· articole
· intamplari

Luni, 6 ianuarie, reincepe scoala! Ultimile modificari din legea educatiei.
Peste trei milioane de elevi vor reveni , luni, la şcoală după vacanţa de iarnă, dar semestrul întâi va mai continua până în 31 ianuarie.

Astfel că, elevii vor reveni la şcoală în 6 ianuarie, pentru cursurile semestrul întâi, care se va încheia în 31 ianuarie.Înainte de începerea semestrului al doilea, elevii vor fi în vacanţă, din 1 până în 9 februarie. Cursurile semestrului al doilea vor începe în 10 februarie şi se vor încheia în 20 iunie. În această perioadă, elevii vor avea vacanţă de primăvară, care va începe în 12 aprilie şi se va încheia în 22 aprilie, după a treia zi de Paşti.

În semestrul al doilea, în primăvară, vor fi organizate simulările la bacalaureat, pentru prima dată fiind organizate şi pentru elevii din clasa a XI-a, dar şi simulările de la sfârşitul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Săptămâna 7 - 11 aprilie este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, care va avea un orar specific.

Tezele din semestrul al doilea al anului şcolar 2013 - 2014 vor fi susţinute, de regulă, până în 23 mai.Elevii vor intra în vacanţa de vară în 21 iunie, anul şcolar 2014-2015 urmând să înceapă în 14 septembrie.
Anul şcolar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care 33 de săptămâni de cursuri şi patru săptămâni pentru examenul de bacalaureat. Cursurile pentru elevii care termină liceul în 2014 se încheie în 30 mai.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care 35 de săptămâni de cursuri şi o săptămână pentru Evaluarea Naţională. Cursurile pentru elevii din clasa a VIII-a se încheie în 13 iunie.

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obţinute în liceu, a anunţat, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

Măsura, prevăzută într-un ordin al Ministerului Educaţiei, este justificată de faptul că bacalaureatul a fost fără cusur, a mai spus Costoiu.

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că universităţile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat.

Noua regulă de la admitere este anunţată cu şase luni înainte, aşa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de altă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, care modifică Legea educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate şi alte măsuri ce vizează învăţământul superior.

În învăţământul superior sunt două categorii de modificări importante: una privind finanţarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, creşterea rolului Consiliul Naţional al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educaţiei, a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finanţarea universităţilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, şi nu pe baza ierarhizării şi clasificării univeristăţilor, document oricum suspendat în instanţă, a precizat Costoiu.

Prin aceeaşi OUG, se introduc modalităţi suplimentare de alocare a fondurilor către universităţi, în principal prin încurajarea cooperării universităţilor cu diferiţi actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finanţarea universităţilor este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private să participe la proiecte cu caracter educaţional.

Am dat posibilitatea agenţilor economici şi institutelor de cercetare să finanţeze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit - universitate-studenţi-agenţi economici, a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigură cadrul legal pentru ca specialişti din diverse domenii de activitate să ocupe funcţii didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat.

Acelaşi act normativ clarifică durata anului universitar pentru studenţii din anii terminali, astfel încât aceştia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.

O altă reglementare vizează reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale I. C. Petrescu, ca secţie a Bibliotecii Centrale Universitare.

Din cauza faptului că imobilul ocupat, până de curând, de această bibliotecă a fost retrocedat, instituția se afla într-un mare pericol de a pierde fondul de carte și locurile de muncă aleangajaților săi, au explicat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Potrivit ministerului, o altă prevedere din OUG se referă la reglementări privind declanșarea alegerilor pentru noii membri ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), dat fiind că în 2014, odată cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.

În cursul anului 2014, Consiliul ARACIS funcţionează legal cu numărul de membri selectaţi în urma concursului organizat înanul 2013, până la ocuparea, în condiţiile legii, a locurilor devenite vacante ca urmare a expirării mandatelor memebrilor numiţi provizoriu, prevede OUG.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
.

"Luni, 6 ianuarie, reincepe scoala! Ultimile modificari din legea educatiei." | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent