· articole
· intamplari

La ce varsta ii luam primul telefon mobil?jpg?width=545"/>
Astazi vom raspunde la o dilema frecvent intalnita in randul parintilor: cand este bine sa ii cumperi celui mic un telefon mobil?

Un telefon mobil în mâinile unui copil pare o imagine destul de iesită din comun pentru cei din generaţia noastră, a părinţilor, dar pentru un copil este ceva foarte comun datorită popularităţii pe care gadgeturile au câstigat-o în rândurile celor mici.

Una din controversele care creează părinţilor un sentiment de anxietate este ”ar trebui să îi luăm un telefon mobil? La ce vârstă?”. Dilema este mai complexă de atât: telefonul să funcţioneze pe bază de abonament sau cartela pre-pay? Are copilul nevoie de un smartphone sau de un telefon mobil simplu? Abonamentul să includă si opţiunea de date sau doar de voce?. Întrebări care îsi găsesc răspunsul doar dacă luaţi în considerare următoarele aspecte:
• deţineţi un telefon mobil personal? Cum si cât de des îl folosi?i?
• este copilul la o vârstă la care să petreacă mult timp departe de voi?
• vă permite bugetul familiei o astfel de investiţie?
• care sunt regulile scolii si clasei de care aparţine copilul cu privire la telefoanele mobile?
• ce obiceiuri de navigare pe Internet are copilul?
• care este situaţia în legătură cu telefoanele mobile în colectivul din care face parte?

Există o nevoie reală?
În contextul în care copilul dumneaoastra merge la scoală si stă câteva ore bune departe de casă, este firesc să vă faceţi griji si să vă gândiţi că un telefon mobil îi poate fi de ajutor în situaţii de urgenţă, dar evaluaţi obiectiv situaţia: dacă dumneavoastră îl duceţi si îl aduceţi de la scoală, iar acolo este supravegheat, chiar este nevoie de un telefon mobil?
Doar dumneavoastră vă puteţi răspunde la această întrebare, ţinând cont de colectivitatea din care face parte copilul dumneavoastră si de scoala la care merge. Astfel ar apărea sugestia că un telefon mobil i-ar fi de o reală utilitate unui copil abia atunci când ajunge la vârsta potrivită pentru a merge singur la scoală(10-12 ani), situaţie în care copilul poate deveni vulnerabil.

De asemenea, o idee bună este să achiziţionaţi un telefon nu foarte scump, usor de folosit si foarte important, care să funcţioneze cu o cartelă pre-pay, pentru a evita situaţiile neplăcute cu facturi ce depăsesc venitul lunar.

Desi acum câţiva ani rivalităţile dintre colegii de scoală începeau în jurul vârstei de 13-14 ani, acum putem vedea lejer copii cu vârstă între 8 si 10 ani care se tachinează pe tema telefonului mobil “mai interesant, mai de firma, mai…”.

Personalitatea celui mic contează
Este important să ţineti cont de personalitatea copilului si de modul în care refuzaţi să îi cumpăraţi un telefon mobil, pentru că acest refuz poate fi primit destul de greu de unii copii. Integrarea în grup este un aspect important în viaţa lor, iar lipsa elementului de identificare cu membrii grupului (în cazul de faţă, telefonul mobil), le poate aduce excluderea din grup si sentimentul de respingere.

Una din cele mai înţelepte abordări ar fi o discuţie cu profesorul diriginte al clasei sau invatatoatarea, pentru a echilibra tendinţele copiilor de a se lăuda cu gadgeturile lor. De-a lungul timpului, s-a constatat că nu este necesară interzicerea deţinerii de către elevi a telefoanelor mobile, ci folosirea lor în timpul cursurilor.

Odată cu atingerea vârstei adolescentei, 13-14 ani, nevoile de comunicare ale copilului capătă alte dimensiuni, iar recenta expansiune a tehnologiei sub forma gadgeturilor susţine aceste nevoi. Internetul si reţelele sociale pot reprezenta pentru un copil, la această vârstă, un canal important de comunicare, în detrimentul părinţilor. Nu este o situaţie care trebuie să vă sperie, ci doar să vă ajute să vă îndreptaţi către universul lui cu alte asteptări. Contează foarte mult pentru un copil că părinţii lui să îi înţeleagă nevoile si să vorbească pe limba lui. Asadar, înarmaţi-vă măcar cu informaţiile de bază despre ultima generaţie de gadgeturi căci vă va fi utilă în discuţiile cu copilul dumneavoastră.

„Astăzi, copiii sunt fără îndoială mult mai pricepuţi decât erau părinţii lor când vine vorba de tehnologie, dar nu ne putem aştepta să fie pe deplin conştienţi de pericolele la care se expun folosind telefoane mobile de ultimă generaţie. Criminalii informatici ştiu că este mult mai probabil ca un copil să cadă în capcana jocurilor, a actualizărilor false, a fraudelor prin SMS sau a altor tipuri de ameninţări. Iar pentru că tot mai mulţi copii folosesc smartphone-uri, escrocii vor căuta să exploateze acest lucru într-un mod din ce în ce mai agresiv”, Cătălin Coşoi, şef de Strategii Securitate al Bitdefender.

Riscurile la care cel mic se expune
Un aspect esenţial referitor la cumpărarea unui telefon mobil pentru copil este prezentarea riscurilor care apar odată cu deţinerea gadgetului: persoane răuvoitoare, înselăciuni, hoţi, numere cu suprataxă etc. Majoritatea părinţilor aleg pentru copii telefoane simple, fără funcţii si aplicaţii complexe, dar acest lucru nu exclude existenţa părinţilor care cumpără telefoane smart obisnuite, cu toate funcţiile si cu toată deschiderea, copiilor de 6 ani (statisticile arată că 1 din 10 părinţi procedează astfel).

„La ce vârstă îi luăm primul telefon mobil?” este o întrebare care aduce cu sine multă anxietate si temeri în rândul părinţilor, dar cu puţină grijă si cu mai multă informare puteţi lua o decizie documentată în legătură cu această problemă. Din nou, cheia este echilibrul, deoarece un telefon mobil poate ajută un copil să fie mai responsabil, mai deschis către noile tehnologii.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent