· articole
· intamplari

La ce varsta ii luam tableta?Rezolvam un nou mister pentru multi parinti de pretutindeni: la ce varsta ii poti lua copilului tau o tableta.

Impactul tehnologiei asupra vieții copiilor noștri este unul notabil și are atât aspecte pozitive cât și negative. Tehnologia a susținut dezvoltarea vertiginoasă a domeniului educației, oferind numeroase metode, surse de informare și posibilități de conectare. Printre efectele negative ale pe care le are tehnologia asupra copiilor, regăsim: influențe nedorite asupra dezvoltării creierului și modificarea traseelor neuronale esențiale, dureri ale coloanei vertebrale și ale musculaturii spatelui datorate poziției defectuoase în timpul folosirii smartphone-urilor/tabletelor și interferențe cu procesul de învățare a scrierii de mână.În zilele noastre, tehnologia ne înconjoară peste tot și este prezentă în numeroase aspecte din viața noastră. Putem observa din ce în ce mai mulți copii, la vârste din ce în ce mai fragede, care folosesc cu o dexteritate impresionantă tabletele sau telefoanele părinților. De obicei copiii folosesc gadgeturile pentru a juca jocuri, pentru a urmări filme sau pentru a asculta muzică.

Jocurile recomandate pentru cei mici
Specialiștii în dezvoltarea psihică a copiilor recomandă jocurile fizice, de la vârste cât mai fragede, deoarece mișcarea fizică stimulează cele două emisfere ale creierului să lucreze împreună, și astel se creează trasee neuronale între ele, trasee al căror număr crescut este corelat cu un nivel de inteligență peste medie.

Tabletele, prin activitățile pe care copiii le pot desfășura prin intermediul lor, oferă celor mici o experiență statică, în care numai anumite părți ale creierului sunt implicate, spre deosebire de mișcarea fizică, spre exemplu, în care copilul trebuie în același timp să își coordoneze corpul și să anticipeze ce se întâmplă în continuare.

Există într-adevăr jocuri care contribuie la sporirea atenției și dezvoltarea dexterității copiilor; de asemenea majoritatea jocurilor pe suport digital funcționează pe sistem de recompensa, și îi poate influența să răspundă pozitiv la motivațiile extrinseci din sistemul educațional și nu numai.

Procesul de învățare
Problemele de învățare și atenție ale generației tinere sunt corelate cu dezvoltarea slabă a punții de comunicare dintre emisferele creierului, iar această zonă poate fi stimulată prin mișcarea întregului corp (activități fizice, sport etc.) sau prin lucru cu mâinile (modelaj, cusut, desenat, pictură etc.).
Zona esențială din creier, responsabilă pentru dezvoltarea proceselor de conștiință, a gândirii raționale și a proceselor mentale superioare este cortexul prefrontal, iar acesta este cel mai vulnerabil în fața gadgeturilor și tehnologiei, deoarece în timpul folosirii gadgetului, copilul nu beneficiază de experiență bogată în stimuli a interacțiunii cu o persoană. Deseori, experiențele cu gadgeturile se situează la extreme în ceea ce privește numărul stimulilor: fie sunt prea mulți (sunet, mișcare, culori), fie acțiunea este extrem de simplă, repetitivă, și nu mai solicită creierul în mod activ.

Dacă te întrebi la ce vârstă ar trebui să îi cumperi o tabletă copilului tău, trebuie să iei în calcul următorul aspect, esențial în opinia noastră: cât timp și cu ce frecvență va folosi tableta copilul tău? De asemenea este nevoie să știi că unele echipe de specialiști consideră că creierul copiilor până în 3,5 ani este „fraged” și încă în continuă și puternică expansiune și că este benefic ca aceștia să nu fie expuși gadgeturilor. Manipularea materialelor și simțul tactil reprezintă elemente importante ale procesului de cunoaștere, iar în cazul utilizării gadgeturilor acestea nu se conectează cu spațiul, timpul și duratele reale.

Este foarte adevărat că și copiii sub 3,5 ani se descurcă foarte bine încă de la vârsta de 1 an chiar, dar acest lucru nu înseamnă că priceperea lor în a utiliza gadgeturi le aduce beneficii pe termen lung. Ca părinte, este important să urmărești aceste interese pe termen lung ale copilului și să pui limite în ceea ce privește utilizarea tehnologiei de către copilul tău.
Ce este important este să ai și tu aceleași obiceiuri și același autocontrol pe care încerci să i-l insufli, pentru că nu va avea succes să îi limitezi accesul la tabletă la 30 minute pe zi, în timp ce tu îți petreci restul zilei cu ea în mână.
Echilibrul și moderația sunt cheia pentru succes!

Echipa parinti.com.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent