· articole
· intamplari

Mami, vreau si eu pantofi cu toc!Vine o vreme cand fetita ta, pana atunci preocupata doar de ursuletii ei de plus, iti da iama prin farduri si se fataie cu pantofii tai cu toc de 10 centimetri. Ce e de facut?
Specialistii in psihologie infantila spun ca primii pasi ai fetitelor in universul modei se justifica prin dorinta lor de a fi mai repede mari. Se joaca de-a frumusetea, adesea dupa reguli impuse din afara, care le depasesc.

Dorinta de-a fi draguta si sexy poate sa apara alarmant de devreme (de la gradinita), incurajata fiind de tot acest business care ridica in slavi idealul de look provocator, fara limite, inclusiv fara limite de varsta.


Reclamele fac cu ochiul atat celor mici, cat si celor mari; le fascineaza pe fetite si le invita pe mamici sa-si retraiasca, prin procura, sexualitatea si adolescenta. Iar ele ajung sa isi trateze odrasla ca pe o mica papusa, numai buna de fardat si imbracat dupa ultimele tendinte.
Sunt mamici care, fascinate de asa-zisele modele de succes care tin prima pagina a jurnalelor mondene, insista sa-si faca din fetita o vedeta. O impopotoneaza de la o varsta frageda, o duc la dans, o imping la castinguri, ii platesc cursuri de modelling. Fara sa tina cont de dorintele copilului, fara sa-i explice care sunt limitele impuse de decenta si de bunul simt.Daca eu n-am avut noroc in viata, macar ea sa o duca bine - cam asa suna justificarea lor. Apoi, se mira sincer cand odrasla o ia razna.

Asa am procedat eu
Pe de alta parte, daca ii barezi orice acces la panoplia lucrurilor de doamna, risti sa o frustrezi sau sa-i accentuezi fascinatia pentru fructul interzis. Mai mult, cresc sansele ca micuta sa fie marginalizata in cercul ei de prietene, care sunt trendy. Sa o incurajezi? Iti e teama ca, la un moment dat, vei pierde controlul de tot. Si te intrebi daca exista cale de mijloc. Iata experienta unei mamici.Pe la 5-6 ani, ma dadeam cu rujurile mamei si tare imi mai placea, ne marturisea Elena Mitrofan, cititoare a revistei mami. Ei bine, iata cum roata se intoarce si ajung la momentul cand fetita mea, de 4 ani, stie exact ce inseamna machiajul, la ce foloseste creionul dermatograf si diferenta dintre ruj-gloss si strugurel.
Cum fetita ei era fascinata de toate acele creme si rujuri, chit ca nu erau lasate la indemana (isi gaseste tot felul de scaune si lucruri care pot fi suprapuse ca sa ajunga pe raftul de sus). Elena a ales sa-i explixe micutie ce e cu cosmeticele (mami se da cu rimel pentru ca trebuie sa aiba grija cum arata la serviciu).
Si a cazut la pace cu nazdravana ei in felul urmator: de acord, mami iti cumpara farduri pentru copii, dar ne jucam de-a machiajul doar o zi pe saptamana; da, ai voie sa te dai cu strugurel si cu un pic de parfum, insa doar cand mergem in vizita.
In loc sa interzica total, Elena a ales compromisul. Se intreaba totusi daca nu a fost exagerat de deschisa.

Text:Loreta Budin, Dana Filip, revista mami ianuarie .

"Mami, vreau si eu pantofi cu toc!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.37
voturi 8


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent