· articole
· intamplari

Legea concediului paternal - o lege “ascunsa”- Legea 210/1999A cunoaste si implicit a cere dreptul asupra a ceva, atunci cand acesta se cuvine, este un lucru important. Dar ce se intampla atunci cand nu cunoastem si implicit nu cerem nici un drept? De ce? Pentru ca nu cunoastem.

Desi vorbim de o lege aparuta acum 11 ani in Romania (1999), este o lege care se tine “ascunsa” de catre marea majoritate a angajatorilor. De ce? Pentru ca nu este in avantajul acestora.Scenariul este unul simplu si totodata clasic: sotia ramane insarcinata, deci un nou membru al familiei.
Sotul lucreaza, fie intr-o companie foarte mare, fie intr-o companie mica si afla (din diverse surse) sau chiar de la angajator ca va ramane 5 zile acasa dupa nasterea copilului. Insa nu afla totul!
Nu este informat ca exista Legea 210/1999, legea concediul paternal.
Si aici incepe de fapt povestea, nu afla un lucru esential pentru el: ca are un drept conferit prin acesta lege.
Citita cu mare atentie, aceasta lege are un paragraf de care angajatorii se feresc de cele mai multe ori:

”(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.”

Absolvirea unui curs de puericultura (de regula impreuna cu sotia), are un dublu beneficiu pentru viitorul tatic chiar viitorii parinti:
- tatal beneficiaza de cele 10 zile libere pe care legea le confera (10 zile lucratoare)
- isi insuseste o serie de informatii utile si necesare cu privire la ingrijirea si cresterea bebelusului, atat el cat si sotiaAstfel de cursuri sunt sustine de catre persoane specializate, si de regula in centre de educatie prenatala.

Din pacate situatia este destul de sumbra in acest moment in Romania. Aceasta lege se cunoaste foarte putin de catre cei care au dreptul la beneficii din partea acesteia, motivul fiind faptul ca foarte putini tatici isi pot imagina ca exista asa ceva.
Marea majoritate a clientilor Centrului 9 luni care vin si absolva un curs de puericultura sustin ca nu au fost informati de catre angajatori cu privire la existenta acestui beneficiu, sursele de informare fiind cu totul altele.
In viitor speram ca aceasta lege sa fie tot mai mult facuta publica prin diverse moduri, si implicit sa fie din ce in ce mai cunoscuta pentru ca tot mai multi tatici sa beneficieze de acest concediu paternal.
Avand in vedere cele scrise mai sus, aveti curajul si cereti angajatorilor dreptul care va revine, totodata informandu-i dumneavoastra (si nu invers cum era firesc), despre acesta lege.

Andrea Olimpia Pop- Manager Centrul 9 luni
www.centrul-9luni.ro.

"Legea concediului paternal - o lege “ascunsa”- Legea 210/1999" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre legislatie:
NORME de aplicare a O G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent