· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Laptele praf gratuit, doar pentru sugarii sub greutate normala

Autor: Onush
data publicarii: 25.06.06
Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor, criteriile pentru acordarea laptelui praf gratuit pentru sugari devin, din aceasta luna, foarte restrictive.
Astfel, medicii de familie, precum si medicii specialisti nu vor mai avea voie sa prescrie retete pentru lapte praf decat daca greutatea sugarilor scade sub limita inferioara. Actul normativ prevede ca laptele praf se prescrie „copiilor sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern. Cresterea nesatisfacatoare a copilului va fi consemnata in fisa de consultatie medicala a acestuia, dupa evaluarea, de catre medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare si a curbei ponderale.

Evaluarea ponderala se realizeaza prin compararea greutatii copilului la un interval de minimum doua saptamani. Orice alta metoda de apreciere a absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern (proba suptului, aspectul laptelui etc.) este lipsita de valoare“.
Laptele praf mai poate fi acordat si copiilor ale caror mame sufera de boli grave, cum ar fi TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, diabet zaharat decompensat, HIV s.a., precum si copiilor adoptati si cei ale caror mame au decedat. Conducerea Ministerului Sanatatii a motivat aceasta masura prin faptul ca resursele institutiei nu ar trebui irosite in protectia sociala. Astfel, anul acesta doar jumatate dintre copii vor beneficia de laptele praf gratuit, adica circa 50.000 de nou-nascuti. Daca anul trecut programului de lapte praf gratuit i-au fost alocate 400 miliarde de lei, anul acesta suma acordata la nivel national este de 180 miliarde de lei.Gardianul.

"Stiri: Stiri: Laptele praf gratuit, doar pentru sugarii sub greutate normala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent