· articole
· intamplari

Jocuri pentru educarea limbajuluijpg?width=545"/>
Copilul, din prima zi de viata, aude in jurul lui sunete, zgomote, cuvinte, muzica si toate i se par interesante! Cu cat va exersa mai mult si va invata mai multe cuvinte va capata mai multa incredere si se va exprima liber.

Iata cateva metode distractive pentru a educa limbajul copilului tau!

Nastere - 6 luni: De-a cantatul
Alege o melodie simpla, cu ritm amuzant, pe care sa o canti copilului tau, fara cuvinte, doar cu sunete a-a-a sau cu silabe la-la-la. In timp ce cantati impreuna, poti lua copilul in brate si puteti dansa.

Si poti incuraja copilul sa repete sunetele pe care le aude. De asemenea, este benefic la aceasta varsta si pentru acest tip de activitate sa insotesti cantecul de o mimica faciala adecvata, astfel incat copilul sa poata percepe vizual expresia necesara pronuntiei.

6-12 luni: De-a cititul pozelor
Poti cumpara carti cu imagini mari si colorate: cu o minge mare, rosie; o pagina cu o frunza verde; un soare galben; o palarie mov si poti arata copilului paginile pe rand, rostind in acelasi timp numele obiectului sau culoarea respectiva. Prezinta-i obiectul din imagine, vorbeste-i si atinge imaginea. Lasa-l si pe el sa o atinga.

Poti chiar sa iei alaturi si obiecte reale, care sa ilustreze imaginea despre care vorbiti.

In acest mod copilul tau va putea face mai usor legatura dintre obiectul din imagine si unul real, pe care apoi sa il poata recunoaste in activitatile voastre zilnice.

1-2 ani: Muzica sunetelor
Intre 1 si 2 ani, achizitia limbajului se concentreaza in principal pe jocuri de ritmicitate, pe jocuri de sunete sau cuvinte asociate chiar cu o melodie simpla. Alege o melodie simpla. Un elefant/Se legana/Pe o panza de paianjen.

Pune intr-un recipient de plastic (o cutie cu capac infiletat, o sticla de plastic etc.) pietricele sau nisip. Ofera o noua jucarie copilului. Poti confectiona mai multe. In timp ce ii canti melodia, misca jucaria astfel incat sa construiesti un ritm pentru cuvintele pe care le rostesti.

Incurajeaza-ti copilul sa te acompanieze! Pentru mai multe idei, te poti ajuta de cantecelele pentru copii din Cutiuta Muzicala si puteti da chiar concerte, tu si copilul tau!

2-4 ani: Jocul de-a cum functioneaza
Intre 2 si 4 ani este perioada cautarilor intense. Nevoia de sens incepe sa isi faca simtita prezenta. Intrebari precum De ce? sau Cum? devin prioritare. Aceasta perioada coincide foarte frecvent cu primul contact cu lumea gradinitei, cu absenta parintilor, iar nevoile de adaptare sociala sunt foarte importante.

Foarte frecvente sunt intrebarile care incep cu De ce.?. Pentru a lamuri, incearca sa fii sincera atunci cand raspunzi.
Copilul tau va intelege astfel ca il iei in serios si ca esti atenta la cerintele lui.

Poti aduna in cutia cu jucarii, pe langa jucariile obisnuite, si obiecte precum: creioane, un telefon mai vechi, o lingura, o rola de banda adeziva.etc. Pe care le poti folosi pentru a-i explica micutului cum functioneaza sau cum se foloseste.

4-5 ani: Jocurile cu tematica
Intre 4 si 5 ani apare interesul pentru lucrurile care nu s evad. Copilul tau poate fi un mic magician, o zana gratioasa care are puteri minunate, un mic matematician sau un cautator in stele. Aceasta este varsta cea mai prielnica achizitiilor de tip enciclopedic.

Alege o tema pe care copilul tau sa o gaseasca amuzanta. Poate fi despre comete, stele, depsrfe printese, despre avioane.etc. Jucati-va in timp ce va intoarceti de la gradinita, cand va plimbati prin parc sau chiar cand faceti curatenie in casa. Important pentru acest joc nu este locul unde se desfasoara, ci multitudinea exemplelor.

Daca sunteti acasa si sunteti in camera copilului, atunci va puteti folosi de jucarii pentru acest joc. Ii poti cere copilului sa va jucati cu masinile rosii si albastre sau cu trenuletul lung/scurt, cu printesele cu parul castaniu/blond. Astfel de jocuri de contrarii dezvolta in principal abilitatea de a opera diferentele, ajutand in acest fel la consolidarea limbajului.

Dupa fiecare raspuns al copilului tau poti evalua daca acesta e corect sau nu. In cazul in care observi ca raspunsul intarzie sau este incorect, nu trece cu vederea eroarea. Explica-i care este raspunsul corect, insa incearca sa nu fii prea dura; copiii, desi unii dintre ei nu o arata, sunt extremi de sensibili la evaluarile adultilor din jurul lor.

5-7 ani: Teatru in serial
Dupa varsta de 5 ani, cand copilul tau se pregateste pentru scoala, puteti imparti activitati care sa fie legate de citit sau scris. Nu uita seara de povestea de culcare pentru a exersa. Uneori ii poti cere copilului tau sa compuna o poveste.

Lasa copilul sa aleaga tema povestii si primele personaje. Dupa care puteti sa negociati: Eu vreau ca povestea noastra sa aiba un personaj care sa fie un pitic cu papuci mari si cu urechi ca de iepure. Si sa il cheme Donatello!. Urmatorul pas este sa dezvoltati impreuna povestea. In fiecare seara se va naste un nou episod.

Apoi, peste zi, cand esti impreuna cu copilul tau si va puteti juca, poti propune sa organizati un teatru (sau teatru de papusi) cu episodul din seara anterioara! In felul acesta va puteti folosi de jucariile obisnuite pentru a punea in scena o poveste neobisnuita!

Sursa: revista mami, ianuarie 2009.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent