· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Laptele matern protejeaza impotriva bolilor in perioada adulta?

Autor: Onush
data publicarii: 04.04.08
Nutritia in cursul perioadei de sugar influenteaza foarte mult starea de sanatate, odata ajuns la maturitate. Cand esti mic, o alimentatie naturala te poate proteja, in timp, de obezitate, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic si complicatii cardiovasculare.

Alimentatia naturala pare a proteja impotriva aparitiei obezitatii, concluzie sustinuta de date obtinute din numeroase studii epidemiologice si clinice. Acest efect de protectie (reducere pana la 20% a riscului de obezitate), desi modest, are implicatii majore pentru sistemul public de sanatate.Organizatia Mondiala a Sanatatii a descris cresterea recenta, dramatica a obezitatii ca fiind cea mai importanta problema de sanatate publica, atat pentru tarile industrializate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Copiii par sa fie din ce in ce mai afectati de sindromul obezitatii.

Programarea nutritionala a obezitatii
Studiile efectuate pe animale sustin ca supraalimentatia precoce, postnatala, favorizeaza acumularea de tesut gras la varsta adulta.

Hranindu-ne copiii cu alimente-surogat (lapte praf, piureuri de fructe din comert), le-am putea influenta starea sanatatii pe viitor. Laptele matern este, fara indoiala, cea mai buna sursa de alimentatie pentru nou-nascut.

Potentialele mecanisme prin care laptele matern protejeaza impotriva obezitatii la varsta adulta sunt legate de compozitia unica a laptelui uman. Compozitia nutritionala a laptelui uman include elemente nutritive bioactive si un continut redus in proteine si calorii, ceea ce protejeaza organismul de acumulare adipoasa la maturitate.

Parintii care aleg alimentatia naturala pentru nou-nascut au un mod de viata sanatos. Alimentatia naturala ofera nou-nascutului capacitatea de auto-reglare a cantitatii de lapte, a aportului energetic.

S-a demonstrat ca sugarii alimentati artificial, cu un aport exagerat de proteine, au un indice de masa corporala mai mare decat cei alimentati natural, la varsta de 7 ani.

Concluzie
Exista astazi argumente solide pentru a sustine efectele benefice ale alimentatiei naturale asupra riscului de aparitie a obezitatii la varsta adulta. Alimentatia naturala reprezinta o strategie preventiva cu potential benefic imens pentru sanatatea publica.Sursa:hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Laptele matern protejeaza impotriva bolilor in perioada adulta?" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.04.08 09:48: roxanamirela
Scurt, dar concis articolul!Sper sa-l citeasca cat mai multe mame incepatoare.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1.66
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent