălalt grup întreabă „pe cine?”, iar celălalt grup alege un copil care să alerge și să „sparga” bariera. Cel care sparge zidul, alege un copil să se mute la el în echipă, altfel rămâne în echipa opusă.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent