· articole
· intamplari

Mama de fata. Trei sfaturi mai… delicate
Nu e ușor să fii mamă de fată, cu atâtea lucruri pe care vrei să i le transmiți! Nu vrei să repete greșelile pe care le-ai făcut tu în trecut, nu vrei să sufere, dorești să-și găsească jumătatea potrivită etc.

Ca orice mamă, nu-i așa?

Iată, mai jos, trei aspecte (mai delicate, le-am numit noi) pe care trebuie să le ai în vedere dacă ești o mândră și fericită mamă de fată.

Nu discuta despre diete sau nemulțumiri legate de aspectul fizic
Nu discuta cu fiica ta despre cât de nemulțumită ești de corpul tău, despre faptul că te simți grasă și nu aduce în discuție planurile de dietă pe care le ai. Nesiguranțele și nemulțumirile legate de greutate sunt adesea transmise de la mamă la fiică! Un studiu desfășurat în Statele Unite ale Americii arată că 53% dintre fetele de 13 ani sunt "nemulțumite de corpul lor" și procentull lor crește la 78% la vârsta de 17 ani. Nemulțumirile legate de greutate și corp pot duce la o stimă de sine scăzută și la tulburări de alimentație. Încurajează-ți întreaga familie să facă mișcare și să mănânce sănătos pentru a-și menține sănătatea - nu pentru a purta o rochie mai strâmtă sau pentru a arăta bine pe plajă!

Ai grijă la complimentele pe care le primește
“Ce drăguță ești!", "ce rochie frumoasă!" Probabil vei auzi de sute de ori aceste lucruri cât timp fiica ta este micuță. Și cum să nu fie lăudată când este absolut adorabilă? Dar trebuie să fii atentă la complimentele pe care le primește și la ce trăsături pun acestea în valoare. Complimentele evidențiază, în general, aspectul fizic și pot contribui la stabilirea unui sistem de auto-evaluare care nu-i va fi benefic fiicei tale mai târziu, în adolescență, de pildă. De aceea, e bine să existe un echilibru: complimentele fizice să fie echilibrate cu laude și pentru alte aspecte cum ar fi: simțul umorului, imaginația, creativitatea, abilitățile matematice etc. Și desigur, nu uita să-i spui și chiar să o convingi că frumusețea vine din interior - nu din haine, machiaj, bijuterii, kilograme pierdute etc.

Ce ai în casă: prințesă sau fetiță?
Încă din momentul în care afli că vei avea o fetiță, ești asaltată cu rochițe roz adorabile și nimicuri simpatice… pentru prințese. Acest lucru va continua și în anii următori cu păpuși - prințesă, rochii de prințese și jucării din același “film”. Nu e nimic în neregulă cu rochițele roz și jocul de-a prințesa, nu-i o problemă dacă personajul preferat al fetiței tale este prințesa Elsa, dar este important să încurajezi și alte tipuri de jocuri, care nu se rezumă la a se îmbrăca frumos pentru a-și aștepta prințul. Învaț-o și alte valori precum tenacitatea, fermitatea, capacitatea de a lua decizii, siguranța, unele dintre acestea nefăcând parte din rolul de prințesă. Obișnuiește-o să te ajute și să ocupe de treburi casnice potrivite vârstei ei, chiar dacă nu sunt de prințesă. Pe scurt, lucrurile stau așa: este normal să ai o fetiță de șase ani căreia îi plac desenele animate, poveștile și rochițele cu prințese, dar o tânără de 16 ani care se crede prințesă. e cu totul altă discuție, nu-i așa?

Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: FamilyEducation.com
Adaptare: Adina Gruia
.

"Mama de fata. Trei sfaturi mai… delicate" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent