· articole
· intamplari

Mai mult decat cuvinteleCopiii au un simt pur de a cunoaste atunci cand comunica cu adultii. Indiferent de ceea ce spunem, copiii STIU ceea ce am vrut noi sa spunem. Atunci cand citesc adultii, unii copii par sa aiba perceptii extra-senzoriale. Fara a ne adanci in paranormal, stim ca cei mici nu se bazeaza pe cuvintele spuse pentru a intelege mesajele adultilor.
Cuvintele nu sunt necesare

Cu totii comunicam si in alte feluri decat prin cuvinte. Un cercetator a spus ca numai 7% din comunicare este verbala, adica prin cuvinte. Expresia vocala - cum ar fi volumul, tonalitatea, ritmul - constituie 38% din orice mesaj. Restul de 55% este realizat prin miscarile corpului, majoritatea fiind expresii faciale. Fara a intelege limbajul, bebelusii pot intelege mesajele parintilor de la o varsta foarte frageda.

Copiii se bazeaza pe cele 93% ale comunicarii non-verbale pentru a afla ce se intampla. Acesta este motivul pentru care copiii cer o comunicare fata in fata si prefera sa privesca in ochii interlocutorului cand vorbesc.


Mesaje sincere

Pe masura ce copiii devin priceputi in folosirea limbajului, ei asteapta mesaje sincere din partea celor care au grija de ei. Un mesaj sincer este acela in care cuvintele, expresia vocala si miscarile corpului sunt consistente. Copiii au nevoie de consistenta pentru a se simti siguri si protejati. Daca mesajul nu este sincer, daca expresia faciala spune ceva si cuvintele altceva, copilul este derutat. Cand copiii sunt derutati, ei se simt amenintati.


Mesaje false

Parintii trimit mesaje care nu sunt sincere in cel putin 2 circumstante:
  • cand incearca prea tare sa fie parinti perfecti;
  • cand incearca sa protejeze copilul de niste sentimente negative.

Reprimarea sentimentelor negative

Parintii perfecti nu simt niciodata suparare, iritare, frustrare sau agasare fata de copii. Parinti perfecti nu exista; parintii normali SIMT supararea, iritarea, frustrarea si agasarea. Cand parintii au astfel de sentimente negative, ei incearca cateodata prea mult sa isi controleze sentimentele. A incerca prea mult inseamna reprimarea sentimentelor si refuzul de a admite ca ei au astfel de sentimente. Cateodata ai impresia ca daca spui Nu sunt suparat va demonstra cumva ca nu esti un parinte care se supara pe copilul lui, deoarece numai parintii rai se supara pe copii.


Deghizari fara folos

Sentimentele negative nu pot fi reprimate. Daca suntem frustrati sau suparati, trebuie sa intelegem cauza si sa o analizam. Deghizarea acestor sentimente cu cuvinte dulci, spuse printre dintii inclestati, nu este sanatoasa, nici pentru parinte si nici pentru copil! Pe langa aceasta, copilul pur si simplu nu va accepta deghizarea. Ei stiu ceea ce simtim, indiferent de vorbele pe care le spunem. Este mai bine sa exprimi sentimente autentice, chiar si atunci cand sunt negative. Copiii devin derutati si anxiosi atunci cand incearca sa raspunda la mesaje ambigue sau contradictorii.


Bun si suparat

Sentimentele autentice trebuie exprimate fara a tine cont de aparente. Este mai bine sa fii bun si suparat decat sa incerci sa fii un parinte bun care nu se supara niciodata. Copiii nu se asteapta sa aiba parinti perfecti; ei se asteapta la niste parinti care sunt sinceri cu sentimentele lor. Copiii nu sunt fragili. Ei pot face fata sentimentelor negative mult mai bine decat unor cuvinte dulci menite sa deghizeze sentimente adevarate.


Daca nu este in regula, spune-o

Probleme de comunicare apar si atunci cand parintii incearca sa protejeze copiii de anumite situatii negative prin mesaje de "totul este in regula" atunci cand nimic nu este in regula. Copiii stiu intotdeauna cand ceva nu este bine. Imaginatia lor poate crea situatii mult mai stresante decat adevarul. Este prostesc sa spui copilului totul este in regula atunci cand nu este. Copiii vad adevarul, indiferent ce spunem noi.


Explica adevarul

Atunci cand se intampla ceva grav in familie, este mai bine sa explici copiilor situatia decat sa ii lasi sa creada ca ei sunt cei care au provocat problema. Declaratii ale parintilor care incearca sa ascunda situatii dificile vor provoca sentimente de nesiguranta copiilor. Pur si simplu sentimentele nu pot fi ascunse fata de copii. Atunci cand parintii sunt suparati, nervosi, ingrijorati, necajiti si incearca sa ascunda aceste sentimente, copiii vor crede automat ca ei (copiii) sunt de vina.


Copii puternici

Din nou, copiii nu sunt fragili. Ei fac fata mult mai bine adevarului decat mesajelor contradictorii sau ambigue. Ca parinti, noi trebuie sa avem grija ca ceea ce spunem sa fie in concordanta cu ceea ce simtim. Copiii nostri stiu care este diferenta.Autor: Elaine M. Gibson.

"Mai mult decat cuvintele" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
03.02.05 06:48: elsycutza
Cu siguranta : Parinti perfecti nu exista;
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.9
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent