· articole
· intamplari

King George: King George: La Gradinita King George, tinem cont de caracteristicile de varsta ale copiluluiExpresivitatea personalitatii se evidentiaza prin dezvoltarea capacitatilor, a talentelor, a creativitatii, a conduitelor, a intereselor si a aptitudinilor.

Pe fondul ereditatii (temperamentul) se schiteaza primele trasaturi de caracter pozitive, printre care independenta, hotararea, stapanirea de sine, perseverenta. Incepand cu aceasta varsta, caracterul copilului se contureaza, iar pentru a se contura armonios este nevoie de o constanta in educatia pe care o primeste, este nevoie sa cunoastem macar cateva notiuni de baza despre dezvoltarea copilului la varsta de 3 ani.

Gandirea este egocentrica

Jean Piaget vorbeste despre egocentrismul gandirii copilului aflat la aceasta varsta, explicand ca acesta crede ca parerile, sentimentele, dorintele sale sunt singurele posibile si ca nu intelege ca altii pot avea alte pareri, sentimente, alte puncte de vedere.

Opusul egocentrismului este capacitatea de descentrare, adica de a intelege o problema si dintr-un alt punct de vedere. Piaget a demonstrat egocentrismul copilului printr-un experiment simplu: a asezat pe o masa o macheta cu trei munti (unul mai mic, cu o casuta, altul cu o cruce pe varf, iar al treilea, mai inalt, acoperit de zapada). Copilul, asezat intr-o anumita pozitie, trebuia sa spuna cum vede el peisajul, ce este in fata, la mijloc, in spate. Pe urma examinatorul a asezat o papusa pe celelalte laturi ale mesei, iar copilului i s-a cerut sa aleaga din mai multe fotografii pe cea care arata cum “vede” papusa peisajul. Copiii mici, de 3 - 4 ani, credeau ca papusa ar vedea peisajul exact cum il vad si ei.

Limbajul capata tot mai multa coerenta si fluiditate

Vorbirea conserva aspectele dialectale din familie, fapt ce evidentiaza din nou rolul parintilor, si nu numai, in dezvoltarea vorbirii copilului. Sub aspect cantitativ, propozitiile devin mai lungi si mai complexe. Totusi, cuvintele nou insusit se implica intr-un numar mare de combinatii, fara o invatare organizata a acestora. Cantitatea vocabularului sporeste intr-un ritm foarte rapid, imbogatindu-se cu aproximativ 50 de cuvinte pe luna, dar al caror inteles nu intotdeauna copilul il cunoaste, ajungand in medie la 700 cuvinte. Sub aspect calitativ apar progrese: pronuntia corecta se amelioreaza, acordul gramatical se corecteaza, frazele se imbogatesc cu adjective diverse si structuri comparative si de evaluare, comunicarea gestuala se estompeaza, expresivitatea si nuantarea vorbirii se amplifica, la fel si intonatiile, apare conduita verbala reverentioasa (dumneavoastra), daca, bineinteles, a invatat aceste forme de adresare, copilul construieste cuvinte noi, se evidentiaza si limbajul interior (gandeste cu voce tare, vorbeste pentru sine).

Imaginatia debordanta

Prescolarul mic povesteste si vorbeste mult, angajand discutii in dialog de unul singur. Cu greu poate diferentia realul de ireal. Acesta este unul din motivele pentru care capacitatea fabulatorie este deosebit de activa in perioada prescolara mica, cand copilul povesteste cu maxima siguranta si dezinvoltura despre lucruri si intamplari pur imaginare.

Varsta “de ce”- urilor

Dar si a numeroaselor intrebari pe care le pune si de la care asteapta raspunsuri. Trebuie sa primeasca raspunsuri, hranindu-i curiozitatea mai ales acum, cand atentia lui se deplaseaza spre relatiile dintre fenomene si obiecte. Intreband “De ce?” , prescolarul acumuleaza experiente, isi sporeste curiozitatea fata de relatiile si interelatiile dintre fenomene si obiecte, se adapteaza la conditiile realitatii, la mediul inconjurator.

Creste gradul de autonomie

La varsta de 3 ani, copilul continua sa-si dezvolte autonomia, fapt ce se datoreaza organizarii deprinderilor si obisnuintelor. Poate sa faca o multime de lucruri, dobandind din ce in ce mai multe abilitati de viata independenta. Poate manca cu furculita bucati de alimente ce i-au fost taiate in prealabil. Poate turna apa dintr-un pahar in altul, poate taia drept hartiacu foarfecele. Poate deplasa obiecte mari. Da cu piciorul in minge, merge cu tricicleta.

Creste gradul de socializare

Varsta de 3 ani este momentul potrivit pentru ca prescolarul sa invete sa se conformeze normelor societatii in care traieste, dar mai ales sa inceapa sa actioneze adecvat. Socializarea se realizeaza prin imitare, identificare, educatie corecta (atat pedepse, cat si recompense, dar toate cu masura) si transmiterea expectantelor, asteptarilor sociale. Rolul adultilor cu care intra in contact este in continuare de model si mentor.

Se manifesta nevoia de apartenenta la grup

Psihologul englez Abraham Maslow, in mare parte cunoscut pentru teoria sa asupra nevoilor umane, cunoscuta drept teoria piramidei lui Maslow, considera ca o data acoperite nevoile primare, bazale, nevoia de apartenenta se va manifesta sub forma dorintei de a fi integrat intr-un grup, de a avea o relatie de prietenie. Prin urmare, apartenenta la un grup este o nevoie reala si se manifesta la copii de la cele mai fragede varste. Primul grup in care poate fi integrat un copil, un grup care sa-l hraneasca realmente, este grupul de colegi de gradinita. Pana acum, copilul a fost acceptat si iubit neconditionat. O data intrat intr-un grup, el observa ca fiecare are propria personalitate, ca el nu mai este favorizat. Invata sa-si adapteze comportamentul deoarece intervin alte reguli, alte moduri de a fi in relatie. Treptat, invata sa respecte dorintele celorlalti, sa tina cont de parerea lor. La gradinita el observa ca anumite comportamente nu sunt tolerate de ceilalti, sunt catalogate drept rele, iar acest lucru contribuie la formarea judecatii morale. Are ocazia sa vada ce anume apreciaza grupul, ce este laudabil si acceptabil si are ocazia sa experimenteze. Invata noi moduri de a se juca, de a explora mediul. Experimenteaza diverse roluri, are ocazia sa se descopere, sa observe ce anume ii place. Invata sa fie empatic, sa accepte, sa asculte si sa fie ascultat. In relatie cu alti copii, el invata ca trebuie sa-si astepte randul, sa tolereze frustrarea de a fi pierdut o competitie, sa-si recunoasca greselile, sa-si ceara scuze, sa ierte la randul sau.

Descopera noi si noi experiente de viata

Pentru a-i cunoaste limitele, dar si a-i stimula potentialul maxim este bine de stiut ca gandirea copilului este inca una preconceptual-simbolica (J. Piaget). Gandirea prescolarului se caracterizeaza printr-o intelegere globala, adica nediferentiata a fenomenelor. Judecatile sale sunt inca dependente de experienta concreta pe care o poseda. Prescolarul inca face confuzii intre cele doua planuri: obiectiv si subiectiv. De asemenea, evidente sunt si tendintele copilului de a insufleti intreaga realitate inconjuratoare sau de a considera numele obiectelor ca pe o insusire intrinseca a lor.

Memoria copilului este superioara memoriei adultului

Da, aceasta este foarte receptiva si are o capacitate mare de acumulari rapide. In etapa prescolara mica, formele predominante sunt memoria mecanica, gratie careia invata repede poeziile si memoria involuntara, ce se bazeaza pe asociatia de contiguitate. Prescolarul absoarbe informatiile pe care le primeste, memoreaza fara dificultate poeziile, isi insuseste vocabularul limbilor straine. De altfel, memoria se desfasoara mai rapid decat gandirea sa (pana la 5 ani).

Daca e copil, sa se joace.

Jocul ofera un teren fertil pentru dezvoltarea imaginatiei la varsta prescolara, ajutandu-l pe copil sa se decentreze psihic. Jocul in colectiv il antreneaza si-l angajeaza sa participe activ la desfasurarea si deprinderea unor activitati, contribuie la insusirea a numeroase cunostinte, la dezvoltarea gandirii. Capata teren jocul cu subiect si rol. Astfel, in jocul sau, copilul devine: mama, tata, sora, frate, medic. Mai mult decat orice alt joc, prescolarul mic iubeste jocul de-a familia. In acest joc cu subiect si rol se pot vedea numeroase elemente de imitatie. Felul in care copilul ii vorbeste papusii din rolul de parinte, este modul in care el te percepe pe tine. El reproduce atitudinile tale, cuvintele tale, tonul vocii tale. Variabilitatea mare a acestui tip de joc se datoreaza faptului ca familia ofera experienta cea mai nuantata. Totusi, unii copii nu stiu sa se joace, desi jocul nu cere neaparat jucarii costisitoare. Agreate de copii sunt jocurile cu nisip, cuburi, apa, baloane de sapun, jocurile sportive. Jocul se invata si se transmite cultural. Nimeni nu se naste invatat, nu-i asa. Interesul fata de activitati este integrat in cel de joc, iar interesul fata de oameni este satisfacut prin jocurile de rol (“de-a familia”, “de-a gradinita”, “de-a doctorul”). Interesele culturale se dezvolta sub influenta cartilor cu povesti, a teatrului de papusi. E timpul pentru toate acestea acum.

Volumul, concentrarea si mobilitatea atentiei se consolideaza

Jocul, inclusiv cel cu rol educativ, prin registrul amplu de situatii atractive, solicita si functiile atentiei, mai ales a celei involuntare si treaptat a celei voluntare. Ascultarea de povesti, desene animate, teatru de papusi solicita atentia. Concentrarea prescolarului mic dureaza 5-7 minute. Este bine sa avem in vedere acest lucru atunci cand il provocam la o activitate solicitanta, care necesita atentie, concentrare.

Exersarea vointei si controlul miscarilor impulsive ajuta copilul sa devina o fiinta sociala

Acesta este motivul pentru care vointa cu care s-a nascut trebuie modelata. In caz contrar, copilul va fi inadaptabil in societate si va constitui o amenintare atat pentru el insusi, cat si pentru ceilalti. Exista activitati pe care le desfasoara cu placere, dar sunt si activitati pe care nu le agreeaza. Ii respectam drepturile insa nu il lasam sacalce peste ale noastre. Doar astfel putem educa vointa.

Afectivitatea este instabila, iar manifestarile explozive

Prescolarul mic este instabil, impresionabil, iar starile prin care acesta trece sunt difuze. Copilul trece repede de la o stare la alta, plange razand sau plange cu lacrimi, ca apoi, brusc, sa rada in hohote. Atat durerea, cat si bucuria sunt totale si explozive. Exploziile de afectiune, abandon, manie, sentimentul de vina, toate ii sunt caracteristice. Exprimarea spontana este influentata de conduitele admise si respinse din viata de zi cu zi. Imitatia adultului, numita adultism, constituie, de asemenea, o sursa a unor noi trairi afective (de exemplu, frica de insecte si reptile, dezgustul fata de unele alimente). Caracteristic varstei este si aparitia vinovatiei si pudorii, manifestat prin inrosirea fetei (eritemul de pudoare).

Director educativ King George, psih. Ana-Maria Dodu
.

"King George: King George: La Gradinita King George, tinem cont de caracteristicile de varsta ale copilului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent