· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Jocurile cercetasilor


Jocuri pentru copii
Adam şi Eva

Jucătorii stau în cerc şi se aleg 2 dintre ei. Amândoi sunt legaţi la ochi, iar cel ce se numeşte Adam are în mână o cravată. Acesta va striga des Eva (celălalt jucător) şi va încerca să-şi dea seama după răspunsul celuilalt (da!) unde se află. Dacă îl atinge cu cravata se termină tura şi se schimbă perechea
Aruncarea greutăţii

Se joacă pe două echipe. Primii din fiecare echipă vor trebui să arunce un obiect destul de greu, apoi aruncă următorii şi căştigă echipa care va arunca căt mai departe. Se poate juca şi individual..

Caii şi cămilele

Se formează 2 echipe cu un număr egal de jucătorii care stau faţă în faţă, de o parte şi de alta a liniei ce depăşeşte cele 2 terenuri. Conducătorul jocului va spune o poveste (inventată pe loc) în care va pomeni des cuvintele cai şi cămile. În momentul cănd se pronunţă cuvăntul "cal", echipa care se numeşte "cal" va trebui să fugă până la capătul terenului lor, urmărită de cealaltă echipă (cea a cămilelor). Astfel cănd se va pronunţa cuvăntul "cămile", "caii" vor fugi după aceştia. Scopul este de a prinde din membrii celeilalte echipe şi de a-i face membrii propriei echipe.
Conducătorul hotărăşte sfârşitul jocului.

Echilibristul

Pe un lemn sau pe orice scândură se trece de mai multe ori încercând să nu cazi. Câştigă cine nu cade. Dificultatea creşte cu cât este mai subţire lemnul sau scăndura.

Fotbalul mămăruţelor

Se stă în cerc strâns, cu picioarele depărtate("poartă") şi cu corpul aplecat înainte (genunchii nu au voie să fie îndoiţi). Mingea va fi aruncată de la un jucător la altul, iar cu mâinile se apără "poarta".Când mingea a trecut prin "poartă" jucătorul iese din joc şi devine arbitru. Acesta va trebui să urmărească să nu se îndoaie genunchii şi să se respecte regulile.

Graniţa elveţiană

Se formează 2 echipe şi se delimitează 3 terenuri. O echipă are membrii împrăştiaţi printre aceste 3 terenuri. Cealaltă echipă este aliniată la linia de start. Se va porni câte doi şi fiecare va încerca să ajungă în ultimul teren fără a fi loviţi cu mingea de membrii celeilalte echipe.

Maimuţele şi nucile de cocos

Sunt 2 echipe: cea a maimuţelor şi cea a nucilor de cocos. Prima echipă are un membru în plus. Miamuţele stau în cerc, în picioare, iar nucile de cocos stau câte una în faţa fiecărei maimuţe în poziţie guguli. Maimuţa fără nucă de cocos va încerca să-şi facă rost de una şi va trage cu ochiul către câte o nucă de cocos astfel chemând-o. Nuca chemată trebuie să fugă repede şi să se pună în faţa maimuţei libere. Dar maimuţa în faţa căreia stă nu o lasă aşa uşor să plece şi trebuie să o atingă repede pe spate cu palma. Dacă e atinsă nu are voie să mai meargă la maimuţa liberă, ci rămâne în continuare la locul său. Maimuţa fără nucă va încerca atâta până când va face rost de una, rămânând altă maimuţă fără şi astfel jocul se continuă.

Aruncarea cu cercuri

Se fixeaza un bat sau ceva pe verticala, la o anumita înaltime, iar concurentii vor arunca de la diferite distante cercurile care vor trebui sa intre în bat.
Se poate juca individual sau pe echipe.

Barca naufragiata

Fiecare jucator va spune o meserie, care îi vine mai repede în minte. Apoi îsi vor imagina ca se afla pe o barca ce se îndreapta spre o insula pustie. Acea barca a supraincarcata si cineva trebuie dat jos, asa ca vor încerca sa arate cu argumente ca meseria fiecaruia e importanta pe insula pustie.

Fraza buclucasa

Un jucator spune un cuvânt, al doilea spune acelasi cuvânt si adauga altul nou, dar care sa aiba logica lânga primul, al treilea va spune primele 2 cuvinte si va adauga un altul si asa jocul continua pâna se încurca primul.

Baba - oarba

Un jucător, cu ochi acoperiţi se află în mijlocul celorlalţi jucători. Aceştia se mişcă în jurul lui şi-l strigă sau cântă. El trebuie să prindă un alt jucător orientându-se după direcţia din care a fost strigat şi după zgomotul paşilor.
Atenţie !

Conducătorul jocului stă cu spatele la jucători, el având la îndemână un clopoţel şi un fluier. Când jucătorii aud sunetul fluierului bat o dată din palme şi la sunetul clopoţelului de două ori.
Complexitatea jocului, poate fi sporită prin introducerea cuvintelor, jucătorii având sarcina de a lovi banca cu degetul sau un creion la auzul unui anumit sunet.


Ceasul buclucaş

Fiecare jucător vine pe rând şi se aşează pe un scaun fiind legat la ochi. Conducătorul jocului se apropie din stânga sau din dreapta, pas cu pas, cu un ceas deşteptător în mână, jucătorul având sarcina să ridice braţul drept sau stâng, în funcţie de direcţia din care a auzit ticăitul ceasului, în momentul în care l-a auzit. Pentru verificarea sincerităţii se vor intercala 1-2 probe fără ceas.

Cine vrea să fie actor?

Se propune o temă pe care jucătorii vor încerca să o dramatizeze în faţa celorlalţi.
De exemplu:

* la magazin
* în piaţă
* la telefon
* la medic
* pe derdeluş
* la masă
* etc.


Cloşca pe ouă

Un jucător cu ochii legaţi se află în mijlocul celorlalţi. Pe rând câte un jucător încearcă să se apropie pentru a fura un ou de la cloşcă. Cel care se află în mijloc trebuie să identifice direcţia din care vine hoţul, în cazul în care îl aude. Jucătorul care reuşeşte să se apropie de cloşcă, fără să fie auzit, devine cloşcă.

balenus
publicat la 26.02.2008 (19284 citiri)